Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A vegán konyha alapanyagai – 3. rész: mindennek az alapja, a tofu

A tofu, avagy szójababsajt az egyik legismertebb és legnépszerűbb húspótló. És bár a bioboltok mellett egyre több élelmiszerboltban is megtalálható, még mindig sokan hajlamosak démonizálni.

A szójával kapcsolatos tévhitek taglalásába most nem mennénk bele (a szkeptikusoknak ajánlott olvasmány: Dr. T. Colin Campbell: Kína-tanulmány), akik a kelleténél jobban tartanak a „génkezelt szója” kifejezéstől, szinte minden nagyobb üzletben találnak biotofut is. A tofu fehérjetartalma kiemelkedően magas, szénhidráttartalma elhanyagolható, ugyanakkor nem tartalmaz laktózt, glükózt, tejfehérjét és glutént sem, így a legtöbb diétába kiválóan beilleszthető.

Milyen fajtái vannak, és mire használható?

A tofu víztartalma szerint lehet egészen lágy és keményebb is, főzéshez és sütéshez inkább ez utóbbi ajánlott. A natúr tofu önmagában jobbára ízetlen, ám kitűnően pácolható és fűszerezhető. Az ízesített változatok (füstölt, medvehagymás, pritaminpaprikás, stb) mindennemű feldolgozás nélkül, önmagukban is fogyaszthatóak, de szendvicsfeltétként vagy salátában is kitűnőek. A füstölt tofu összetörve minden olyan ételhez használható, ahol hús vagy sajt nélkül szeretnénk elérni füstölt ízhatást. A füstölt tofu lágyabb verziójából pl. akár

vegán kolbászkrémet is előállíthatunk:

Hozzávalók:

150g füstölt tofu
½ fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 tk pirospaprika
1 kk őrölt kömény
1 ek szójaszósz
1 ek olívaolaj
kevés só
ízlés szerint hegyes zöldpaprika

A tofut összetörjük, majd a többi alkotóelemmel együtt botmixerrel összemixeljük.

Végezetül pedig következzék egy kínai éttermekből ismert klasszikus, a

zöldséges tofu receptje:

300 g natúr vagy füstölt tofu
3 ek szójaszósz
1 fej lilahagyma
1 nagyobb sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1/2 uborka
3 gerezd fokhagyma
1 szárított chilipaprika
150 g hosszúszemű rizs
2 ek morzsolt kukorica
1 ek zöldborsó
1 ek szezámolaj
2 cm gyömbér lereszelve
1 tk kukoricakeményítő
só/bors

1. A zöldségeket meghámozzuk és felcsíkozzuk, a tofut 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
2. A hagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, majd 3-4 perc elteltével az uborkát. (Ne főzzük túl, akkor jó, ha kissé még ropognak a zöldségek.)
3. Hozzáadjuk a gyömbért, a tofut, a szójaszószt, majd a kukoricakeményítőt és a chilit, majd óvatosan összeforgatjuk. Pár percig hagyjuk összeérni. Pirított rizzsel vagy tésztával tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek