Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tenger csodálatos gyümölcsei

Ha nyár, akkor tengerpart. A napfény és a víz élvezete mellett érdemes megkóstolni a tenger különleges gyümölcseit is. Bemutatunk néhányat.

Óriás garnéla
Salátába, főtt tészta mártásába, rizsételbe keverve vagy magában is készítik, gyakran paradicsomos vagy tejszínes mártásban. Gyakran grillezik, ilyenkor fehér kenyeret és gyümölcs-chutneyt kínálnak hozzá.

Languszta
Ollója nincs, leghosszabb része a potroha. Más rákoktól eltérően a főzés során nem vörösödik meg. Az olaszok zöldségsalátába teszik a húsát, és fokhagymás pirítóssal tálalják, a spanyolok kevés csokoládéval és mandulával teszik különlegesebbé. 

Tarisznyarák
A nagy testű fajta élve páncéllal, főzve (páncéllal vagy anélkül) kapható, húsa igazi ínyenc csemege. Sütve, párolva, sőt páncéljába zöldségeket töltve is remek. Petéje is kitűnő ízű.

Fésűkagyló
Nevét alakjáról kapta. Megbecsült helye van a mediterrán konyhában: párolva, sütve, grillezve fogyasztják. A franciák leggyakrabban főzés után tejszínmártással leöntve, saját héjában kínálják.

Fekete kagyló
Borral, zöldfűszerekkel, fokhagymával ízesített vízben főzik, fűszeres vajjal vagy paradicsommártással kínálják. Ha magunk készítjük, csak zárt héjú kagylót vásároljunk, jól tisztítsuk meg a homoktól és a bajuszkáktól. Amelyik kagyló héja a főzés során nem nyílik ki, azt dobjuk ki.



Osztriga
Lapos, csaknem kerek héjú, puha testű.  Többnyire nyersen, citromlével megcsepegtetve fogyasztják, de melegen is kínálják: rövid ideig főzve vagy tejszínes zöldséggel leöntve és megsütve. Héjában grillezhető is, ízesítéséhez gyakran tormamártást vagy curry-s tejszínt adnak.

Polip
A polip húsát puhára kell veregetni, különben rágós marad, majd hosszú ideig kell főzni, nem úgy, mint a többi fejlábút. A polip húsa süthető, grillezhető, de egyes vidékeken pörkölt is készül belőle. A nagyobbakat fej nélkül, a kisebbeket egészben is használják.

Kalmár
Olasz nevén: calamari. A fej kivételével minden része ehető. Zsákszerű teste legtöbbször megnyúzva kapható. Töltve, sütve, párolva készítik el, vagy felszeletelve kirántják. Ez a népszerű étel a kalmárgyűrű, melyet nálunk tévesen tintahalkarikának neveznek. Lisztbe mártva kisütik vagy kirántják.

Tintahal
A tintahal avagy szépia nem tévesztendő össze a sokkal gyakrabban fogyasztott kalmárral. Teste kisebb és vastagabb, mint a  kalmáré. Tíz csápja közül kettő különösen hosszú. A tintahal fekete festékanyagával készül a fekete rizottó és a feketére színezett olasz tészta is. 

Ezek is érdekelhetnek