Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A szilva

A forró nap egész nyáron melengeti, cirógatja ezeket a hamvas gyümölcsöket, hogy ősszel a mézédes, muskotályos gyümölcs szinte szétolvadjon a szánkban. Nyersen, salátában, süteményben vagy lekvárnak is mámorító. Az egyik legnemesebb gyümölcsünk.
Szilvatörténet

A szilva eredete nem igazán ismert. Minden valószínűség szerint mai szilvafáink európai és ázsiai fák közös gyermekei. Tény azonban, hogy már az ókorban is értékes gyümölcsnek számított. Bizonyíték erre, hogy a piramisokba aszalt szilvát helyeztek a fáraók múmiái mellé, éteknek szánva a túlvilág felé vezető útra. Az etruszkok és a rómaiak is igen kedvelhették a szilvát, hiszen több mint 12 szilvafajtáról találunk említést különféle emlékekben.

Fogyasztás, tartósítás

Mint minden gyümölcs, a szilva is frissen a legfinomabb. Tárolása nem okoz gondot, hűvös helyen napokig is eltartható. Érdemes fél órával fogyasztás előtt kivenni a hűtőből, kamrából, mert szobahőmérsékleten élvezhetjük teljes aromáját.

Ha télen is szeretnénk élvezni e nagyszerű gyümölcs finom ízeit, a mélyhűtőben magozva lefagyaszthatjuk, vagy kompótot, lekvárt főzhetünk belőle.

Desszertekbe vele!

Érdemes kihasználni a szilvát édességek, elsősorban lepények, piték készítésére. Nem is beszélve a nagy klasszikusról, a szilvás gombócról! Kiválóan illik hozzá a vanília és a fahéj, de a szilvakompót vaníliafagylalttal is isteni.

Jótékony hatásai

A szilva nem csak az aromája miatt nemes, hanem értékes tápanyagforrás is. 10 dkg gyümölcs 52 kcal energiát tartalmaz, és igen gazdag ásványi anyagokban (kálium, vas, magnézium) és vitaminokban (B-vitaminok). Különlegesen jótékony hatása a bélrendszerre jóformán ősidők óta ismert. Ez nem csak magas rosttartalmának köszönhető, hanem a benne található szorbitolnak.


Szilvás receptek! >>>

Szinte mindent tud a szilva >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss