Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tökéletes lasagne titka lépésről lépésre - 4 tuti tipp!

A lasagne a csőben sütött ételek közül az egyik igazi nagy kedvenc. Ha a legeslegjobb lasagne-t szeretnénk elkészíteni, akkor érdemes a rétegeket magunknak előállítani - mutatjuk, hogyan!

Lasagne lépésről-lépésre

A lasagne a csőben sütött ételek közül az egyik igazi nagy kedvenc. Minden benne van, amitől az ifjabb korosztály körében is osztatlan népszerűségnek örvend: tészta, paradicsomszósz és sok-sok sajt. A bolti tésztával, üveges szósszal készített lasagne-k világában is vannak üdítően jó példányok, de ha a legeslegjobb lasagne-t szeretnénk elkészíteni, akkor érdemes a rétegeket magunknak előállítani.

A lasagne esetében nehéz kijelenteni, hogy ez vagy az a része lenne az étel lelke - a lasagne akkor jó, ha minden a lehető legjobb benne.

Tészta

A lasagne készítéséhez szükség van egy adag házi tésztára. Ez pont az a tojásos száraztészta alap, amiből a levesbetét is készül. A házi tészta titka nem elsősorban a receptben rejlik, hanem abban a kitartásban, hogy addig kell gyúrni, tenyértővel belefekve tolni, nyújtani, amíg sima és rugalmas gombócot nem kapunk. Ez időigényes és az izmokat is rendesen megdolgoztatja, de cserébe csodálatosan jó, ruganyos tésztát kapunk, amit az olasz tésztagépek nélkül is szép vékonyra tudunk nyújtani. Annak, akinek nincs tésztagépe, annak érdemes egy tisztességes sodrófával és némi türelemmel nekiállni a tésztának. A géppel nagyjából az 5-ös szintig kell nyújtani, a kézzel nyújtók szeme előtt lebegjen a bolti lasagne-lap képe.

Mártás

Az olaszok bolognai mártása tökéletes a lasagne-ba. A darált húsos paradicsomszósz elkészítésének is megvan a maga módja. Itt sem szabad semmit elsietni. A húst a dinsztelt hagymán ki kell alaposan fehéríteni, majd a paradicsomszószt lassú tűzön főzni kevés sárgarépával és zellerszárral „fűszerezve”. Mellé kerülhet még egy-két babérlevél, egy kevéske oregánó és némi kakukkfű, de az olaszok nem szeretik a túlzásokat, így – a só/bors mellett – több fűszer már nem is kell a szószhoz. Amikor a répakarikákban már fut a villa, akkor húzzuk félre a szószt, hagyjuk kicsit hűlni, sűrűsödni még.

Besamel

A lasagne krémességét a besamel adja meg. A besamel nem véletlen lett a franciák öt alapmártásának az egyike, egyszerű összetevői ellenére rafinált végeredményt ad, egy jó besamel önmagában is kanalazhatóan finom. A besamel elkészítése egy darabig erősen emlékeztet a magyar konyhában elengedhetetlen rántáshoz. Adott a zsiradék és a rajta piruló liszt. A besamelnél azonban ügyelni kell arra, hogy ne piruljon túl a liszt, valamint víz helyett langyos tejjel kell felönteni. Mivel – rántáshoz hasonlóan – hajlamos a csomósodásra, érdemes habverővel keverni, miközben adagoljuk hozzá a tejet. A besamel nagyobb mennyiségű tejet képes felvenni. A tej mellett, a már félrehúzott, hűlő besamelbe keverhetünk tojássárgáját is, ettől még krémesebb, gazdagabb lesz a végeredmény. Fűszerezni pedig egy kevés sóval és némi szerecsendióval szokás.

Sajt

A csőben sült fogások elengedhetetlen sajátja a sajt, amely nem csak finoman, ropogósan beteríti az ételt, hanem csodás indikátor is a háziasszonyok számára, hisz amikor – jól beállított sütőhőmérséklet mellett - megpirult a sajtkéreg az étel tetején, akkorra nagy valószínűséggel a fogás is elkészült. A sajt mibenléte a lasagne kapcsán változó lehet: kerülhet rá bármilyen félkemény sajt, de az sem gond, ha nagyobb mennyiségű scamorzával, mozzarellával fedjük a fogást és egy kis parmezánnal fűszerezzük meg.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss