Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

A világhírű magyar konyha

Mindig büszkén emlegetjük világhírű konyhánkat. Valóban világhírű. Ha megkérdezünk egy idegent valahol a nagyvilágban, mit tud róla, azonnal rávágja: gulyás. Vagyis: gulás, leírva gulasch, gulash, vagy valami hasonló, amin nem a mi levesünket, hanem a pörköltet értik. Ezzel általában ki is merül az átlagos külföldi magyar gasztronómiai ismerete.

Ha olyan valakit kérdezünk, aki járt is már hazánkban, mondjuk eltöltött két hetet Budapesten és a Balatonnál, milyen emlékei vannak éttermeinkről, általában azt válaszolja, eleinte nagyon élvezte, ízletes, nagy adagok. 3 nap után már kezdett kissé unalmassá válni, hogy vagy rántott húst kaptunk, vagy valamilyen paprikás szószban úszó húst sült krumplival vagy rizzsel. A mindennapi palacsintát vagy rétest az utolsó napokban már nem ettük meg, mégis 3 kilóval gyarapodva tértünk haza, kezdhettünk fogyózni.

Itthon gyakran emlegetünk világhírű magyarokat, akiket külföldön bizony alig-alig ismernek. Az igazi világhíres magyarok mindenekelőtt Puskás Ferenc, aztán Gábor Zsazsa (ennyiszer válni és újból jól férjhez menni nagy teljesítmény!), és Molnár Ferenc (nem a Liliom vagy egyéb nagy színművei híresek, hanem a Pál utcai fiúk, mindenki kedvenc gyermekkori olvasmánya még a Harry Potter előtti időkből).

Akiket viszont mi nagynak gondolunk, máshol legfeljebb szűk intellektuális körben ismertek. Mai művészetünk nagyjai közül például a csodálatos hangú Sebestyén Márta az Angol beteg számtalan Oscarja ellenére szinte ismeretlen, a filmből legfeljebb a főszereplők ismertek. Vagy a számtalan külföldi díjjal kitüntetett írónk, Esterházy Péter hallatán is legfeljebb a gyermekkorában innen elvándorolt és neves amerikai forgatókönyv íróvá lett (Zenedoboz, Elemi ösztön) Joe Esterhas neve ugrik be.

Vagyis még az igazi értékeink is jórészt ismeretlenek külföldön. A konyhánk pedig, amivel manapság nem nagyon büszkélkedhetünk, még inkább.

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

gágágá
A francia libamáj is általában Magyarországról megy oda !
vahuuur
Igen Belgamama, ez igaz, valóban mást-mást hozunk onnan, ahonnan származunk. A magyar konyha eléggé zsíros,fűszeres stb., de azt hiszem, már túlléptünk azon az időszakon, amikor mindent disznózsírban sütöttünk, vagy amikor még a tyúkhúsleves tetején két ujjnyi vastag zsírréteg sárgállott . Úgyhogy azt hiszem, ma már lehet magyar konyhát - sőt, a legtöbbünk talán régóta így is készíti az ételeket - úgy csinálni, hogy az elkészült \"mű\" ne feküdje meg a gyomrát a külföldinek sem, tisztelet pár veretes magyar kivételnek, mint pl -ahogy Belgamama írta- a csülök. Valóban fontos az is, hogy hol éri az idelátogatót az első magyar ízélmény, például egy japán ismerősöm borzasztónak találta a magyar libamájat a franciával összevetve, én pedig ettem már nagyon felejthető francia libamájat is... most akkor döntsük el, kinek van igaza :). Minden jót!
Belgamama
Sokmindenben egyetértek \"vahuuur\"-ral, de nem felejthetjuk el minden idelatogato, egy masik étkezési, fuszerezési kulturabol jon, tuti, hogy Pl egy belga nem fog csulkot pékné modra enni, az nekik zsiros. de a belga férjem a nyaron \"végigette déleuropa sok-sok éttermét,\" mint szlovénia, olaszorszag, magyarorszag, de a legjobbnak a Balatonujlaki Kukorica csardat itélte. itt minden este amig ott voltunk eggyutt ettunk, masik belgakkal, hollandokkal, németekkel, és mindenki elragadtatva beszélt az ételekrol, a kiszolgalasrol,stb; De az alfoldon csak csalodas érte, a szarvas porkolt odavolt égetve, a hagymas rostélyos, ehetetlen kiszaradt cipotalp volt, sehol nemtudnak egy jo sztéket sutni. Szoval azon is mulik, hogy az elso benyomasok milyenek az adott konyharol. és 1 egy utolso megjegyzés, a parom az éttermi magyar izekkel eloszor Pesten, a marvanyutcai Mongolgrillben talalkozott, és igen is beleszeretett a magyar konyhaba. A hiba ott is lehet ,ha kulfoldi akkor csak a \"tomegismert ételeket \"akarjuk eroltetni, udv
vahuuur
Ez a cikk semmitmondó, egy gyorsan, különösebb szellemi erőfeszítés nélkül megírt szösszenet. Az sem világos, hogy miért ez az ironikus hangnem...A magyar párhuzamon kívül, nem igazán értem, mit keres egy ilyen kontextusban Esterházy, vagy Sebestyén Márta. Maradhattunk volna talán az ételeknél...hiszen mennyi magyar ételkülönlegesség van!!! Nem merül ki a gulyásban, a paprikás csirkében, a palacsintában, vagy a rétesben a magyar konyha. Rengeteg levesünk van, pl marhahúslevessel ritkán találkozom külföldön , vagy itt a hortobágyi húsos palacsinta, a székelykáposzta, a töltött káposzta, a rakott krumpli a rigójancsi, a dobos torta stb. Hirtelen hasraütés szerűen ezek jutnak eszembe. Egyébként... a rántott hús mióta magyar étel?
MartikaP
En az USA-ban elek evek ota. Felhaborodtam az utolso mondaton, \"nem nagyon buszkelkedhetunk\" kifejezesen. Buszken mondhatom, hogy igenis buszkelkedhetunk a magyar konyhaval! Szamtalanszor elofordul velunk, pl. uzlet, etterem beszelgetunk vadidegen emberekkel, nem feltetlen amerikai, felkapja a fejet mikor mondjuk, hogy Magyarok vagyunk es mar sorolja is a paprikas, gulyas stb. eteleinket ! Igenis buszkek lehetunk ugy a nagyjainkra, mint az eteleinkre!
katicabogar katoka
szerintem a magyar konyha nagyon izletes es szinvonalas ,sok zoldseg felebol es husokbol lehet nagyon finom eteleket kesziteni meg a legegyszerubb kis tokfozelek is nagyon jo egy kis hus korettel is es sorolhatnam meg tehat legalabb mink ne becsuljuk le amit felkellene nagyon becsulni ;egy magyar Kanadabol
Belgamama
Masik eset, a végefelé kozeleg a legjobb hobby szakacs vetélkedo, az egyik részben elvitték oket, egy Brusszeli francia étterembe, ahol specialis FRANCIA ételeket kellett megtanuljanak, Mint a rantott sertésvelo, a pacalporkolt tejfelesen, a sertésfej kocsonya, valahogy nagyon ismerosek nem, itt megorulnek a konyhakban az \"ala Provanse\" mindenben, és a végén kiderul, a fuszerkeverék, az magyaros, a ratatui, az lecso, a kolbasz a régi magyaros izek szerint, szoval egy csomo minden szerinten a napoleoni idokben ellopott otletek, receptek, csak ok mondjuk jol el tudjak adni ;). Pl. tarhonya ugytudtam magyar tésztaféle? itt az arab boltokban, olasz gyartoktol tudok venni, vegeta, savanyukaposzta levél, rétestészta, magyaros savanyusag, TVpaprika a torok boltban, mig rendes turo, csak a koserban.
Belgamama
én belgiumban élek csak azért iratkoztam fel, mert engem is felduhitettek a kulfoldi szakacsok ismerei, és szeretném ezt veletek megosztani, mérgeslettem, amikor az itteni unnepelt szakacs recept gyujteményében, a \"hongarse goulash\" hozzavaloban az 1 kg marhahusbol készulo ételhez, 4 evokanal LISZTET ir suritésre.
Bravo Zulu Romeo
Vitatkoznék veled. Az elmúlt hét évem során Magyarországon élô külföldiekkel dolgoztam együtt, nomeg bérhánytattam is sokat (ez a hozzánk érkezô külföldiek szórakoztatását takarja), és meggyôzôdésem, hogy a vendéglátó hibája a gulyás-palacsinta-rétes szent háromszög erôltetése. Sok olyan étel van a magyar kínálatban, amit mi magyarok nem tartunk magyarnak, pedig máshol nem képezi a kinálat részét. A ragukért például rajongtak a Dél-Amerikaiak, a dél-olaszok az egyszer
boriskamama
Mi az hogy manapság nem nagyon büszkélkedhetünk vele? Ettől mindig felidegesítem magam, ez jó nagy hülyeség. Büszkélkedhetnék.

Magazin