Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szendvicsbe vagy feltétnek: így lesz tökéletes a zöldségfasírt

A zöldség sok háztartásban csak leves vagy köret formájában kerül asztalra. A különféle szezonális, fagyasztott vagy épp konzerv zöldségeket azonban fasírozottként is elkészíthetjük. Nézzük, hogyan!

A zöldségfasírt sokféle szerepet betölthet, lehet az iskolai vagy munkahelyi szendvics töltelék, kínálhatjuk feltétként, krémlevesekbe levesbetétként, főfogásként, de piknikeken, családi kirándulásokon is ideális uzsonna-megoldást jelent.

A zöldségfasírtból többféle változatot is készíthetünk. A fasírozottunkat készíthetjük egyben, sütőben sütve, vagy akár kevés zsiradékon is sülhetnek a kisebb-nagyobb pogácsák.

A fasírtba szánt zöldséget a felhasználás előtt érdemes megfelelően előkészíteni. A friss zöldségeket blansírozzuk, azaz főzzük elő, a fagyasztott zöldségeket pároljuk, főzzük meg, a konzervek esetében elég csak lecsöpögtetnünk.

Nagy kérdés, hogy milyen közeg vegye körül a zöldségeinket, mi az,  amivel egyben tudjuk tartani. A zöldséges fasírt esetében jó választás, ha áztatott zsemlével, zsemlemorzsával, főtt rizzsel, burizzsel, bulgurral, zabpehellyel vagy kuszkusszal keverjük el, fűszerezzük, majd néhány tojást adunk a keverékhez, amit aztán a formába simítunk. A fűszerezésben nyugodtan használhatjuk az aktuális zöld fűszereinket, de fekete borssal, kevés cayenne borssal vagy curryvel is alakíthatunk a fasírtunk ízvilágán.

A serpenyőben sütött buciknál egy kevés tojás, tej vagy bármilyen más, számunkra ideális folyadék és liszt szükségeltetik. A lisztből kedvünk szerint válogathatunk, a finomliszten kívül nyugodtan dolgozhatunk tönkölyliszttel, rozsliszttel, kukoricaliszttel vagy épp csicseriborsóliszttel.

Ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény jó ropogós legyen, akkor a keverékünkbe szórhatunk egy kis szezámmagot, tört lenmagot, tökmagot vagy fekete szezámmagot, illetve, ha olyan konzisztenciájú a zöldségpogácsánk, akkor nyugodtan beleforgathatjuk egy kevés zsemlemorzsába, panko morzsába is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss