1. Ha a tojástartóba beleragadnak a tojások, mártsuk meleg vízbe, s akkor elválnak a tojások a tartótól.
2. A főtt tojást a nyers tojástól úgy különböztethetjük meg, ha egy sima asztallapon megpörgetjük őket: a főtt tojás szabályosan forog, míg a nyers nem.
3. Könnyebb a kemény főtt tojást meghámozni, ha hámozás előtt hideg vízben lehűtjük.
4. Ha a nyers tojás héját szalonnabőrrel bekenjük, tovább friss marad.
5. Tojás főzésekor a tojásfehérje kevésbé reped meg, ha főzés előtt a tojást a tompa végénél gombostűvel megszúrjuk.
6. A már megrepedt tojás sem fut ki, ha egy kevés sót vagy ecetet teszünk a vízbe.
7. Ha több tojás kell egy ételhez, egyenként üssük egy csészébe, majd onnan öntsük a többihez. Így elkerülhetjük, hogy egyetlen rossz tojás tönkretegye az egész ételt.
8. A rántotta méretét növelhetjük, ha a tojásfehérjét habbá verve adjuk hozzá, így könnyebb és lazább lesz.
9. A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt „öregszik” annyit, mint hűtőszekrényben 1 hét alatt; hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
10. Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha friss tojást főztünk volna meg.
11. A hűtött tojás fehérje és sárgája könnyebben szétválasztható.
12. Bőségesebb habot nyerünk, ha a tojásfehérjét a habverés előtt 20-30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
13. A tojás héján mintegy 17 000 pórus található, melyen keresztül vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű a tojást kartondobozban tárolni.
14. A tojást a dobozba a hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
15. A főtt tojás sárgája körül néha zöldes gyűrű látható, ez vagy a túlfőzés vagy a főzővíz nagy vastartalma következtében keletkezik. Elkerülhető helyes főzési idővel és a főtt tojás gyors lehűtésével.