Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Adventi apróságok

A karácsonyt megelőző hetek tervezgetéssel, ajándékvásrlással vagy -készítéssel telnek, no meg persze különleges aprósütik, kalácsok, gyümölcskenyerek sütésével. Ha új recepteket próbálnál ki, mutatunk néhányat!

Az advent az egykori keresztények egyik fontos böjti időszaka volt, amelynek jelentősége mára visszaszorult. A katolikus egyház 1917-ben el is törölte az adventi böjtöt. A karácsonyt megelőző hetek azonban a kevésbé vallásos vagy a legkevésbé sem vallásgyakorló lakosság körében is különös hangulattal telítődnek. Előkerülnek az adventi koszorúk, gyertyák gyúlnak – és aki csak egy kis kedvet is érez a sütéshez, ilyenkor biztosan készít egy-két vagy akár tucatnyi, esetleg még több aprósüteményt, bejglit, tortát, lekvárral, krémekkel töltött desszertet.

Az adventi süteménykészítés gyerekeket, felnőtteket egyaránt megörvendeztető kulináris szokása jórészt a 20. század közepétől terjedt el világszerte. Vannak kihagyhatatlan klasszikusok, szinte minden családban előkerülnek generációk óta öröklődő receptek, de izgalmas kalandnak ígérkezik, ha újdonságokkal is bővül a repertoár.

Gyümölcsös puszedli

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
10 dkg vegyes kandírozott gyümölcs
10 dkg natúr kukoricapehely
10 dkg főtt gesztenye (vakuumos tasakban)
2 tojás + 1 tojásfehérje
4 evőkanál méz
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg darált mandula
50 kerek ostyalap
2 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál citromlé

Elkészítés: 1. A kandírozott gyümölcsöket összevagdaljuk, 2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a maradékot összekeverjük a kukoricapehellyel, a főtt gesztenyével. Konyhai aprítóba tesszük, péppé zúzzuk.
2. A tojássárgáját a mézzel, a mézeskalács fűszerkeverékkel habosra keverjük, hozzáadjuk a gyümölcsmixet és a mandulát. Az összes tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleforgatjuk.
3. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. Két teáskanál segítségével kis halmokat teszünk az ostyalapokra, tepsire rakosgatjuk, és a sütőben 15-17 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. A porcukrot simára keverjük a citromlével, a puszedlikra csorgatjuk, és megszórjuk a félretett gyümölcsdarabokkal.

Ananászos golyó

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
5 dkg banánchips
5 dkg aszalt alma
10 dkg aszalt ananász
5 dkg aszalt papaja
5 dkg mazsola
5 dkg kétszersült
5 dkg marcipánmassza
1 citrom leve és reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál rum
1 teáskanál kakópor
1 teáskanál porcukor

Elkészítés: 1. Az aszalt gyümölcsöket összevagdaljuk, vagy konyhai aprítóban nem túl finomra daráljuk. A kétszersültet, a marcipánt lereszeljük, a gyümölcsökhöz adjuk.
2. A masszát összedolgozzuk a citrom levével és héjával, a fahéjjal, a rummal, és nedves kézzel kis golyókat formázunk belőle.
3. A golyókat meghempergetjük a kakaóporban, megszórjuk porcukorral, és mignonpapírokba ültetjük.

Pisztáciás hold

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
7,5 dkg vaj
1 tojásfehérje
5 dkg barna cukor
4 evőkanál méz
6 dkg pisztácia (natúr, tisztított)
20 dkg liszt
2 evőkanál porcukor

Elkészítés: 1. A vajat simára keverjük a tojásfehérjével, a barna cukorral és 2 evőkanál mézzel. Ledarálunk 4 dkg pisztáciát, összekeverjük a liszttel, majd a vajas masszába dolgozzuk. Fóliába csomagoljuk, és 2 órára betesszük a hűtőbe.
2. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát két réteg frissen tartó fólia között 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és holdakat szaggatunk ki belőle. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben 12-14 percig sütjük.
3. A holdak felét még melegen megkenjük a maradék mézzel, és összeragasztjuk a holdak másik felével.
4. A maradék pisztáciát összevagdaljuk. A porcukrot néhány csepp vízzel simára keverjük, a holdakra csorgatjuk, és megszórjuk pisztáciával. Hagyjuk megszáradni.

Karamelles-mogyorós korongok

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
10 dkg cukor
1 dl tej
20 dkg vaj
10 dkg folyékony méz
1 tojás + 1 tojásfehérje
1 kávéskanál kakaópor
15 dkg őrölt mogyoró
15 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
15 dkg darált mandula

Elkészítés: 1. A karamellhez a cukrot egy kisebb edényben közepes lángon karamellizáljuk, megvárjuk, míg bugyogni kezd (4-5 perc), és beleteszünk 10 dkg vajat. Ha teljesen felolvadt, hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan kevergetve összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
2. A maradék 10 dkg vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót sorrendben: a mézet, a karamellszirupot, az egész tojást, a kakaóport, 1 csipet sót, az őrölt mogyorót, végül a lisztet és a sütőport. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, majd lisztezett deszkán 4 darab, kb. 2,5 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A rudakat kivesszük a hűtőből, a felvert tojásfehérjével megkenjük, és a darált mandulában megforgatjuk.
4. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A sütőlemez(eke)t kibélelünk sütőpapírral. A tésztarudakat 1,5-2 cm vastagon felszeleteljük, és a sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

Rózsás szív

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
A tésztához:

10 dkg vaj
5 dkg cukor
10 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
1 evőkanál mandulalikőr
5 dkg darált mandula
A mázhoz:
15 dkg porcukor
2 evőkanál citromlé
10 dkg piros marcipán
1 evőkanál vágott pisztácia

Elkészítés: 1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és kb. 1 órára betesszük a hűtőbe.
2. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és szíveket szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és kb. 10 percig sütjük.
3. A mázhoz a porcukrot sűrűre keverjük a citromlével (akkor jó, ha nagyon sűrű), és a szívekre folyatjuk. Hagyjuk megszáradni. A marcipánból apró virágokat készítünk, és a szívekre rakjuk. Megszórjuk pisztáciával.

Kókuszos szív

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
20 dkg vaj
20 dkg liszt
10 dkg porcukor
15 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál kókuszlikőr
10 dkg eperlekvár

Elkészítés: 1. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, a porcukorral, a kókuszreszelékkel, a likőrrel, és cipóvá gyúrjuk. Hűtőben, letakarva 2 órát pihentetjük.
2. Pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A tésztából szíveket szaggatunk ki. A szívek felének a közepébe kisebb szív alakú mintával lyukat szúrunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 10 percig sütjük.
3. A lekvárt kissé felmelegítjük, megkenjük vele a sima szíveket, és ráragasztunk egy lyukas szívet. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Leveles szív

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
50 dkg leveles tészta
1 tojásfehérje
15 dkg marcipán

Elkészítés: 1. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni. A marcipánt lereszeljük, a tojásfehérjével összedolgozzuk.
2. A leveles tésztát kinyújtjuk, 2 egyforma darabra vágjuk, mindkettőt megkenjük a marcipánnal, és hosszabb oldaláról, mindkét irányból középig feltekerjük. Kissé megnyomkodjuk, hogy szív alakú legyen. Fóliába tekerjük, és 15 percre betesszük a fagyasztóba.
3. A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. A két rudat 20-20 szeletre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, kissé megigazítjuk, hogy szív alakú legyen. A sütőben kb. 20 percig sütjük.

Mákos rudacska

Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
20 dkg liszt
8 dkg étkezési keményítő
10 dkg darált mák
20 dkg fehér csokoládé
5 dkg apró cukorgyöngy

Elkészítés: 1. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással. A lisztet összevegyítjük a keményítővel és a mákkal, majd a vajas masszához dolgozzuk.
2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát csillagcsőrös habzsákba töltjük, és sütőpapírra 3-4 cm hosszú csíkokat nyomunk. A sütőben 10-15 percig sütjük. Rácsra szedjük, hagyjuk kihűlni.
3. A mázhoz vízfürdő fölött megolvasztjuk a csokoládét, és a rudakat félig megmártjuk benne. Megszórjuk cukorgyönggyel, és hagyjuk megszáradni.

Kókuszos csók

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
3 tojásfehérje
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál mandulaaroma
20 dkg kókuszreszelék
20 dkg étcsokoládé
5 dkg egész mandula (hámozott)
reszelt narancshéj

Elkészítés: 1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a cukrot, a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a mandulaaromát és a kókuszreszeléket.
3. Teáskanállal apró halmokat rakunk a tepsire, és a sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. A csokoládét vízfürdő fölött megolvasztjuk, belemártjuk a csókok alját, és rácsra tesszük megszáradni.
5. A mandulát zsiradék nélkül megpirítjuk, és kevés csokimázzal a csókokra ragasztjuk. Reszelt narancshéjjal díszíthetjük.

Linzervirág

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
20 dkg liszt
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg cukor
15 dkg darált mandula
20 dkg vaj
10 dkg málnalekvár
5 dkg vagdalt dió vagy mogyoró

Elkészítés: 1. A tésztához összekeverjük a lisztet a fahéjjal, a szegfűszeggel, a cukorral, a mandulával, összedolgozzuk a vajjal, és cipóvá gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre betesszük a hűtőbe.
2. A tésztát lisztezett deszkán kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és virágokat szaggatunk ki belőle. Minden második virág közepét is kilyukasztjuk.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és rárakjuk a virágokat. Kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra szedjük, kihűtjük.
4. A sima virágokat megkenjük lekvárral, és összeragasztjuk a lyukas párjával. A tetejét vékonyan megkenjük lekvárral, és megszórjuk vagdalt dióval vagy mogyoróval.

Rumos golyó

Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
20 dkg liszt
20 dkg vaj
8 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
1 teáskanál őrölt fahéj
2 csipet őrölt szegfűszeg
2 teáskanál rum
5 dkg mogyoróforgács
porcukor a szóráshoz

Elkészítés: 1. A lisztet összegyúrjuk a vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a kakaóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a rummal. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hidegre tesszük.
2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
3. A tésztából diónyi gombócokat gyúrunk, megforgatjuk a mogyoróban, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben 10-15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, és vékonyan meghintjük porcukorral.

Mézes háromszög

Hozzávalók kb. 70 darabhoz:
A tésztához:

40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
A tetejére:
1,5 dl tejszín
20 dkg cukor
7,5 dkg vaj
10 dkg méz
45 dkg mandulaforgács
10 dkg tejcsokoládé
maréknyi kandírozott meggy

Elkészítés: 1. A tésztához a lisztet összegyúrjuk a vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és egy csipet sóval. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hidegre tesszük.
2. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát sütőpapíron tepsi nagyságúra (35 x 35 cm) nyújtjuk, és a papírral együtt a tepsibe húzzuk. A sütőben 10-15 perc alatt világosra sütjük.
3. A tejszínt elkeverjük a cukorral, a vajjal, a mézzel, és 5-10 percig rotyogtatva főzzük, amíg borostyánszínű lesz. Belekeverjük a mandulát, és azonnal a meleg tésztára simítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és még 15-20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. A csokoládét vízfürdő fölött felolvasztjuk, és vékony sugárban a süteményre csorgatjuk. Összevagdaljuk a meggyet, és rászórjuk. Éles késsel 3-4 centis négyzetekre, majd átlósan kettévágjuk.

Adventi aprósütemények még >>>

Mézeskalács karácsonyra >>>

Advent: készülünk a karácsonyra >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss