Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A pizza világnapja - 10 házi pizza recept

default user icon
MME
Szerencsére a pizzának is van már világnapja, ezt pedig február 9-én tartják. Mindenkit arra buzdítunk, hogy süssön ma otthon egy jó pizzát, ráadásul recepteket is találtok, a rövid ételmese után!

A pizza neve valószínűleg a picea szóból ered, amit a rómaiak a kemencében sütött kenyérre használtak. A kelt tésztás finomság első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák (Magna Graecia) idejére tehető. Az i. e. 3. században már említették, mint lapos kelt tésztát, amit olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel ízesítenek, valamint kövön sütnek. Egészen a 19. századig a pizzák tetejét tejföllel, vagy zsírral kenték meg, és arra kerültek a feltétek.  A 18. század végére már elterjedt a paradicsom használata, amit Nápolyban kezdtek el a pizzára pakolni először. Az 1830-as években nyílt meg az első pizzéria. Az Antica Pizzéria ma is a Via Port'Alba utcában üzemel Nápolyban.  Az olasz bevándorlók aztán magukkal vitték a pizzakészítés titkát az Egyesült Állomokba, az 1950-es évekre pedig igazi "világsztár" lett ez a régi étel. 

TÖLTÖTT PIZZA (CALZONE) 

CSIRKÉS-CSILIS PIZZA 

SONKÁS-ANANÁSZOS PIZZA 

BÖGRÉS PIZZA 

OSTOROS PIZZA 

PARADICSOMOS-MOZZARELLÁS PIZZA 

 VÉKONYTÉSZTÁS SONKÁS PIZZA (PIZZA PROSCIUTTO) 

 TÖLTÖTT SZÉLŰ PIZZA 

EGYSZERŰ PIZZATÉSZTA 

BROKKOLIPIZZA POFONEGYSZERŰEN 

 

Ezek is érdekelhetnek