Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A sárgadinnye

A sok napsütésnek hála, sárga színbe borultak a zöldségespultok. A mézédes sárgadinnyéből különleges krémleveseket, gyümölcssalátákat és egzotikus parfékat készíthetünk a legforróbb nyári napokra. A tálalással sem kell sokat bajlódnunk, hiszen a félbevágott sárgadinnye éppenséggel tányérnak is használható.

Megannyi legenda övezi a dinnyéket, a görögöt is, a sárgát is. Elődeink például kocsiderékszámra vették és ették a görögdinnyét, ám férfiember rá sem nézett a sárgadinnyére. Egyszerűen nem volt illendő.
Aztán változott a világ: a görögöt mostanság már szeletenként is árulják (kenyérrel is eszik), a sárga prágai vagy pármai sonkával kerül az asztalra – immár a férfiak elé is. 

Sárga gyümölcsben rejlő egészség

A sárgadinnye rendkívül gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben. Kálcium, foszfor, nátrium, vas, magnézium, réz, cink, kobalt és krómtartalma jelentős, emellett A-vitamint, niacint, riboflavint, fólsavat és C-vitamint tartalmaz.  
A sárgadinnye fogyasztása béta-karotin tartalmánál fogva ajánlott hőemelkedés, láz és gyulladásos megbetegedések esetén. Hatékony ellenszere az epekőnek. Enyhíti az emésztési panaszokat, ezért kiemelten ajánlott vékony- és vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknek. A sárgadinnye hűsíti és átmossa a problémás bélszakaszt anélkül, hogy megterhelné a szervezetet.

Dinnyés receptek:

Mézes dinnye aszalt barackkal és forró borhabbal

Töltött dinnye

Részeges dinnye

 

Kapcsolódó cikkek:

Dinnyéink >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss