Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A padlizsán

A padlizsán eredeti hazája India, és a XVI. században arab közvetítéssel került Európába – talán ezért is hívjuk „török paradicsomnak”. Csak nagy sokára tudott tért hódítani, a közhiedelem ugyanis azt tartotta róla, hogy mérgező, megőrül, aki eszik belőle...
Erre magyarázat csaknem fekete, lilás színe, vagy kesernyés íze lehet. Mindez már a múlté. Napjainkban a délvidéki, mediterrán konyháknak egyik legfontosabb kelléke. Sütve, párolva, rakva, töltve, levesnek és mártásnak, számtalan módon készítik, és jobbára igen aromás fűszerekkel társítják. A burgonyafélék családjába tartozik.

Lehetőleg kisebb, zsenge padlizsánokat vásároljunk. Azt válasszuk, amelyiknek a héja feszes, és ha ujjunkkal kissé megnyomjuk, rugalmas, kemény. A hiedelem szerint csak fából készült késsel dolgozhatunk vele, de ez így nem igaz… Arra kell csak figyelnünk, hogy rozsdamentes késsel vágjuk…

A padlizsán csökkenti az izgalmi állapotot. Ezenkívül kiegyensúlyozó hatással van a koleszterinszintre. Pozitívan hat az agysejtekre is.

Elkészíteni számtalan módon lehet. Az egyszerű rántott padlizsántól kezdve, a francia “lecsón”, a ratatouille-on át, a muszakán keresztül a padlizsánkrémig rengeteg ínycsiklandozó finomságot készíthetünk belőle!!!


Padlizsános ételek! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss