Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A párnás kávé előnyei

Tartozom egy vallomással. A frissen őrölt kávék híve vagyok. Azt is mondhatnám: barátom a szemes kávé. Ma mégis a podos gépek jó tulajdonságait fogom részletezni, mert sok előnyük is van - nyilvánvaló hátrányuk mellett.

Kezdjük a legegyszerűbb ismérvvel: áruk a megfizethető kategóriában marad. Már 30 ezer Ft-tól rendelkezésre állnak. Az alapitalokat könnyen elkészíthetjük segítségükkel, de a különlegességekkel is megpróbálkozhatunk. Mivel nem túl sok alkatrészből állnak, javításuk is egyszerűbb, mint a jóval drágább szuperautomata gépeké. A különböző megoldások közül ma egy karos változatot veszünk közelebbről szemügyre.

Ez a gyártó már a felső szűrőt úgy alakította ki, hogy a párnatasak a lehető legjobban felfeküdjön a felületére, így biztosítva azt, hogy a forró víz ne tudja megkerülni az előre becsomagolt őrleményt.

A kar felhelyezésekor az őrleményt (a podban) egészen rá tudjuk szorítani a felső szűrőre. A kar és az alsó szűrő az ESE (Easy Serving Espresso) szabvány szerinti podokhoz készült. A 7g mennyiségű őrölt kávé őrlési finomsága és tömörítése a filterpapírban egy előre meghatározott értéket követ, így nem lehet figyelembe venni az egyes gépek eltérő igényeit.

Ami az előnye (pl.: az egyszerű kezelhetőség), az a hátránya is (pl.: állítási lehetőségek hiánya). A víz gyakran túl gyorsan folyik át az őrleményen. Sajnos, ezt nem lehet a gép megbontása nélkül szabályozni.

A gép nagy előnye, hogy a nagy számban rendelkezésre álló podok közül kedvünkre válogathatunk, és akár egymás után is lefőzhetünk különböző területekről származó vagy eltérő ízvilágú kávékat. Szintén előny, hogy a tetején csészéinket előmelegíthetjük, sőt kis türelemmel tejhabot is készíthetünk vele. Ne felejtsük el ezeket az egy kazánnal rendelkező masinákat (a használati utasítás szerint) légteleníteni a gőzölés után.

Sose várjunk egy ilyen kis géptől olyan eredményt, amilyet a profi gépek produkálnak, de az alábbi kép egy gyors próbálkozást mutat, és az ital is ihatónak bizonyult. Caffe Ollandese:
5 ml narancsszirupra ristretto, gőzölt tej és tejhab kerül; a narancs és a kávé párosítása nemcsak megjelenésében, ízében is csábító.


És még egy jó tanács: a vízkő ellen vagy lágy vízzel, vagy az utólagos vízkőtlenítéssel védekezhetünk.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss