Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 9 legegészségesebb étel, amiből sokkal többet kellene enned!

A szuperélelmiszerek a szervezet egészséges működése szempontjából különösen hasznosak. Ezek fontos tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, és rostokban gazdag ételek. Most bemutatjuk a 9 legegészségesebbet, a szuperek krémjét, amelyek zöme nem luxuscikk, és a legközelebbi szupermarketben is beszerezhető. Együnk belőlük minél többet!

 Lazac

Ez a meglehetősen zsíros tengeri halfajta a leggazdagabb Omega 3 zsírsavban, amelynek rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomás, a szívinfarktus, az Alzheimer-kór és a reuma kialakulásának kockázatát.


Brokkoli

A káposztafélék családjába tartozó, "zöld karfiol" csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, olyan antioxidánsokkal alaposan megpakolva, mint az A- vagy a C-vitamin.

Áfonya

Egy maroknyi áfonya igen tápláló: 84 kalóriát, 21 gramm szénhidrátot és 4 gramm elemi rostot tartalmaz, emellett C-vitaminban és egy anthocyanin nevű flavonoidban igen gazdag, amelynek a gyümölcs gyönyörű, kékesfekete színét, mi pedig az ő prosztatarák megelőzésében nyújtott segítségét köszönhetjük.

Csokoládé

Napi 25 gramm étcsokoládé gyógyszer a testnek - és, mint tudjuk, minél sötétebb a csokoládé, annál keserűbb, de magasabb a kakaó szárazanyag tartalma is, ami azt jelenti, hogy a theobromin nevű antioxidánsból rengeteg van benne, ami gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatásáról is híres.

Édesburgonya

És egy igazi szupersztár következik: a nálunk kevésbé elismert, de jól ismert, és immár a hiperekben hozzáférhető édesburgonya! Ebből a gyökérzöldségből egy közepes méretű példány a napi béta-karotin (A-vitamin természetes formában) bevitelünk 400%-át tartalmazza, emellett gadag likopinban és C-vitaminban is - gyakorlatilag minden szervünk egészségesebb lesz tőle! 

Quinoa

Egy csésze ebből a gabonából 8 gramm fehérjét tartalmaz, emellett a napi vas és energetizáló B-vitamin szükségletünk 15%-át fedezi. Rendkívül gazdag esszenciális amino-savakban és, ami ritkaság a gabonafélék között: teljesen gluténmentes!

 

Mandula

A mandula a szív legjobb barátja: elképesztő mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmaz, tele van proteinnel és bőrsimító E-vitaminnal. Magas a rosttartalma, rengeteg benne a magnézium, a foszfor és a réz.Ha igazán jót akarsz magadnak, nyersen fogyaszd!

Bab

A babot, pénztárcabarát mivoltánál jobban már csak az egészségünkre gyakorolt hatása miatt szeretjük: fehérjében és rostban gazdag, csökkenti a vastagbélrá ockázatát, csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben.

Tojás

A tojásnak nincs túl jó híre, mivel számos vitathatalan jó tulajdonsága mellett, a magas koleszterin szint kialakulásáért is őt tették felelőssé - ám a legfrissebb kutatások szerint napi egy tojás kifejezetten jót tesz az egészségünknek. Hogy miért: mivel a tojás proteinjének szinte 100%-ban megegyezik a szerkezete az emberi fehérjével, így ez épül be a legkönnyebben.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss