Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

15 izgalmas tény a tojásról, amiről nem biztos, hogy tudtál

Miért zöld néha a főtt tojás sárgájának felülete? Hogyan nem reped meg a tojáshéj, ha lobogó, forró vízbe teszem? Miért kell kartondobozban tárolni, és meddig áll el hűtve? Tojástippek következnek.

1. Ha a tojástartóba beleragadnak a tojások, mártsuk meleg vízbe, s akkor elválnak a tojások a tartótól.

2. A főtt tojást a nyers tojástól úgy különböztethetjük meg, ha egy sima asztallapon megpörgetjük őket: a főtt tojás szabályosan forog, míg a nyers nem.

3. Könnyebb a kemény főtt tojást meghámozni, ha hámozás előtt hideg vízben lehűtjük.

4. Ha a nyers tojás héját szalonnabőrrel bekenjük, tovább friss marad.

5. Tojás főzésekor a tojásfehérje kevésbé reped meg, ha főzés előtt a tojást a tompa végénél gombostűvel megszúrjuk.

6. A már megrepedt tojás sem fut ki, ha egy kevés sót vagy ecetet teszünk a vízbe.

7. Ha több tojás kell egy ételhez, egyenként üssük egy csészébe, majd onnan öntsük a többihez. Így elkerülhetjük, hogy egyetlen rossz tojás tönkretegye az egész ételt.

8. A rántotta méretét növelhetjük, ha a tojásfehérjét habbá verve adjuk hozzá, így könnyebb és lazább lesz.

9. A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt „öregszik” annyit, mint hűtőszekrényben 1 hét alatt; hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.

10. Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha friss tojást főztünk volna meg.

11. A hűtött tojás fehérje és sárgája könnyebben szétválasztható.

12. Bőségesebb habot nyerünk, ha a tojásfehérjét a habverés előtt 20-30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

13. A tojás héján mintegy 17 000 pórus található, melyen keresztül vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű a tojást kartondobozban tárolni.

14. A tojást a dobozba a hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.

15. A főtt tojás sárgája körül néha zöldes gyűrű látható, ez vagy a túlfőzés vagy a főzővíz nagy vastartalma következtében keletkezik. Elkerülhető helyes főzési idővel és a főtt tojás gyors lehűtésével.

EGÉSZSÉGES VAGY SEM? MEGDŐLTEK A TOJÁSSAL KAPCSOLATOS TÉVHITEK, ÍME AZ IGAZSÁG! >>> 

10 OK, HOGY MIÉRT FOGYASSZ TOJÁST MINDEN REGGEL >>> 

TUDOD MIT JELENT A TITOKZATOS KÓD A TOJÁSOK HÉJÁN? ELÁRULJUK! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss