Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A világ legdrágább kávéja

A Kopi Luwak, más néven a civet coffee a világ legritkább és legdrágább kávéja. Meglepő, de az ázsiai különlegesség kilónkénti ára nem az íze miatt éri el a 600 amerikai dollárt, vagyis a százezer forintot. A főként Japánban és Amerikában vásárolható kávé borsos árát egyedülálló előállítása viszi a csillagos égbe.

Egy átlagos kávé korszerű feldolgozása mosással történik. Az eljárás során a szemeket osztályozzák, húsát eltavolítják, majd mossák és szárítják. A Kopi Luwak esetében a feldolgozást a természet egyedi módon oldotta meg: a fákon élő, indonéziai civetmacska megeszi a kávébabot, ami a beleken keresztül, ürülékként távozik. Ezek után a vállalkozóbb szellemű őshonosok óvatosan kikapirgálják a kávészemeket a cica székletéből... John Martinez, jamaicai kávéguru elmondása szerint a civet kitűnő, jellegzetes és titokzatos ízét a macska speciális olajat termelő mirigyeitől kaphatja.

Persze rengeteg a hamisítvány. Ontarioban Massimo Marcone, a Guelpg Egyetem professzora felismeri az igazit. 2002-ben a Discovery Channel megbízásából a szigorúan titkos sumátrai esőerdőkbe utazott, hogy sajátkezűleg turkálja a kávét. Hazaérkezve a professzor meglepődve látta, hogy a Kopi Luwak kávébab kevesebb baktériumot tartalmaz, és a külső felületén mikrogödröcskék vannak, amit az állat gyomorában lévő savak marnak ki. A savak a kávén belül is jellegzetes nyomokat hagynak. Marcone szerint a piacon lévő civetkávék ötven százaléka hamis. A professzor által bevizsgált kávét az Animal Caffee vállalkozás árulja.

Kíváncsiságból én is rendeltem a különleges kávéból. Elég kedvező áron, 160 dollárért. (Valószínű, hogy nem a legjobb fajtát kaptam.) A szemek mind különböző nagyságúak voltak, és igen, nagyító alatt láthatóak voltak a savak nyomai. Megfőztem és megittam. A kávé kitűnő volt! Selymes és enyhén csokira emlékeztetett. Nem sok karakter, de a komplex, kellemes íz a szájban maradt egy ideig. Megérte a 160 dollárt?

Nem hiszem, de valamit megtanultam: némelyik kávé szinte méreg, a másik pedig nektár. A megvetett, durva brazíliai Rioy például különlegesség a görögöknek. A franciák büszkén isszák saját, cikóriával hamisított feketéjüket. Sokan a Monsooned Malabar indiai kávébabra esküsznek, amit öregítenek és a monszun szellői szárítják.

Ezek után itt van a filozófiai tényező: minél ritkább a kávébab, annál kívánatosabb és drágább... Szóval mindenki mehet, megveheti a világ legdrágább kávéját, meg is főzheti a barátainak, de azért jó, ha észben tartja: a kávébab mögötti sztori lehet hogy jobb, mint maga a főzet!

A kávékról még többet olvashatsz itt >>>


Ezek is érdekelhetnek

Friss