Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme a tuti fogyás titka - 3 szuper diétás recepttel

default user icon
MME
Az idő múlásával szervezetünk számos változáson megy keresztül, s ezek egyik „mellékhatásaként” egyre hajlamosabbá válunk a hízásra. Tanácsaink segítenek megelőzni a bosszantó pluszkilókat.

Az anyagcsere összetett folyamata során a test feldolgozza az aznap alatt elfogyasztott zsír-, cukor- és fehérjemennyiséget, valamint tárolja az energiát. Ahogy múlnak az évek, az izomtömeg fokozatosan csökken. A test még aktív mozgás esetén is kevesebb energiát használ fel, ráadásul lassabban is égeti el azt. Emiatt 65 éves kortól mintegy 30 százalékkal kevesebb kalóriát használ fel, mint a 20-as éveiben. Ennek ellenére nincs szükség drasztikus életmódváltozásra: elég apró változtatásokat eszközölnöd, hogy megelőzd az elhízást, formában tartsd magadat, és beindítsd a kívánt fogyást!

A legfontosabb: egyél több fehérjét!

Az izmok első számú tápanyaga a fehérje, melynek megfelelő szinten tartása megakadályozza a testsúlygyarapodást, illetev támogatja a felesleges kilók leadását. Ezért elsősorban olyan ételeket fogyassz, amelyekben e nagyszerű tápanyag egészséges zsírokkal alkot hatékony kombinációt. Ilyen például az olívaolajon készített tojásrántotta, a sült csirke avokádókrémmel vagy a fűszeres túrókrém füstölt lazaccal.

Kombináld a mozgást és a helyes étrendet!

Az anyagcsere kordában tartásához nem elég csupán a táplálkozásán változtatnod! Próbálj meg legalább heti két alkalommal beiktatni testmozgást, még ha a hétköznapokat a káosz uralja is! Mivel itt a tavasz, ez lehet mondjuk egy kiadós séta: például a munkából hazafelé menet legalább egy megállót tegyél meg gyalog. Meglátod, nemsokára megy majd kettő is! Miután hazaérsz, készíts egy natúr vagy fehérjével kombinált gyümölcssalátát, mely rosttartalmának köszönhetően beindítja az anyagcserét.

Csökkentsd a cukor mennyiségét!

Felnőttként a kialakult étkezési szokásokon már nagyon nehéz változtatni. A magyar konyhára jellemzőek a magas szénhidráttartalmú ételek, ami fiatalon lehet, hogy nem okoz gondot, de 40 felett látszólag minden ok nélkül elkezdhet gömbölyödni tőlük az ember hasa, a dereka körül pedig megjelenhet az egyre terebélyesebb úszógumi… Ezekért a tünetekért többnyire a túlzott szénhidrátbevitel a felelős. Első lépésként növeld az étkezések számát: a szokott napi három bőséges étkezés helyett egyél ötször, de mindig csak kisebb adagokat. Próbáld megtervezni és előre megfőzni hétvégén a heti menüt, és fagyaszd le az adagokat.

Fanny-tanács:

Imádod például a sertéspörköltet? Nem kell végleg elköszönnöd tőle! Távolítsd el a húsról az összes zsíros részt, majd olívaolajon süsd meg hagymával, paradicsommal. Köretként 1-2 db főtt krumplit és édesítőszeres-ecetes lével elkészített zöldsalátát fogyassz hozzá.

Fogyást segítő, fehérjedús fogások

(A receptek 1 személyre szólnak!)

Csirkegírosz dzadzíkimártással

Reszelj le ½ db kígyóuborkát, és adj hozzá 175 g natúr joghurtot, 2 gerezd átnyomott fokhagymát és 1 ek olívaolajat. Keverd össze, sózd, borsozd meg, és tedd be a hűtőbe. Vékonyan csíkozz fel 100 g bőr nélküli csirkemellet, ízlés szerint fűszerezd, majd süsd meg olívaolajon. A salátához csíkozz fel ½ db kaliforniai paprikát, 1 db paradicsomot, ½ fej lila hagymát, valamint ½ db szárzellert. Kockázz fel 100 g feta sajtot, és keverd össze a zöldségekkel és az időközben kihűlt csirkével. Végül szórd meg friss oregánóval és őrölt borssal. Kitűnő anyagcsere-gyorsító fogás! 

Fűszeres túró tojásos salátával

Tegyél fel főni 2 db tojást. Közben vágj apróra ¼ db kígyóuborkát, ½ db kaliforniai paprikát, ½ db avokádót és 1 db paradicsomot. Moss meg 1/2 zacskó madársalátát, és add a zöldségekhez. Ízlés szerint sózd, borsozd meg, adj hozzá 100 g túrót, ½ kk őrölt köményt, 100 g tejfölt és ¼ db felkarikázott póréhagymát. A kihűlt, megtisztított tojást szeleteld fel, add az aprított zöldségekhez. Locsolj rá egy kevés olívaolajat, és fogyaszd a salátát a fűszeres túróval, valamint 1 szelet teljes kiőrlésű kenyérrel.

 
Citrusos túrókrém

Pépesíts 100 g túrót 50 ml tejjel, ½ db citrom lereszelt héjával és ízlés szerint adagolt édesítőszerrel. Hámozz meg, kockázz fel 1/2 db narancsot és ½ db grépfrútot, tedd tányérra, és öntsd rá a túrókrémet.

Fanny-tanács: A krémhez 1-2 db durvára vágott diót vagy mogyorót is adhatsz.

 

MÉG TÖBB IZGALMAS DIÉTATIPPET TALÁLSZ AZ EHETI FANNY MAGAZINBAN! KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>>

ÍME 2019 LEGMENŐBB FOGYÓKÚRÁJA: A MEDITERRÁN DIÉTA - MINTAÉTRENDDEL >>> 

7 TIPP, AMI BIZTOSAN SEGÍT A FOGYÁSBAN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss