Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A nyerskávék titkai

Az otthoni kávéfőzésnek az az előnye, hogy egymás után tudunk kóstolni különböző termőterületről származó kávékat. Ha lehetőségünk adódik, érdemes kipróbálni, milyen ízek, illatok jellemzik a szóban forgó országok kávéit.

A kereskedelemben kapható kávék túlnyomó része keverék. Természetesen itt nem abban az értelemben használom a „keverék” szót, hogy pörkölt árpa vagy maláta lenne a pörkölt kávéhoz hozzáadva! Egyszerűen arról van szó, hogy többféle kávé keverésével állítják elő.

Most 3 kávét fogok bemutatni, egyelőre csak nyerskávé formájában.

Afrika a kávé őshazája. Erről a kontinensről nézzük most a kenyai kávét, mely általában nedves eljárással feldolgozott arabika kávé. A kávészeretők körében népszerű fajta, íze kellemesen savanyú. A mellékelt képen jól látható, hogy a kávészemek nem teljesen egyformák; mégis felfedezhető az arabikák típusjegyei: a kicsit oválisabb forma, az S-alakú vágás a szem belsejében és a viszonylag egységes színvilág. Alacsonyabb koffeintartalma népszerűvé teszi a kávét nagyobb mennyiségben ivók körében.




Második kávénk a dél-amerikai kontinensről származó igen népszerű fajta, melyet a török kávét készítők is szeretnek, de legnagyobb mennyiségben az eszpresszóhoz használt keverékek fő összetevőjeként értékesítik. A brazil Santos a világ egyik legismertebb kávéja. Száraz eljárással dolgozzák fel, így az édeskés íze a csészéig megmarad. Lágy, visszafogott íze szembetűnő az erőteljesebb, karakteresebb közép-amerikai fajtákhoz viszonyítva. Az édes, a kesernyés és a savanykás ízek meglepő kiegyensúlyozottsága jellemzi. Hasonlítsuk össze a két arabikáról készült felvételt!


Harmadik kávénk egy robuszta. Vietnám - jelenleg Kolumbiát megelőzve - a világ második legnagyobb kávétermelő országa. Magyarországon többnyire a száraz eljárással előkészített kávét ismerik erről a területről, de a mellékelt kép egy átlagosnál nagyobb szemnagyságú, mosott eljárással feldolgozott kávét mutat. Érdemes összevetni a két fenti arabika fajtával. Jóval tömzsibb, kevésbé egységes képet mutat. Koffeintartalma magasabb, kesernyés íz (a tipikus robuszta íz) jellemzi.


A fenti kávék nyerskávéként (zöld kávé) lettek megörökítve. Akár ebben a formájukban, akár az elkülönített pörkölés után keverjük össze őket, már egy újabb „fajtát” kapunk, melyek ismét új ízélményt jelentenek számunkra. A pörkölésről és a keverés módjairól később írok.

Legközelebb Dél-Amerikába kalandozunk!

Ezek is érdekelhetnek

Friss