Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A világ legjobb salátája

Tudni kell, mi kerüljön a tányérunkra ahhoz, hogy - a legértékesebb tápanyagokat magunkhoz véve - karcsú formánkat is megtarthassuk. A következőkben néhány saláta-alapanyag egy adagnyi értékét vesszük számba.

 

Zöldpaprika

Négy szelet zöldpaprikával máris 48 mg C-vitamint nyer a szervezetünk - ez a napi ajánlott mennyiség fele! A C-vitaminról tudjuk, hogy mindentudó fegyver számos betegség ellen (szívbetegségek, Alzheimer-kór és magas vérnyomás), és mellesleg támogatja a szervezetet a zsírégetésben. Értékes anyagai: A-, B6- C-vitamin, folsav, kálium.

Spenót

Egy maréknyi spenót 0,58 mg folsavat tartalmaz. Utóbbiból, ha rendszeresen napi 300 mg fogyasztunk, húsz százalékkal csökkentjük a szívinfarktus kockázatát. Értékes anyagai: folsav, rostanyagok, fehérje, A-, B6- C-, E- és K-vitamin, valamint kalcium és kálium.

Paradicsom

Négy koktélparadicsomban nem egészen 2 mg Lycopin nevű vegyület található. Ebből napi 30 mg hatásosan akadályozza meg, hogy az agresszív szabadgyökök elszaporodjanak, és megtámadják a sejteket, így védi a bőrt is az öregedés ellen. Napi 15 mg óv a leégéstől. Értékes anyagai: Lycopin, A-, C-, K-vitamin, rostanyag, kálium.

Emmentáli sajt

Ebből a svájci sajtból 3 dkg (egy gyufásskatulyányi mennyiség) a napi javasolt kálciumbevitel több mint 40 százalékát, a cinkbevitelnek pedig a 10 százalékát fedezi. Nem beszélve az értékes D-vitamintartalmáról, amely a kalciummal ötvözve csökkenti az agyvérzés kockázatát. Értékes anyagai: kalcium, cink, fehérje, D-, B12-vitamin.

Olaj és ecet

Egy evőkanálnyi olívaolaj 1 dkg telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Egy fél kiskanál balzsamecet gazdag sejtvédő antioxidánsokban, és még az emésztést is serkenti. Az olívaolaj megsokszorozza a zöldségekben lévő vitaminok szívvédő hatását.

Magvak

Egy evőkanál napraforgómag több mint 8 mg szelént tartalmaz. Bebizonyították, hogy a férfiak megfelelő szelénbevitellel jócskán csökkenthetik a prosztatarák kockázatát. Egy evőkanálnyi lenmag az omega-3 zsírsavtartalmával védi a szívet.

Tonhal

6 dkg – olaj nélküli – tonhal 11 mg niacint (más néven B3-vitamin) tartalmaz, amely pozitívan befolyásolja a koleszterinértékeket. Ezen kívül fontos fehérjeszállító. Értékes anyagai: niacin, fehérje, szelén, B12-vitamin.

Ezek is érdekelhetnek

Friss