Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ab ovo, avagy tojásos alapételeink

Már az ókori rómaiak is megmondták, hogy az étkezést tojással kell kezdeni. Sőt, olykor érdemes azzal folytatni és befejezni is. Nem főtt tojáshegyeket kell elpusztítani, csupán érdemes a tojást - mint alapanyagot - felhasználni.

A tojásfogyasztást az elmúlt évtizedben alaposan visszavetette az a ma már idejét múlt nézet, miszerint a tojás egészségtelen a benne található koleszterin miatt. Az igazság az, hogy a tojás mértékkel fogyasztva nagyon jó tápanyag, és a háziasszonyok tudják csak igazán, hogy olykor életmentő.

A tojásos ételek egyik nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthetőek. Egy-egy doboznyi tojás szinte minden háztartásban fellelhető, s ha van tojás, akkor rögvest van leves, előétel, főétel, feltét vagy desszert.

A tojást legtöbbször főzve, egyben fogyasztjuk. Így kerül a reggelizőasztalra, illetve a húsvéti menüsorba is leggyakrabban így illeszkedik. Pedig a tojásnak ezernyi felhasználási módja van. A tojásból készíthetünk gazdag vagy épp minimalista omlettet. A gazdag verzióba tehetünk sült zöldségeket, szalonnát, húst, sajtot, a minimalista omlettet csupán egy kevés zöldfűszerrel hangolva készíthetjük. Az omletten kívül készülhet rántotta, ami igazi férfimentő étel. Sokféle formában és elkészítésben ismert, de a klasszikus, kevés édes pirospaprikával megszórt, cseppet még rezgő tetejű rántotta szinte felülmúlhatatlan.

A főtt, sütött tojások mellett készíthetünk különféle fokozataiban lágy tojást, buggyantott tojást. A kész rántottát tölthetjük melegszendvicsbe, vagy tükörtojással koronázhatjuk a kész szendvicsünket, amit a franciák csak croque madame-nak neveznek. A tojást tölthetjük, is vagy könnyedén készíthetünk belőle tojáskrémet, pástétomot, tojássalátát. A kenyerünket megmárthatjuk elhabart tojásba, s süthetünk belőle bundáskenyeret.

A tojással, tojásból készített reggelik sorába beletartoznak még az omlett nemzetközi formái is: a frittata és a spanyol tortilla, amelyek általában valamilyen zöldséggel készülnek. Könnyedebb vonalon mozogva a különféle salátáinkat gazdagíthatjuk egy-egy főtt tojással, vagy akár a tojás felhasználásával készíthetünk hozzájuk majonéz-alapú öntetet is.

A reggelire készített tojások java felhasználható feltétként, például egy gyors főzelékhez. Ha van időnk és mégis tojásos feltétre vágyunk, akkor készíthetünk skót tojást, ahol a főtt tojást kolbásztöltelékkel öleljük körbe, és az így kapott golyóbist sütjük ki. Tartalmas feltét.

A tojással készített levesek legismertebb formája az úgynevezett savanyú tojásleves vagy más néven rántott leves. Az ínséges időkre tökéletes leves betegápoláskor is jól jön. A gyomorrontással küzdő, legyengült családtagjaink felépüléséhez kínált ételek sorába szinte biztosan bekerül egy jó savanyú tojásleves. A tojásleves receptje családonként változik, de annyi bizonyos, hogy két jól elkülöníthető válfaja van: az, ahol a levesbe került tojást rögvest elkeverik, illetve, ahol hagyják, hogy a tojás egyben főjön bele a levesbe. Ez utóbbit nevezzük buggyantott tojásnak. Ezt a fajta tojást más levesek betéteként is felhasználhatjuk. Ezen kívül a levesekbe tehetünk előre megfőzött tojás is, elegánsabb levesek esetén akár fürjtojás is kerülhet az ételbe.

A főételek esetén a tojás legtöbb esetben alapanyagként kerül szóba. Egy-egy könnyen elkészíthető fogásnál jó ha tudjuk, hogy a hűtőnkben rejtezik egy doboz tojás. A tojásos ételek közül a legismertebb a tojásos nokedli, ahol szintén létkérdés, hogy van-e elég tojásunk, de egy egyszerű lecsót is könnyedén besűríthetünk és laktatóbbá tehetünk néhány elhabart tojás hozzáadásával. A tojás nem csak ízéért fontos összetevő, hanem azért is, mert főzés, sütés közben segít összetartani, egybefogni az ételt. Sok esetben csupán erre a képességére van szükségünk. Egy töltelék vagy csőben sütött étel esetében jó, ha a tésztát körülölelő szaftban van tojás, hiszen így sokkal jobban összeáll az étel.

A desszertek terén szinte megkerülhetetlen a tojás. Ha van tej, tojás és liszt, akkor már készülhet is a palacsinta. A piskótákhoz, kevert süteményekhez szintén elengedhetetlen, és egy jóféle házi puding, sodó vagy creme brulée elkészítése sem megoldható tojás nélkül. A kelt tészták egy részéhez is használunk tojást, főleg a sárgáját. Ettől lágyabbá, ízesebbé, gazdagabbá válik a tészta, a fehérjéből pedig könnyedén készíthetünk habcsókot vagy az ausztrálok nagy kedvencét, Pavlovát.

Manchego

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 bögre alaplé
5-6 tojás
Tabasco-szósz
1 bögre rizs
8 dkg ementáli

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom, majd kétszeres mennyiségű alaplével felöntöm, kicsit sózom és egy kevéske Tabasco-szószt engedek bele. Fedő alatt, takarékon hagyom megfőni.
A sütőt 200 fokra előmelegítem, majd a kifőtt rizst belesimítom egy nagy hőálló tálba. Egy tojással mélyedéseket fúrok a rizsbe, majd ezeket feltöltöm egy-egy felütött tojással. Picit sózom, és az egészet beterítem a reszelt ementálival.
Addig sütöm, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.

Krumplis tortilla

Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
6 tojás
friss rozmaring

Elkészítés: A krumplikat megpucolom, enyhén sós vízben, fedő alatt megpárolom. Eközben a hagymát apróra vágom, és egy nagyobb, csak fémből készült serpenyőben olajon megdinsztelem. A kész krumplit szűrőbe borítom, hagyom, hogy kicsit párologjon, majd közepes vastagságú szeletekre vágom. A hagymás olajra rádobom a rozmaringot, kicsit megfuttatom, majd a krumplik következnek, végül a cseppet sózott elhabart tojással nyakon öntöm. Közepes lángon sütöm, amíg a tojásnak már csak a teteje folyós. Ekkor a bekapcsolt grillráccsal üzemelő sütőbe tolom a serpenyőt, és a hőfoktól/grillrácstól függően addig sütöm, amíg meg nem szilárdul az omlett, és kicsit meg nem színesedik.
Fűszeres tejföllel kínálom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss