Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Aacheni mézeskalács

default user icon

Hozzávalók

  • 1 dkg kandírozott narancs- és citromhéj
  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg közepesen sötét rozsliszt
  • 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
  • 37,5 dkg folyékony méz
  • 1 tk szalalkáli
  • 8,5 dkg barna cukor
  • 10 dkg + kb. 4 ek kandiscukor (apró szemű)
  • 1 db tojássárgája
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 5 ek tej a kenéshez
  • 15 dkg étcsokolédá
  • 1,5 dkg fehér növényi zsiradék (pl. pálmaolaj)
  • 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs

Elkészítés

    1. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a finomra aprított kandírozott citrushéjakat, a kétféle lisztet és a fűszerkeveréket. A mézet megmelegítjük, de nem forraljuk fel. Hagyjuk hűlni 5 percig, majd a liszthez adjuk. A robotgép dagasztókarjával alaposan összegyúrjuk, majd hagyjuk kihűlni.
    2. A szalalkálit feloldjuk 1 ek hideg vízben. A barna cukrot és a 10 dkg kandiscukrot beledolgozzuk a tésztába.Hozzáadjuk a tojássárgáját, a szódabikarbónát és a feloldott szalalkálit, és alaposan beledolgozzuk. Végül kézzel kicsit átgyúrjuk a tésztát.
    3. A tésztát meghintjük egy kevés liszttel, és kinyújtjuk kb. 40 × 42 cm-es négyszöggé. Kb. 3 × 10 cm-es csíkokra vágjuk, és 3 sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezzük. Villával megszurkáljuk a csíkokat, majd egymás után 175 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses: 150 fok) adagonként kb. 12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve a sütőpapírral együtt lehúzzuk a sütőlemezről, és hagyjuk kihűlni.
    4. A bevonót felaprítjuk, és a fehér növényi zsiradékkal együtt kis lábasban forró vízgőz felett megolvasszuk, 10 percig hűlni hagyjuk. Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk. A kihűlt mézeskalácsok egyik végét ferdén belemártjuk a bevonóba. A kalácsok csokis végét megszórjuk az aprított aszalt gyümölccsel, a többit pedig kandiscukorral és hagyjuk a bevonót megdermedni.

    Videó! Így készítheted el az aacheni mézeskalácsot >>>

    ILLATOS APRÓSÜTI A HÓKIFLI MELLÉ: KARÁCSONYI FAHÉJAS CSILLAG >>>

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin