Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

A palacsintasütés nehézségei

Nagyon neves étterem, mindenféle listákon a legelsők között, vidéken és újabban Pesten is. Mindkét étlapján a desszertek között „frissen sült palacsinta” is található. Vagyis külön hangsúlyozni kell a frissen sütés tényét, hiszen ez manapság egyáltalán nem magától értetődik, még egy bizonyos színvonalat elérő étterem esetében sem. Rejtély számomra, hogy ez miért jelent sok helyen komoly problémát.

Vidéki kisváros legjobb étterme, nyitva éjfélig.  Színház után nagyobb társaság vacsorázik. 11 óra körül egyesek még palacsintára vágynak. A pincér felveszi a rendelést, majd pillanatok múlva visszatér, és sajnálkozva közli, hogy a palacsinta már elfogyott. A társaság egyik erőteljes férfitagja erre feláll, és felajánlja, hogy miután a konyhán biztosan van tej, tojás és liszt, ő szívesen elkészíti pillanatok alatt. A pincér ismét el, majd kedves mosollyal visszatér: a szakács úr úgy döntött, hogy kedvünkért frissen süt palacsintát. Meg is tette, sokan ettünk, friss és remek volt.

Másik történet: budapesti, elsősorban turistaetetőként jól ismert vendéglőbe tértünk be a kora esti órákban. Fél ház van, az asztalokon gyertyák égnek. Mint kiderült, egy órája nincs áram, nem tudni, mikor lesz vége az áramszünetnek, de semmi gond, készételeket gázon tudnak melegíteni, nem maradunk éhesek. Ettünk is, és a végén palacsintát kértünk. Hát azt sajnos nem lehet. Miért nem? Mert a palacsintákat mindig reggel sütjük meg egész napra, aztán már csak a mikróban melegítjük, és áram nélkül ugyebár…  És nem tudnának gázon sütni egy párat?  Nem sajnos, az nem lehetséges. Nem tudtuk, nevessünk vagy bosszankodjunk, mindenestre palacsinta nélkül távoztunk.

8 éves koromban már tudtam palacsintát sütni. Csak sütni, vagyis a felnőttek keverte tésztából, felügyelet mellett magam öntöttem egy adagot az olajos serpenyőbe, magam fordítottam meg, és a végén tettem a többi megsült közé. A nagy élvezet természetesen a fordítás volt. Rövid gyakorlás után sikerült feldobni, a levegőben megfordult, a serpenyővel megint elkapni, majd a másik oldalát tovább sütni. Mindezt komolyabb balesetek nélkül, csak egyszer-egyszer fordult elő, hogy a tészta a serpenyő peremén, és nem a közepén landolt. Kora kamaszkoromtól már teljesen egyedül végeztem az egész  palacsintakészítést, tésztakeveréstől a töltésig. 

Ma már kézügyességem nem a régi, a dobálás sem akkora élvezet, bár gyerekeket ma is el lehet bűvölni vele. Ma már inkább lapos fakanállal fordítom, így egyszerűbb, biztosabb. De a palacsintasütés nehézségi foka megmaradt egy gyerekjáték szintjén. 

Ezért teljesen érthetetlen számomra, hogy egy magára valamit adó vendéglőben egy magára valamit adó szakács miért nem mindig frissen sült palacsintát enged ki a konyhából.

Ha kedvet kaptál a friss, finom házi palacsintához, válassz receptet! >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

porcelan71
A tésztán is múlik a jó palacsinta,de sok múlik a sütön is,hogy azt csak palacsintasütésre használjuk.
DB
Szegénységi bizonyítvány, ha egy étteremben nem frissen sütik a palacsintát. Mondjuk a legrémesebb, amikor a tészta előre ki van főzve, ami ugye a saját gőzében tovább puhul, és egy csócsálódós valamit kapunk rendes, harapós tészta helyett. Pedig sem a tészta, sem a palacsinta nem kér sok időt...
boderek
Nem igaz, mert a fahéjas a legeslegfinomabb!!!
Salad of Dragon
Apám mesélte, hogy mikor gyerek volt és a nagyapámmal palacsintát sütöttek, a feldobás után néha az öreg kobakján landolt a tészta - volt is nevetés belőle:) (Ja, és ugye mondanom se kell, hogy a mákos a legfinomabb - de főzött mákból, hékások!):)
Hechicera
Teljesen igaz a cikk! Imádok palacsintát sütni, és egy cseppet sem nehéz! 21 éves vagyok, és már elég régóta nem is méregetve, csak szemre teszem bele a hozzávalókat.. és mit ad isten, így még finomabb! Sosem értettem az éttermeket, hogy mért kell hamarabbra megcsinálni a desszerteket, aztán csak melegítés porciózás.. főleg mert a melegítést is annyira el szokták tolni... sokkal finomabb a friss palacsinta! :)

Magazin