Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A paradicsom

Eredetileg Dél-Amerikából származik, és a 19. század végén került hozzánk. Délen szabadföldön termesztik, az északi területeken inkább üvegházban, mert az érzékeny burgonyaféle nem tűri a fagyot. Szinte csak vízből áll, mégis sok nyomelem, vitamin és ásványi anyag található benne. Van belőle teljesen kerek, hosszúkás vagy apró, sőt nem csak piros, de sárga is.
Ez a lédús zöldség egészséges, finom, és kitűnő segítség a konyhában. A paradicsom vitaminbomba. Három darab elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. A benne lévő béta-karotin és E-vitamin sejtvédő hatású, illetve tartalmaz krómot is, ami fokozza a zsírégetést. Káliumtartalma segít a salakanyagok elszállításában. Ha rendszeresen megiszunk naponta két pohár sótlan paradicsomlevet, nem lesz száraz a hajunk, elmúlik a fáradtságunk, és nem küzdünk majd fejfájással sem. Kitűnő fogyókúrás étel, hiszen 10 dekában csupán 22 kilókalória található. Érdemes konyhahőmérsékleten tárolni, mert hűtőben veszít az aromájából. Mindenesete fogyasztás előtt néhány órával vegyük ki a hidegről. A paradicsom kitűnő ízesítő húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, szószokhoz, levesekhez.

Hihetetlen, de igaz: a bolognai spagetti megóv a ráktól. A védőhatás a paradicsom színezőanyagában, a lycopinban rejlik, mert ez a leghatásosabb anyag a szabadgyökök (megtámadják a sejteket, rákot okoznak) hatásának, működésének megakadályozásában. Kutatások szerint a paradicsom a rák kialakulásának veszélyét 20 százalékkal csökkenti - már napi két darab elfogyasztása elegendő. Nem kell nyersen fogyasztani, mert a szervezet a lycopint jobban fel tudja venni, ha a paradicsom megfőtt.

A paradicsom héja nehezen emészthető, ezért ajánlatos felhasználás előtt lehúzni.
1. Bevágás: a paradicsom héját a kerek felső részen egy hegyes késsel keresztben bevágjuk, de nem túlságosan mélyen. A szárak végét kehelyszerűen kimetsszük.
2. Leforrázás: vizet forralunk, és egy hideg vizes tálat előkészítünk. A paradicsomokat körülbelül tíz másodpercre a forrásban lévő vízbe mártjuk, majd rögtön beletesszük a hideg vízbe.
3. Hámozás: a paradicsom héját felülről lefelé lehúzzuk. Ne hagyja túl sokáig a forró vízben, mert a paradicsomhús pépes lesz. Az igazi ínyencek a magjait is eltávolítják. De az sem baj, ha az egészet szőrőstül-bőröstül mindmegesszük!


Paradicsomos receptek! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss