Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A szépség kulcsa: feketeszeder

Szépségkapszula egyetlen kosárkányi gyümölcsből? Igazi csábító szín- és ízkombináció kerülhet a nyári desszertkínálatba feketeszederből.

Az idei nyár ugyan nem volt a legkedvezőbb a gyümölcs számára, de kis mennyiségből is kitűnő finomságok készülhetnek – a következő kompozíciók játékos színvilága sokak számára idézheti akár a hupikék törpök birodalmát, de a kulináris újdonságok mindig izgalmas világát is.

Tény, hogy a feketeszeder a nyár egyik legegészségesebb bogyós gyümölcse. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának, valamint antioxidáns hatásának hála valóságos „ínyencgyógyszer”: képes megkötni a káros szabadgyököket, ezért rákmegelőző hatása is ismeretes, egyes kutatások még a szívbetegségek megelőzésében betöltött szerepét, valamint bőröregedés-gátló hatását is kimutatták.

Egyike az ősi gyógynövényeknek, a konyhában mégis elsősorban gazdag ízei, gyönyörű színe miatt közkedvelt.

A friss bogyós gyümölcsökről az ember szinte azonnal kis kosárra asszociál, melybe épségük megőrzésével rakosgathatók (szerencsés esetben: szedegethetők) ezek az értékes finomságok. A feketeszeder apró gyöngyökre emlékeztető kisebb-nagyobb példányai pedig úgy festenek, mintha valóságos ékszerek lennének. Így hát szinte adódott az ötlet, hogy ízletes, omlós tésztaburok kosárkaként ölelje a könnyű tölteléket, amit természetesen friss gyümölcsök koronáznak.

Lila kosárkák szederhabbal és szederpürével

Hozzávalók 15 db 4 cm átmérőjű kosárkához:
A tésztához:
12 dkg rétesliszt
3 dkg kukoricakeményítő
7 dkg hideg vaj
1 kis méretű tojás sárgája
1 teáskanál habtejszín
6 dkg porcukor
1 kis csipet só

A töltelékhez:
15 dkg feketeszeder
2 dl habtejszín
2 evőkanál barnacukor

Elkészítés: A lisztet és a kukoricakeményítőt tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, csipetnyi sót. A tojássárgáját a tejszínnel kis tálban elkeverem, a vajat apró kockákra vágom. A lisztes keveréket elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a tojásos tejszínt. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. A lágy tésztát frissen tartó fóliába csomagolom, 1 órára hűtőszekrénybe helyezem.

Közben elkészítem a tölteléket. A díszítéshez néhány gyümölcsöt félreteszek, a többit turmixgép poharába teszem a barnacukorral, és leturmixolom, majd az egészet sűrű szövésű fémszűrőn átpasszírozom. Így a magok nem kerülnek a szederpürébe.

A tejszínt kemény habbá verem, hozzáadok 3 evőkanálnyit a szederpüréből, alaposan, de óvatosan összekeverem, felhasználásig hűtőszekrénybe helyezem a maradék szederpürével együtt.

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tésztát enyhén lisztezett felületen 2 mm vékonyságúra nyújtom – óvatosan kell vele bánni, mert könnyen ragad! Kosárkaformákkal kis lapokat szaggatok a tésztából, ezzel bélelem az előzetesen alaposan kivajazott sütőformákat. Mindegyik formába került tésztát villával enyhén megszurkálok, hogy a tészta sütés közben ne púposodjon fel. 13-15 perc alatt szép világosra sütöm – rácsra borítva hagyom hűlni. A már szobahőmérsékletű kosárkákat megtöltöm a csillagcsőrös habzsákba szedett lila habbal, majd mindegyikre néhány csepp pürét biggyesztek, végül félbe vágott gyümölcsökkel díszítem. Jól behűtve tálalom!

A feketeszeder ebben a desszertben minden vitamintartalmát megőrzi, hisz nem érte erős hőhatás – a könnyű hab és a püré együttesének látványa és íze még a gyümölcsös desszertekkel szemben fenntartással viseltető kóstolókat is leveszi a lábáról, a gyerekekről nem is szólva!

Könnyű füles kosárkákba is ügyeskedhetünk szedertölteléket, ez esetben a lila színű töltelék sütés hatására élénk, mély árnyalatúvá változik:

Szedres ricottakosárka – leveles tésztából

Hozzávalók 12 kosárkához:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
25 dkg ricotta (ugyanennyi áttört, krémes állagú túróval is helyettesíthető)
3 púpozott evőkanál barnacukor
1 teáskanál vanília-kivonat
10 dkg feketeszeder
1 egész tojás szétválasztva

A tálaláshoz: vaníliával kevert porcukor, néhány szem friss feketeszeder

Elkészítés: A feketeszedret a cukorral leturmixolom, sűrű szövésű szűrőn átpasszírozom. A tojást szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, a sárgáját félreteszem. A ricottát a szederpürével krémesre keverem, hozzáadom a fehérjehabot.

A leveles tésztából 8 cm átmérőjű kerek kiszúró formával lapokat szaggatok, 12 mélyedéses aprósüteménysütő- vagy muffinformát kibélelek velük. A fennmaradó tésztarészekből ½ cm széles, 8 cm hosszú csíkokat vágok, összesen 24-et: ezek lesznek a kosárkák fülei.

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A lila ricottakrémet egyenletesen elosztom a mélyedésekben, mindegyikre ráillesztem a füleket. Az enyhén felvert tojássárgájával óvatosan megkenem a szabadon maradt tésztarészeket.

 

Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép világosra sütöm. Sütés közben a töltelék megemelkedik, mintha ki akarna bújni a kosárkából, de a fülek szépen egyben tartják.

Még melegen vaníliás porcukorral hintem meg. Langyosan az igazi!

A lila árnyalataiban pompázó sütemények egymás után vagy akár egymás mellett is úgy festenek, mintha csak szépségkosárkák lennének. A látvány persze mit sem érne ízharmónia nélkül, no és az elkészítése sem bonyolult!
 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss