Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A spárga a zöldségek királya

default user icon
MME
A zöldségek királya, a királyok zöldsége: így is nevezik a spárgát. Íze fenséges, termesztése munkaigényes, ám talán ez a magyarázata, hogy csak a leggazdagabbak asztalára kerülhetett hajdanán. Szerencsére ma már bárki megkóstolhatja, és mi nagyon ajánljuk, mert az egyik legfinomabb tavaszi zöldség. Rendkívül sokféleképpen elkészíthető.

A spárga szezonja körülbelül április végétől júniusig tart. Termesztése körülményes, és csak rövid ideig lehet szedni. Talán emiatt drága, bár szezonban megfizethető. Az ültetése utáni negyedik évben hozza az első igazi termését. A fehér spárga a legnépszerűbb, íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, különben keserű lesz. Feje alatt kb. 2 cm-rel kell kezdeni a tisztítást, és a szárak végét is le kell vágni. A zöld spárga íze erőteljesebb, és nem feltétlenül szükséges meghámozni, ha jól le tudjuk öblíteni. A lila spárga igen ritka, íze a fehér és a zöld keveréke.

Innen tudhatjuk, hogy friss a spárga

A spárga frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy megnyomkodjuk a tövénél: ha sárgás lé jön belőle, megvehetjük. Ellenkező esetben már öreg, fonnyadt vagy nagyon szálkás. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolhatjuk. Mindig csavarjuk nedves ruhába, hogy friss maradjon. Az egészen zsenge növények kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcsa maradjon sértetlen!

A spárgát csak forrásban lévő, enyhén sós vízbe helyezzük (különben a főzőlébe megy át az illat- és az aromaanyag). Tegyünk kevés cukrot és egy kiskanálnyi vajat, amelytől sokkal finomabb lesz. Ha egy citromkarikát is adunk hozzá, megmarad a színe. Kb. 15-20 perc alatt puhul meg. Ügyeljünk arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a folyadék. A spárgaszálak eltörését úgy tudjuk elkerülni, ha állítva főzzük őket.

Spárgás finomságok: minden, ami spárgából készíthető >>> 

A spárga a zöldségek királya

A zöldségek királyaként is szokás emlegetni ez a különleges és nagyon finom növényt. Fogyasztani már önmagában azért is érdemes, mert alig tartalmaz kalóriát, ellenben nagyon sok a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint (A, B1, B2, C) és ásványi anyagot (kálium, foszfor, kalcium). Mindenféle diétába illeszthető, támogatja az anyagcsere és emésztési folyamatokat. 100 gramm főtt spárgában mindössze 13 kilókalória található. Párolva, sütve, grillezve, önmagában vagy köretként fogyasztva egyaránt nagyon finom, de természetesen főzhetünk belőle krémlevest, baconbe tekerve is megsüthetjük, sőt, quiche, rizottó, pizza és még akár muffin tökéletes kiegészítője, ízesítője is lehet. Érdemes minél többször készíteni, fogyasztani a szezon idején.

Ezek is érdekelhetnek

Friss