Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tenger gyümölcsei

A tenger gyümölcsei különlegesek és egészségesek. Ha tenger partjára vet bennünket a jó sors, feltétlenül építsük be étrendünkbe, de itthon is bátran kipróbálhatjuk a fagyasztott tengeri kincseket. Segítünk!

Mediterráneumnak nevezzük a Görögországtól Portugáliáig húzódó területet, az egész Földközi-tenger partvidékét, amit kék ég, határtalan tenger, harmónia és vendégszeretet ural végestelen végig. A déli élet egyik misztikus, egyben igen hétköznapi valósága az ételek és italok mássága; és természetesen a gasztronómián keresztül a mediterrán népek életébe tekinthetünk.

Rákok

A friss rákok állítólag az „r” betűt tartalmazó hónapokban a legfinomabbak. A garnéla a legkisebb ehető rákfajtához tartozik. Az egyik legnépszerűbb fajta a halvány vörös, mélytengeri garnéla, amelynek farka enyhén rózsaszínű, előkészített állapotban félköríves. Garnélarákot vásárolhatunk előfőzve, megtisztítva vagy páncélosan, frissen vagy lefagyasztva, de tartósított változatai nem ugyanolyan ízletesek, ezért tengerparti nyaralás esetén feltétlenül rendeljünk belőle!

A scampi a méretben eggyel nagyobb és ollós rákokat jelenti, viszont mivel sokszor csak a farokrészből kinyerhető húsával találkozunk, sokan keverik a garnélával. A spanyol paellához ezt használják.

A languszta nagyobb, olló nélküli, páncélja megfőzve sem válik rózsaszínné vagy vörössé, hanem sárgás árnyalatokban tetszeleg a tányéron.

A homár a legnagyobb és legdrágább ehető rákfajta. Az élénkvörös ínyencséget az ötcsillagos éttermek étlapján fogjuk csak megtalálni.

Receptek >>>

Tintahal és polip

Tintahal és polip esetében inkább már megtisztított, feldogozott példányt vagy fagyasztott terméket vásároljunk, mert mindkét állat előkészítéséhez bizony gyomor kell… A tintahal húsa nagyon ízletes, vastag, puha és fehér színű, a törzs alkalmas sütés előtti töltésre is. Sózás után serpenyőben vagy rostlapon való sütésre kiváló (sütési idő 2-3 perc). Ha a tintahal törzsét karikákra vágjuk, panírozva is süthetjük, forró olajban, serpenyőben kb. 2 percig.

A legjobb minőségű polipok a Földközi-tenger környékéről származnak. A polipot vízben főzzük zöldségek, fehérbor és fűszerek hozzáadásával kb. 25-40 percig, míg megpuhul. Ezt követően lábakra szétbontjuk, majd fokhagymás olajon serpenyőben sütjük kb. 1 percig. Köretként rizst, párolt zöldségeket, salátákat kínáljunk.


A kagyló, a rák, a tintahal, polip nem csak a tengerparti éttermek kínálatában elérhető, feldolgozva és fagyasztva megtaláljuk őket a nagyobb bevásárlóközpontokban. Ha a nem fagyasztott portékát választjuk, mindig ellenőrizzük a frissességet!


Egészséges

A tenger gyümölcsei nagyon egészségesek, foszfortartalmuk segíti a csontok és a fogak felépülését, az idegrendszer ideális működését, a fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcserét. Szervezetünk foszforvegyületek formájában raktározza a tartalékenergia egy részét, így e célból is hasznos az étkezésben.

A tengeri állatok az emberi szervezet méregtelenítését segítő taurint is tartalmaznak, ami a a teljesítőképesség és az egészség általános megőrzésének folyamataiban is szerepet kap, többek közt az izomsejtekben szabályozza a folyadékok szintjét, az ásványok szállítását, hatással van az inzulin- és az adrenalinszintre, a zsiradékok emésztésére, az anyagcserére, a koleszterinszintre, az immunrendszerre, a sperma- és az epetermelésre.

A tenger gyümölcseiből nyerhető ásványi anyagok és vegyületek más táplálékokból csak részlegesen szerezhetők be. Hazákban ezért hangsúlyozzák a halfogyasztást: a halak a legolcsóbb termékek tengerrel nem rendelkező országunkban a szükséges tápanyagok beszerzésére.

 

Polipsaláta

Hozzávalók:
1,2 kg polip
2 tojás
1,5 dl olívaolaj
0,8 dl fehérborecet

bors
petrezselyem
citrom

Elkészítés: A helyi piacon vásárolt, friss és előkészített polipot megtisztítjuk, és sós vízben főzzük, így a bőre elválik a húsától. Lehúzzuk a bőrét, csak a húsát használjuk fel. Konzerv esetében ezt már nem kell megtennünk. A poliphúst apróra vágjuk, hozzáadjuk a felkockázott főtt tojást, fűszerezzük ecettel, sóval, borssal, olívaolajjal és finoman összekeverjük. Petrezselyemmel és citrommal díszítve tálaljuk.


Ráksaláta almával

Hozzávalók:
1 doboz rákkonzerv
20 dkg alma
2 citrom
8 dkg paradicsom
5 dkg lilahagyma
ketchup
majonéz
fél dl brandy
fejessaláta
petrezselyem

bors

Elkészítés: A konzervrák levét leszűrjük, pár darabot félreteszünk a díszítéshez. Az almát apróra kockázzuk, meglocsoljuk fél citrom levével. Összekeverjük a majonézt a ketchuppal, a citromlével, a brandyvel, ízesítjük sóval és borssal. Koktélos poharakat kibélelünk szép salátalevelekkel, a többi salátát felcsíkozzuk. A salátalevélre rétegezzük a felkockázott alma felét, a csíkozott salátalevelek felét, rá a rákhús felét. A szósz egyik felét ráöntjük, majd újra rétegezünk. Aztán jön a szósz másik fele. Tetejét citromgerezdekkel, paradicsomszeletekkel, a petrezselyem leveleivel, hagymakarikákkal és a díszítésre szánt rákhússal díszítjük. Lehűtve tálaljuk.

Rizottó a tenger gyümölcseivel

Hozzávalók:
25 dkg felkockázott tengeri hal
25 dkg rák
1 bögre arborio rizs
2 bögre csirke erőleves
1 bögre felszeletelt, már megpárolt gomba
2 evőkanál olaj
2 paradicsom meghámozva és felvágva
1 fej hagyma felaprítva
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsompüré
1 babérlevél
oregánó vagy bazsalikom

bors
apróra vágott petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát és a rizst, és jól összeforgatjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a halat, a paradicsompürét, a csirke erőlevest, a babérlevelet, az oreganót, a sót, a borsot. Összekeverjük, a rizst jól eloszlatjuk, majd alacsony hőfokon fedő alatt pároljuk kb. 20 percig. Tegyünk félre néhány rákot, a többit adjuk a gombával együtt a rizshez, és folytassuk a párolást, amíg a rizs megpuhul. Ha szükséges, adjunk még hozzá a forró erőlevesből. Díszítsük a félretett rákkal és szeletelt uborkával.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss