Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A válság nem létezik!

Gasztronómiai válság van! - hallottam sokszor Kaliforniában. Már akkor próbáltam megérteni, mégis mire gondolnak azok, akik ezt híresztelik? Mi okozhatja ezt a kétségbeesést?

Kaliforniából figyeltem a híreket, és reméltem, hogy a Kárpát-medencében minden csúcsminőségben terem, van még szürkemarha, mangalica és aktív kistermelők! Reménykedtem!



Támogasd Te is a kistermelőket!
Ha lehet, csak a saját környezetedben költsd a pénzed! Így amit elköltesz, a közeledben marad, segít a fejlődésben! Ha a piaci kofának lesz elég pénze, hogy lelkiismeretesen termelje a zöldséget, nevelje állatait és felutazzon a hétvégi piacra, hogy eladja a terményeket, akkor ez magával hozza majd a magyar gasztronómia virágzását!

Mérsékeld a "gyorsan bekapok valamit, mert éhenhalok" hozzáállást!

Áldozz inkább 2-3 percet arra, hogy előre készítesz magadnak egy jó és egészséges szendvicset (nem fehérkenyérből), salátát vagy párolt zöldséget! Csinálj úgy, ahogy a nagymama, készítsd magad a hétköznapi étkeidet, hiszen a legtöbb nagyi azt sem tudja milyen egy éttermi étkezés. Ez nem jelenti azt,  hogy ne próbáld ki más ország ételeit és azt sem, hogy ne utazz, ne tapasztalj különleges ízeket. Az is természetes, hogy annyiszor étkezz igényes és jó minőséget kínáló vendéglőben, étteremben, ahányszor csak a pénztárcád megengedi! Az egészet csak azért írtam, hogy a hétköznapi szokásokon próbáljunk változtatni, és azért is, hogy legyünk tájékozottak, mi az éttermi koszt előnye és hátránya. Előnyök is vannak, hiszen születésnapon, névnapon, házassági évfordulón, vagy bármilyen jeles napon jó úgy kényeztetni a szeretteinket, hogy meghívjuk Őket egy igazán jó helyre, ahol olyan finom ételeket ehetünk, amikre sokáig fogunk emlékezni!

Ne szidjuk, szeressük!

Az ország gasztronómusai szidják a magyar konyhát, elégedetlenek a szakácsok és az éttermek kínálatával. Azt favorizálják - teljesen logikátlanul -, hogy éttermeink világszínvonalú "fusion" konyhává változzanak úgy, hogy lelökik az étlapról a székelykáposztát, a marhapörköltet, és a gulyáslevest. Mi is csak egy ország legyünk a sok közül, akik a tradícióikat, elődeik kedvelt ételeit elfeledik? Új divat kelt szárnyra, elszántan arra törekszünk, hogy Michelin csillagot kapjon legalább egy a sok vendéglátóegység közül. Ha ez megtörténne, akkor máris megnyugodhatnánk? Michelin csillag ide vagy oda, még Kaliforniában is kevesen tehetik meg, hogy minden nap világszínvonalú étteremben egyenek. Ha megtehetik, akkor sem étkeznek naponta háromszor ilyen helyeken. Az átlag emberek naponta 4-5-ször átlag ételt esznek! A probléma az, hogy ez az átlagminőség olyan gyatra, hogy lassacskán a "fényevők" szektájának kell majd igazat adnunk. Országunk gasztronómiai helyzetét nem lehet ahhoz mérni, hogy hány darab Michelin csillagos éttermünk van. Ahhoz mérjük inkább, hogy mit eszik az átlag magyar ember! Megnyugvásként mondhatom, hogy még mindig egészségesebben táplálkozunk, mint azon országok lakói és azon konyhai kultúrák elhízott kárvallottjai, akiket mi vakon követni akarunk!

Vajon meddig tart ez a trend?

Minden olyan szakíró, aki a pillanatnyi elismerés reményében gasztronómiánkról firkál, vegye figyelembe azt, hogy jómaga (esetleg) még egy fakanalat sem tartott huzamosabb ideig a kezében. Ne várjuk türelmetlenül a gumigyárat, mert a hőn vágyott Michelin csillaghoz amúgy sem feltétel a fusion vicceskedés! Szóval kérem a szakmát, hogy ne befolyásolja gasztronómiai fejlődésünket abba az irányba, ami oda vezethet, hogy mi is csak egy fej káposzta leszünk a világ káposztaföldjén! Ne rohanjunk! Minél lassabban nyugatiasodunk el, annál inkább meg tudjuk őrizni azokat a hagyományokat, amiket apáink, nagyapáink hagytak ránk.

Őrizzük a hagyományokat!
Ha nem érzed jól magad egy étteremben, a sok lehetséges megoldás közül ne azt válaszd, hogy anonim internetes fórumokon szajkózod nézeteidet és - ha kérhetem – senki ne akarja ezeket úgy elfogadtatni, mint az egyetlen lehetséges utat a felzárkózáshoz! Évszázados értékeinket nem adhatjuk fel azért, hogy megfeleljünk a trendi irányzatoknak! Ismerjük meg azokat is, alkalmazzuk, mint tudásanyagot, használjuk fel az új irányzatokat és technikákat, legyenek fusion éttermeink is, de őrizzük meg hagyományainkat és az igényes Magyar Konyhát!

Ezek is érdekelhetnek

Friss