Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A skót konyha

Skócia a természetimádók, a romantikusok és az ínyencek menedékhelye. Napjainkban a skót konyha reneszánszát éli, felelevenítik a régi recepteket, és új ízekkel is gazdagítják ételeiket a skótok, akik a róluk kialakult képpel ellentétben egyáltalán nem fösvények, sőt, legendás a hagyományos skót vendégszeretet.
>A skót felföld zord időjárása miatt az ott élők kedvelik a meleg leveseket, mint amilyen a tyúkleves póréhagymával vagy a zöldséges bárányleves. A marha és báránysült is igen kedvelt, mint ahogy a pie-ok, a vajastésztában sült húspástétomok, vagdaltak is. A skót nemzeti eledel a haggis, a fűszerezett, darált belsőség zabliszttel keverve, birkagyomorba töltve. Az ország fekvéséből adódóan sok halat fogyasztanak: heringet, tőkehalat, lazacot, gyakran sózott vagy füstölt formában. A reggeli mindig bőséges, és hasonlóan gyomrot nem kímélő a vacsora, ahol a fogások sorrendje pontosan meg van határozva: először főtt kolbász, tojás és krumplipüré kerül az asztalra, majd sült vagy főtt hús, végül pedig sütemény. A zárófogás a zabpogácsa, sajttal. Ezek után jöhet a tea, amelyhez pirított kenyeret, vajat és süteményt kínálnak. A legismertebb skót sütemény a shortbread nevű vajaskeksz. A skótok nemzeti itala a whisky, amelyet mindig tisztán isznak, és amelynek ősi, skót neve azt jelenti: az élet vize.

Skót húsleves >>

Haggis >>

Skót paraszt-pie >>

Skót kelgöngyöleg >>

Shortbread >>


Ha kedvet kaptál a világkonyhához, utazz, és kóstolj meg mindent élőben! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss