Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A sikeres diéta pofonegyszerű titka: reggelizz!

default user icon
MME
A reggeli, vagy éppen annak hiánya az egész napot meghatározhatja: aki reggel bőségesen fogyaszt, az jobban teljesít szellemileg, fizikailag egyaránt, és több kalóriát éget el!

Régóta tudjuk, hogy, a reggeli minden étkezés közül a legfontosabb, ugyanis feltölti a szervezetet a fizikai és szellemi tevékenységekhez szükséges energiával, fokozza a teljesítményt, javítja a memóriát.

6 OK, AMIÉRT NE HAGYD KI A NAP ELSŐ ÉTKEZÉSÉT >>> 


Sokan mégis elfelejtik ezt, és üres gyomorral indulnak el otthonról. Pedig nemrégiben, számos korábbi tudományos kutatás újraelemzésekor kiderült, azok a gyermekek, akiknek van valami a hasukban, jobban teljesítenek az iskolában, mint éhes társaik. Az összegzés - amelyet az új-zélandi Agencies for Nutrition Action (ANA) adott ki - jelentős bizonyítékkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a rendszeres reggeli javítja a kicsik iskolai előmenetelét. A tanulmány egyik szerzője, Robert Scragg elmondta, a legnagyobb előnyök a matematikaórán nyújtott teljesítményben jelentkeztek, de az írás-olvasás területén is tapasztalható kedvező hatás.

Fogyókúrázóknak kötelező

Kutatások azt is bebizonyították, a nap első étkezésének kihagyása csökkenti a napi energiabevitel mennyiségét. Bár ez a mondat kecsegtetően hangozhat a fogyókúrázóknak, aki nem reggelizik, gátolhatja a kilók számának fokozatos csökkenését. De hogy is van ez?
Amikor valaki felébred, már több órája nem evett. Alvás közben az egész test, így az anyagcsere is pihen, tehát a szervezet nagyon kevés kalóriát éget, hogy minél több energiát megtakaríthasson. A nap első étkezésével azonban újra munkára bírhatja testét, beindíthatja az anyagcsere működését, így több kalóriát éget el, és több energiája is lesz.

REGGELIZZ, MINT A KIRÁLYOK! EGYSZERŰ FOGYÓKÚRA 2 NAPOS MINTAÉTRENDDEL >>> 

Tehát aki rendszeresen és egészségesen reggelizik, hatékonyabban tud fogyni, és könnyebben őrzi meg a súlyát. Amennyiben mégsem eszel semmit, mire elérkezik az ebéd ideje, olyan éhes leszel, hogy nehezebben tudodkontrollálni az elfogyasztott adag mennyiségét, sőt, hajlamosabb leszel zsírban és cukorban gazdag fogásokkal pótolni a hiányzó energiát.

Ráadásul a reggeli kihagyásával lényegesen kevesebb fehérje, telített zsírsav, vitamin és ásványi anyag jut a szervezetedbe, tehát agyad is lassabban működik majd.

Nem vagy éhes?

Különösen akkor ügyelj jól a kiválasztott fogásokra, amikor magas teljesítményt vársz el az elmédtől, például egy fontos tárgyalás előtt. A fehérjedús étkezés serkenti az agy hírvivő anyagainak (adrenalin, noradrelin, dopamin) képződését, amelyek éberré és figyelmessé tesznek, és elősegítik az analitikus gondolkodást. Ezért az optimális agyserkentő reggeliben sok fehérje található, tehát a gabonafélék és a gyümölcsök mellett zsírszegény tejtermékekből is áll. Ideális a müzli tejjel, a gabonakása, a teljes kiőrlésű kenyér sajttal vagy túrókrémmel. Igyál mellé sokat! Amennyiben a megbeszélés délután lesz, ebédre egyél halat vagy baromfihúst sok salátával.

ILYEN A TÖKÉLETES REGGELI! A DIETETIKUS TIPPJEI ÉS RECEPTJEI (HA FOGYNI AKARSZ ÉS HA NEM) >>> 


Sokan viszont épp stresszhelyzetben képtelenek akár egyetlen falatot is letuszkolni a torkukon. Ha a szorongástól egy morzsát sem tudsz lenyelni, legalább igyál valamit! A gyógytea például megnyugtat, de egy csésze kakaó is sokat segíthet.

Állandó csúcsformában

Az agy nem képes raktározni az energiát, ezért glükóz formájában a vérből gyakori utánpótlásra van szüksége. Ez a rendszeres étkezéssel biztosítható. Ha a megfelelő időben, célirányosan étkezik, növelheti teljesítményét, és javíthatja koncentrálóképességét.

11+1 TOJÁSOS REGGELI, AMITŐL JÓL INDUL A NAP! >>> 


A reggeli biztosítja azt, hogy energikusan kezd a napot, a tízórai pedig segít megőrizni a lendületedet. A könnyű ebéd megakadályozza a délutáni fáradékonyságot, és ha még uzsonnázol is, megadhatod testednek azt az apró lökést, amellyel kibírhatod vacsoráig.

Mi legyen a tányéron? 

A szénhidrátot tartalmazó étkezés megnyugtat, és segíti az összpontosítást. Ugyanakkor nem mindegy, milyen ez a bizonyos szénhidrát. Sokak szerint egy kis csokoládé vagy szőlőcukor fokozza a teljesítményt, mégis ajánlott kerülni a cukorbombákat, és az erősen cukrozott italokat (kávét, üdítőt). Ezektől ugyanis hirtelen felugrik a vércukorszint, nagy mennyiségű inzulin termelődik, hogy kiegyenlítse a vércukorszintet, ám az hamarosan ismét lezuhan. Ezért legkésőbb 20 perc múlva ismét fáradtságot érezhetsz.

11+1 TOJÁSOS REGGELI, AMITŐL JÓL INDUL A NAP! >>> 


A „jó" szénhidrátok (gabona, gyümölcs) gondoskodnak a stabil vércukorszintről, emellett számos vitaminnal és ásványi anyaggal látják el a szervezetet. Ráadásul a gabonatermékekből B1-vitamint is nyer a szervezet, amely fontos a koncentráláshoz. Minél kedvezőbb a szénhidrátok aránya a reggeliben, annál jobb lesz a délelőtti teljesítmény. Ezért reggelire a legjobb választás a gabonakása, a müzli vagy a teljes kiőrlésű kenyér.

GOFRI, MELEGSZENDVICS, ZABKÁSA VAGY AMERIKAI PALACSINTA: ÍME A LEGJOBB REGGELIK - VÁLOGATÁS >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss