A gabonatermesztő egyiptomiak mézből és gyümölcsökből készítették édességeiket, amelyeket különleges ünnepeken fogyasztottak. Az angol pékek néhány száz évvel ezelőtt a kisült kenyeret megédesítve visszatették a kemencébe, hogy az újra átsüljön: valójában ez volt az első keksz. Innen ered az angol név is: biscuit, azaz „kétszer sült".
Keksz
Az első magyarországi kekszüzem Győrben alakult 1880-ban, a múlt század fordulóján és az első világháború idején gyártott édességet cvibaknak (katonai kétszersültnek) nevezték. A magyar keksz szó az 1920-as, 30-as években vált a köztudat részévé (az angol cakes, illetve a német keks szavakból ered).
Cookie, scones, biscuit
A kekszet Észak-Amerikában cookie-nak (sütikének) vagy crackernek (ropogtatnivalónak) nevezik. Az Egyesült Királyságban a cookie szó csak meghatározott édességekre vonatkozik vagy az amerikai stílusú nagyobb és puhább kekszekre.
Angliában nemzeti hagyománynak számít az ötórai tea keksszel, például a Cornwallból származó édes pogácsát, a sconest is belemártogatják italukba.
Az óceánon túl, Dél-Amerikában a keksz édes mártással a reggeli elmaradhatatlan része, a főfogások mellé kísérőként szokták felszolgálni, de fogyasztják vajjal, mézzel vagy gyümölcssziruppal is.
Ostya és müzli
Míg a kekszgyártás Angliából, addig a nagyipari ostyakészítés Ausztriából terjedt el, a 19. században először Bécsben, később Karlsbadban gyártották.
A müzli pedig svájci eredetű finomság, a „musle" jelentése pépecske. Eredetileg gyümölcsből, dióból és kásafélékből készítették, tej hozzáadásával.
És most eláruljuk a keksz alapreceptjét:
Az arányokat kell betartanod, éppen ezért nem grammban vagy dekagrammban adtuk meg a felhasználandó mennyiségeket.
Hozzávalók:
3 egység liszt, 2 egység vaj, 1 egység cukor, csipetnyi só
Ízesíthető:
kókusszal, olajos magvakkal, csokival, gyümöccsel, lekvárral, kakaóval, vaníliával, citrom- vagy narancshéjjal, fűszerekkel (gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal, fehér borssal)
Elkészítése:
1. Az alapanyagokból tésztát gyúrunk.
2. Hideg helyen pihentetjük, kinyújtjuk, majd tetszés szerinti darabokra vágjuk, vagy kiszaggatjuk.
3. Közepes lángon aranybarnára sütjük.