Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

A paleolit táplálkozás

A magyar konyhákba néhány éve begyűrűzött a kőkorszak, mivel a fejlett társadalmakra jellemző jóléti betegségek gyökereit, okát kutatva a magyarok is eljutottak az Amerikában régóta ismert paleolit diétához.

A paleolit diétát először 1975-ben Egy Walter L. Voegtlin nevű dietetikus fogalmazta meg, s az általa vallott nézet azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Nagyon sok szerző tette magáévá a nézeteit, és az általuk kiadott különféle szakkönyvek, receptkönyvek és az életmód elsajátítására szolgáló egyéb kiadványok mára már világszerte alaposan elárasztották a könyvpiacokat.

A paleolit diéta egy egyszerű, de vitatható felvetésen alapul. A paleolit időszakban élő ember még nem háziasította az állatokat, s a mezőgazdagsági termelés is ismeretlen volt számára. Gyűjtögetett, halászott, vadászott, azaz az általa fogyasztott táplálékok köre igen szűkös volt, főleg sovány húsokra, tojásra, magokra, gyümölcsökre és zöldségekre korlátozódott. A paleolit életmód kiötlői szerint ehhez az ideális tápanyag-beviteli módhoz kell visszatérni, ha a mezőgazdagság, az állattenyésztés és főleg az ipari forradalom óta eltelt időszakban megjelenő civilizációs betegségektől meg szeretnénk szabadulni.

Feltételezésük szerint az eltelt 20.000 év alatt az emberi emésztőrendszer nem ment át lényeges változásokon, nem alkalmazkodott a modern kor táplálékaihoz. Szerintük az evolúció folyamatában a 20.000 év nem nagy táv, s a diéta alapját képező élelmiszerek a jelen kor alapanyagai között is szerepelnek, sőt úgy tartják, hogy az emberi génállomány számára a modern kor élelmiszerei kifejezetten károsak, ezért is javasolt visszatérni az ősemberi életvitelhez.

Természetesen - mint minden diétának - ennek is megvannak a lelkes hívei, ami nem is csoda, hiszen a diéta által engedélyezett alapanyagok mellett a fogyás szinte garantált, és sok olyan alapanyagot kizár, amelynek mértéktelen fogyasztása tényleg komoly károkat okoz a szervezet számára. Mivel a paleolit diéta elzárkózik gabonafélék, a hüvelyesek, a finomított só, a finomított cukor és a feldolgozott olaj használatától, így rengeteg felesleges kalóriát tartalmazó, egészségtelen étel kikerül a fogyasztható alapanyagok köréből. A táplálkozás szerves részét képező folyadékbevitelt is szabályozza a diéta, elsősorban vizet javasol, a teával szemben megengedő, de a többi italféleséget nem engedi, ami szintén rengeteg pluszban bevitt kalóriát jelentene.

Bizonyos paleolit diéta ágazatok még ennél is szigorúbbak, és - az ősember tűzzel való biztos viszonya ellenére - csak a nyers étel fogyasztását kultiválják. Ennél a válfajnál az alapanyagokat sem párolni, sem főzni nem szabad. De nem csak ortodox paleolit vonulat létezik, hanem a klasszikus értelemben vett paleolit életmódnál megengedőbb is. Ilyen az úgynevezett postpaleolit étrend, amely bizonyos magvak fogyasztása mellett még egyes tejtermékeket is engedélyez.

A paleolit diétánál az élelmiszerek aránya is meghatározó. A legnagyobb arányban fogyasztandó alapanyag a hús (ide tartozik még a hal és a tojás is), ezt követik a zöldségek, majd egy kicsit kevesebb gyümölcs, és az elfogyasztható magvak aránya a legkisebb. A hús arányait figyelembe véve elmondható, hogy a paleolit diéta anyagilag igen megterhelőnek számít.

A paleolit diéta kialakításán látszik, hogy az amerikai társadalom egészségtelen életmódjával kíván szembehelyezkedni, nem csoda, hisz onnan indult világhódító útjára. Az életmód kicsit sarkosan világít rá azokra a problémákra, amit a tudatosan étkezők maguk is ismernek. Egy bölcsen megtervezett, végiggondolt konyha vezetése mellett a paleolitikum konyhája apró mozzanatokban mindenféle extra tervezés nélkül is megjelenik, hiszen sokan törekszenek rá, hogy minél egészségesebben éljenek. A végletességgel azonban vigyázni kell, nehogy hiánybetegségek fellépése bosszulja meg az egyoldalú táplálkozást. Mert azt azért halkan jegyezzük meg, hogy a paleolitikum embereinek élettartalma messze alulmaradt a mai emberénél. Természetesen ennek okai nagyon összetettek, de mindenesetre érdemes figyelni arra, hogy a környezetéből kiragadott, teljesen más környezetbe integrált táplálkozás minden esetben egyfajta felülbírálatot, folyamatos ellenőrzést igényel.

A paleolit életmódnál a különféle hidegen sajtolt olajok mellett engedélyezett libazsír, kókuszzsír használata. Nyugodtan ehetünk sonkát, szalámit. Tej helyett ihatunk mandulából vagy más csonthéjasból, esetleg kókuszból készített tejet. Bár a tej nem megengedett, sok paleo életmód leírásban, alapanyaglistában szerepelnek a sajtok, főleg a keménysajtok.

A paleolit életmód alapján étkezve nagyon könnyedén készíthetünk különféle zöldségleveseket, krémleveseket, natúr sült húsokat különféle salátákkal. A zöldségekből főzhetünk főzelékeket, amelyekre feltétként mehetnek a húsfélék, illetve a tojás. Ha eljön a szezonja, a paleolit étrendbe tökéletesen illeszkedik a lecsó és a különféle rakott zöldségek.

A húsos ételeknél elég széles választékból állíthatunk elő paleolit ebédet vagy vacsorát. A különféle natúr sült húsok, rablóhúsok megfelelnek a diéta elvárásainak, de a speciális lisztekbe, tojásba forgatva rántott húst is készíthetünk. A csonthéjasokból kapott liszttel nem csak a húsokat panírozhatjuk, hanem süteményeket is süthetünk. A csonthéjasok mellett a sütemények édesítéséhez engedélyezett a méz használata, a paleolit életmód megengedő a modern édesítőszerek egészségesebb válfajával is, de banánnal, különféle aszalt gyümölcsökkel is édesíthetünk.

A paleolit életvitelhez használható alapanyagok táblázata >>>

Mindenféle diéták >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

vimano14
Részben jónak tartom a paleolitot...de - én itt vagyok a 175 cm-mel, dédanyám derékszögben élte le az utolsó éveit - tavaly nézték, nagyon jó a csontsűrűségem 50 éves koromra,csodálkozott is a doki - elég sok kefírt és mozarellát eszem nem mellesleg és nem is szeretnék leszokni róla pontosan a csontjaim miatt. A sok húst sem tartom egészségesnek ki a fene akar még köszvényt is kapni? A sok zöldséggel egyetértek, gyümölccsel is, sőt a kenyér mellett sem vagyok. A tejtermék...az amit én semmiképpen nem hagynék el, ja és a nyers paradicsomot meg zöldborsót amit szintén nem lehet állítólag.
bbboldogbuldog
Örömmel konstatáltam, hogy az alapanyagok táblázatának linkje az én blogomra, a PaleoVitalra mutat:-) Sok hasznos ismeretet gyűjtött össze a cikk szerzője, bár a terjedelem korlátai miatt messze nem teljes körű. Néhány alapvető dologra szeretném felhívni a figyelmet: Lorain Cordain és Szendi Gábor kutatásai és szintetizáló elemzése a \"Paleolit táplálkozás\" c. könyvvel nyitotta meg a hazai paleo mozgalmat. A magam részéről szeretem hangsúlyozni az életmód laktóz-, lektin-, glükoz- és gluténmentes voltát. Ennek hangsúlyozása azért fontos, mert ezek kerülése a szervezet gyulladásos állapotait szüntetheti meg, illetve az eleve érzékenyek számára megoldást nyújt. A paleos irányzatok valóban sokfélék, ahogy a cikk is írja. A magam részéről egy olyan irányzat képviselője vagyok, aki nem akar eltávolodni az egyén szocializációja során megszokott étrendtől. A zöldséges képen látok kukoricát is, mely nem paleo! Meggyőződésem, hogy a paleo táplálkozás nem okoz hiánybetegségeket, amennyiben változatosan étkezünk.

Magazin