Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A sör mértékkel - egészséges

Az antialkoholistáknál akár hat évvel is tovább él, aki mértékkel fogyaszt sört – az amerikai egészségügyi hivatal tanulmánya közli a sörisszáknak szóló jó hírt. A németek maguktól is ismerhetik a hosszú élet receptjét, hiszen náluk évente – a statisztika szerint a csecsemőtől az aggastyánig – 127 litert ereszt le a torkán egy polgár.

Mi magyarok, az évi, fejenkénti alig hetven literes sörfogyasztással jócskán utánuk kullogunk. Pedig már napi fél liter sör fedezi az ember napi B vitamin-szükségletét (élénkíti az anyagcsere-folyamatokat, felelős a szép hajért). A sörnek alacsony a nátriumtartalma, így megelőzi a magas vérnyomást és a gutaütést. A benne található niacin megakadályozza, hogy a vörös vérsejtek vérrögöket képezzenek, ezáltal csökken a trombózis veszély. A sör ráadásul vízhajtó, kilúgozza a méreganyagokat a szervezetből.

A sör kétszer annyi gyomorsavat termel, mint a bor, segíti az emésztést. A veszélyes helicobacter pyroli nevű baktérium (amely a gyomornyálkahártya gyulladását idézheti elő) úgy kerüli az árpalevet, mint ördög a szenteltvizet. A sört bízvást fogyaszthatják azok is, akik a verejtékezéssel folyadékot és ásványi anyagokat, pl. magnéziumot  vesztettek.

Ha mindez nem lenne elég: a torontói egyetem professzora állítja, hogy a sötét, erős sörök fogyasztása ötven százalékkal csökkenti a szürke hályog képződését (az antioxidánsai lekötik a káros oxigénmolekulákat).
Persze jó tudni, hogy a sör, ha mértéktelenül fogyasztják, árthat is! Valamennyi előnyös tulajdonsága elenyészik, ha valaki napi egy liternél rendszeresen többet fogyaszt. A vérerek kitágulnak és emelkedik a magas vérnyomás veszélye. Mint a túl sok alkohol általában, a sör is fékezi a hasnyálmirigy működését. Akár egy harmadával csökkenhet a zsír elégetése, ezzel emelkedik a cukorbetegség kockázata. Nem beszélve a tekintélyes sörhas megjelenéséről!

Ezek is érdekelhetnek

Friss