Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A nyár kedvenc bora a rozé

default user icon
MME
Nem mindig szerencsés sztereotípiákban gondolkozni, de van, amikor megkönnyítik az életünket. Ez igaz a borokra is. Tény, hogy a nyári kánikulában a legtöbben könnyed, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös borokra vágyunk. És ezeknek a várakozásoknak a rozék általában megfelelnek.

A rozék világa azonban közel sem egysíkú. Nézhetjük a színárnyalatokat, a szőlőfajtákat, a borkészítési stílusokat, egy változatos spektrumot kapunk. Elizabeth Gabay Master of Wine, a rozéborok nemzetközi szakértője a borász motivációja szempontjából három típust különböztet meg: a nagyobb mennyiségben készülő, fogyasztók széles köréhez eljutó, népszerű darabokat; a nemcsak hazánkban, hanem nemzetközileg is tapasztalható rozéőrület által generált borokat, amelyek valószínűleg a divat hanyatlásával eltűnnek; valamint az egyediségre, különleges karakterre törekvő prémium tételeket, amelyek a nem tipikus rozéfogyasztók számára is érdekesek lehetnek.

Nézhetjük másként is a helyzetet. Mi különbözteti meg a készítés módját tekintve az egyes rozékat? A legtöbb rozé itthon úgy készül, hogy a szőlő művelését és a szüret időpontját is kifejezetten ehhez a bortípushoz igazítják. Ilyenkor a cél az olyan szőlő szürete, amelyből egy friss gyümölcsös ízekkel, játékos savakkal és mértéktartó alkoholtartalommal rendelkező bor készíthető. Sokan nem tudják, hogy a kék szőlők színanyaga a héjban van – ha félbevágunk egy szőlőszemet, erről megbizonyosodhatunk. A rozé- vagy vörösborkészítés kicsit úgy működik, mintha teát áztatnánk: minél több időt tölt a must a héjon, annál mélyebb lesz a szín.

A tartalmasabb, testesebb rozék esetében azonban előfordulhat az is, hogy nem rozéra szüretelnek a borászok, hanem vörösborkészítés céljából. A vörösborkészítés abban különbözik, hogy nem néhány órás áztatásról van szó, mint a rozéknál – a tartalmas vörösboroknál több hétig rajta tartják a mustot a héjon, amely lassan borrá erjed. Ha ilyenkor az áztatás első órái után a must egy részét kiemelik, akkor annak a színe már nem mélyül tovább, és rozéként palackozható. Ezekre a rozékra jellemzőek az érettebb gyümölcsös jegyek, a nagyobb beltartalom.

Végül itthon még egy bortípussal kell számolnunk, amely hosszú tradíciókkal bír: a sillerrel. A siller egy rozénál mélyebb színű, vörösbornál könnyedebb bortípus, amely így tovább bővíti a palettát. Elsősorban azok a borászok foglalkoznak vele, akiket érdekelnek a hagyományos bortípusok, így nem véletlen, hogy a sillernél különösen elterjedt a helyi fajták használata, amilyen például a kadarka.

Következzen most két rozé és egy siller!

Juhász Merlot Rosé 2018

A Juhász Rosé egyike a műfaj legismertebb példáinak itthon. Most azonban kóstoljuk meg a pincészet egy másik rozéját, amiről kevesebben tudnak. A Merlot Rosé a 2016-os évjáratban készült először, abból a célból, hogy visszanyúljon azokhoz a hagyományokhoz, amelyekkel az egri pincészet első rozéi készültek. A 2018-as színében mélyebb rózsaszínt mutat, amivel az érett cseresznyés, epres, akár áfonyás jegyek jól harmonizálnak. Kerek érzetű, lágyabb tónusú, valószínűleg sokak kedvence lesz! Egy finom mozzarellából készített capreséhez vagy szendvicsből álló hideg vacsorához érdemes kipróbálni.

Nagygombos Barta Anna Gamay Noir Rosé 2018

A mátrai pincészet nemrég mutatta be új címkecsaládját. A prémium borcsalád tagjai a borász nevét viselik, ezekre az egyedi karakterrel készülő borokra különös gondot fordít Barta Anna. Ez a tétel pedig sok szempontból különleges a rozéspecialista borászat portfóliójában. Már maga a francia szőlőfajta, a gamay noir is igazi ritkaságnak számít itthon, de az egyediséghez hozzájárul az is, hogy ennek a bornak a felét tölgyfa hordóban érlelték. Igazi rozéritkaság, ami nem csak a rózsaszín borok kedvelőinek érdeklődését keltheti fel. Jó választás különböző halak, tengeri fogások mellé, pláne ha – mediterrán stílusban – paradicsomot is használunk az elkészítésükkor.

Tóth Ferenc Siller 2018

Az egri pincészet számára fontos kategória a siller, és ezt el sem tudják más szőlőfajtából képzelni, mint az alapító egyik kedvencéből, a kadarkából. Tóth Ferenc számára a leányka mellett a kadarka a legfontosabb, ezekről a szerinte még mindig nem helyükön kezelt fajtákról szeretné ezért lánya, Tóth Kata is bebizonyítani, hogy komoly lehetőségeket rejtenek. A kadarka világába jó beköszöntő ez az érett piros bogyós gyümölcsös jegyeket és fűszerességet felvonultató siller, amelyet nyáron paradicsomos tészta, pizza vagy lecsó mellé is érdemes kipróbálni.

3 ZSENIÁLIS KOKTÉL ROZÉBÓL, AMIVEL TE LEHETSZ A KERTI PARTIK SZTÁRJA! >>> 

5 TIPP EGY PROFI BORÁSZTÓL, HOGYAN IGYUK A ROZÉT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss