Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A nagy kakaóteszt! Vajon melyik a legfinomabb?

A főiskolát megkezdő diákok is szép számmal vannak, de kár lenne kihagyni az igazán karrierkezdőket, azokat, akik épp, hogy betoppantak az általános iskola első osztályába. Ezt a korosztályt még nem feltétlen kellene instant tésztákkal vagy éppen gyógysörrel tömni, sokkal inkább kedvükre való a kakaó.

Sokáig ment a sakk, hogy por alapú kakaókat vagy már bekevert, egyből fogyasztásra alkalmas példányokat teszteljünk. A döntés nem volt egyszerű, de végül a tejesített változatok nyertek, életben hagyva a kérdést, hogy a poros verziók is górcső alá kerülnek majd pár hét múlva.

Nagy tesztek és étteremkritikák a Mit ettem ma oldalán >>>

Kínálat szempontjából ez a szűkösebb, porból rekesznyit lehet pillanatok alatt begyűjteni, míg a kész italból nem volt egyszerű 12 különbözőt sem. Egyértelműen látszik, hogy a piacot a Mizo és a Tolle uralja, mellettük csak kishalak férnek meg.

Mizo Light

Egyből bele, neki a lightnak, elvégre a menzaprogram miatt masszívan figyelnek rá, hogy a lurkók egészségesebben táplálkozzanak. Nincsen benne cukor és zsírtartalma is kereken 0%. Csomagolása egy árnyalattal világosabb, mint a versenytársaké, amúgy minden azonos. Cukortartalma mindössze 4,6 gramm 100 gramm termékben, ami jelentősen a mezőnyátlag alatt van.  Kakaópor-tartalma nem kevesebb, mint 1,4 %, ami kicsit lelombozza az embert. Első kortyintásnál egyből kiderül, hogy a zsírszegénység miatt sokkal vizesebb hatást kelt, mint hagyományos társai. Sokadik korty után pedig annyit érezni az egészből, hogy van egy kesernyés utóíze.

A nagy tésztás instant leves teszt! Meg merjük-e venni bármelyiket? >>>

Mizo laktózmentes kakaó

A cukormentesség után jöjjön a laktózmegvonás. Egészen meglepő, hogy az ország szinte harmada laktózérzékeny, így igencsak helye van az ilyen terméknek is a polcokon. Tipikus osztálykirándulós csomagolást kapott, oldalára ragasztva egy csodálatos szívószál, már csak azt kell kitalálni, melyik színházi előadásra üljünk be vele. 100 grammjában van 8,8 gramm cukor, amivel kicsit átlag alatti eredményt ér el. Egységesen 1,5%-os értéket látunk mind a zsírtartalomnál, mind a kakaó mennyiségénél is. Savanyú az egész, ami tovább erősödik, ahogy beköszönt az utóízhatás. Nem igazán ajánlott, maximum azoknak, akik tényleg laktózmentesen élik életüket és kakaót akarnak vedelni.

A nagy őszibaracklé-teszt! Melyik iható, és melyiket felejtsük el örökre? >>>

Spar

A Tolnatej Zrt. remek terméke, amit a Spar saját márkás termékeként árul. A doboz kis cuki, melynek dizájnja kicsit sincsen túlgondolva. Egyszerű csobbanó kakaófolyam és kész. Vannak, akik pont az ilyen dobozokra akarnak rákerülni, persze, mint reklámarc és nem eltűnt személy. Kakaópor 1,2%, zsírtartalma 0,7%, nagyon nincs mit rajta magyarázni. Tejtartalma 91%, ez jó sok, de mi a maradék? Nem érződik rajta, hogy annyira édes lenne, sőt teljesen elviselhető. Kakaófronton nem mondhatni, hogy iszonyatosan intenzív lenne, csak úgy félig-meddig, inkább az elmegy kategória jeles képviselője.

A nagy mirelitpizza-teszt! Melyik ehető, melyiket felejtsük el? >>>

Tolle

Tolle, leánykori nevén Tolnatej Zrt. Zsírtartalma 0,7%. Kakaó 1,2%. Kísértetiesen hasonlít a Spar termékére már adatai alapján is, de leginkább azért, mert ugyanott készült. Ízre aztán jön az igazi meglepetés, pontosan ugyanolyan akár a sparos. Viccen kívül, mintha klónozva lenne az egész, ember legyen a talpán, aki azonnal bármilyen különbséget érezne a kettő között. Persze a csomagolás más, de azt ritkán kell elfogyasztanunk a kakaó mellé, maximum, ha csicskáztatás van a vécében.

A nagy bögrés leves-teszt! Van köztük igazán finom? >>>

Fittej

Hiper-szuper ESL technológiával készült, nekem erről alsó hangon 10-15 rész Knight Rider ugrik be (és persze negyed kiló mellszőrzet). Kakaótartalma egy fikarcnyival magasabb, mint a többségé, 1,5% pontosan. Tejtartalma 51%, ami éppen elegendő, hogy többségi tulajdoni hányada legyen a dobozon belül. Cukortartalma 11 gramm, 100 gramm termékre vetítve, ami picit átlagon felüli érték már. Doboza szép barna, rajta sok szép szívecskével, lávcsi van. Az első kortynál kijön, hogy brutálisan édes, éljen a magas cukortartalom! Rendesen cuppoghat utána az ember, hihetetlen édes. A cukorsokk mellé társul egy baráti 1,4%-os zsírtartalom, de efelett nyugodtan át is suhanhatunk.

A nagy natúrvajkrém-teszt! Kipróbáltuk, melyik a legfinomabb >>>

Mizo Pillantok

Tényleg nagy vagány a kakaópiacon a Mizo, mert már megint ez került sorra. Zsír 1,4%, tejtartalom 51%, kakaó 1,4%, cukor 11 gramm és ezzel ki is veséztük a leglényegesebb adatokat, kár is szaporítani a szót rájuk. Szintén az édes vonalat erősíti, ami a tesztcsapatban vegyes fogadtatást eredményezett, valakinek már sok, van, aki pedig kifejezetten odavan érte. A csomagolása viszont ér egy plusz pontot, talán a mezőny legjobbja azon szempontból, hogy melyikből könnyű inni, és melyiket zúzza legkevésbé össze 4 kiló matematika könyv.

A nagy virsliteszt! Kipróbáltuk, melyik éri meg az árát >>>

Müller

Alles Müller, oder was? – valószínűleg szüleim sokáig hagyták gyerekkoromban, hogy német adókat nézzek, mert azonnal ez a szlogen ugrott be, amikor rápillantottam a flakonra. Zsírtartalma 1,6%, 11,7 gramm cukor pedig szervezetünkbe kerül, minden 100 grammnyi lötty elfogyasztása után. Jut még 3,8% csokoládépor, bezony, ez itt a mezőny zabigyereke, mivel ez nem kakaó, hanem csokoládés ital, mely egészen más ligát képvisel. Állaga sűrűbb mint azok, melyek fele ennyi kakaóból építkeznek. Sokkal inkább hasonlít egy pudingra, mint ivólére. Egyöntetűen pozitív ítéletet kapott a független tesztcsapat minden tagjától.

A nagy lapkasajtteszt! Megkóstoltuk nyersen és mikrózva is >>

Mizo „sima”

Végre valami új, azaz a negyedik Mizo. Zanzásítva adatai imígyen festenek, 1,4% zsír, 51% tej, 11 gramm cukor és végül kakaópor 1,4%. Ismét édesebb élményre lehet ezek alapján számítani. Hagyományos bocimintás csomagolás, valójában semmi extra. Leginkább ez hasonlít egy tehénre, ha tej oldalról közelítjük a dolgot. Átlagos, semmi kiemelkedő élményt nem képes kiváltani, nyugodtan fogyasztható, de ne várjuk tőle, hogy reklámmosolyt megszégyenítő válaszreakció lesz gyerekünk irányából, ha belenyal. A legérdekesebb, hogy a 11 gramm cukor itt közel nem okoz olyan émelygést, mint a Fittejnél.

A nagy epresjoghurt-teszt! Megkerestük a leggyümölcsösebbet >>>

Milli

Melyet nem kell hűtőben tárolni. Mesterséges aroma és színezékmentes. 9,4 gramm cukor, zsír 1,6%. Kakaó 1% - ezek a főbb adatok, melyekre kicsit érdemes figyelni. Annak ellenére, hogy nincsen benne színezék, pontosan ugyanolyan színe van, mint a többinek. A tej minden jó tulajdonságával érkezik a vendéghez a leírás alapján, igazán bizalomgerjesztő, mi tagadás. A sűrűbb állagú vonalat képvisel. Ízre a sűrűséghez csatlakozik egy erősen vizes ízvilág, sajnos így a tej nem tudja hozni a jó tulajdonságait, ó jaj. Összességében nem tudott maradandó emlékeket vésni tesztalanyainkba.

A nagy bébiételteszt! Kipróbáltuk, mit is adunk a gyereknek >>>

Milfina

Az ALDI-ban vadászott sajátmárkás termék. A meglepetés itt is érkezik, mert ezt bizony nem egy osztrák csodacég készítette, hanem a sokat próbált Tolnatej Zrt, ismét. Adatlapján a következő értékeket olvashatjuk, 0,7% zsír, 1,2% kakaó, cukor 9,3 gramm. Szinte semmi kakaós élményt nem képes nyújtani, ez annak fényében érdekes, hogy van mellette két ilyen termék, ami pont ugyanabban a gyárban készült. Valószínűleg a recept más, de az biztos, hogy mind közül ez a leggyatrább, csukott szemmel nem biztos, hogy rá merném mondani, hogy van-e köze bármilyen kakaóhoz is. Egy szó, mint száz, kerülendő.

A nagy májkrémteszt! Kipróbáltuk, melyiket érdemes megvenni >>>

Mizo zacskós

Az igazi klasszikus, ki ne emlékezne a közel húsz évvel divatból használt tejtartó műanyagokra, melyek olyan masszívak voltak, hogy akár egy tanknak is ellenálltak. Nos ilyen kiszerelésből találni még, viszont tartóból én személy szerint egyre kevesebbet látok. Adatlapját fürkészve (és persze játszva a csomagolással) kiderül, hogy pontosan ugyanazon alkotóelemek és mennyiségek építik, amik a sima dobozos Mizónál is előfordulnak. Ez a meglepetések tesztje, mivel annak ellenére, hogy szinte csak egy átcsomagolt verzió, mégis egy sűrűbb, színre sötétebb és sokkal édesebb verziót kapunk, pedig mindkettőt sokáig mixeltük. Igazi menzás kakaó és ehhez a véleményhez a csomagolásnak semmi köze.

Teszt, teszt, teszt >>>

Oké kakaós tej

Sok mindenből párosan szép az élet, ami igaz a zacskós kakaóra is. Főbb jellemzői: 74% tej, 0,2% zsír, kakaó 1,4%, viszont van benne vanília aroma, ez már kicsit csalásnak számít szerintünk. Friesland gyártmány, akár a Milli brand. Talán a mezőny legszolizottabb tagja, színre egészen sötét. Ízre pedig konkrétan olyan, mintha egy vödör vízben kevernének el némi kakaót, de csak nagyon keveset, tényleg. Tejre utaló jelet nem sikerült sokat felfedezni. Magának az elegynek magas a tejtartalma, viszont azt a 0,2%-os zsírtartalmú löttyöt vétek lenne tejnek nevezni. Ez lehet az ízszegénység magyarázata. Nem kifejezetten javallott iskolatáskába rejteni.

Mit ettem ma blog >>>

Összegzés

Lehet kifizetődőbb a dolog, ha a kakaót porból készítjük, főleg, ha gyerekről van szó, mint célszemély. 

Azok, melyeknél alacsony zsírtartalmú tejet használtak, megjön a vizezett érzés, ami minden, csak nem túl kellemes. A laktózmentes más liga, ezt el kell fogadni, ahogy van. Meglepő, hogy egyazon gyár képes teljesen különböző terméket is kiadni, vagy talán annyira nem is meglepő. A csokis tej egyértelműen vitte a prímet, de muszáj diszkvalifikálni a kakós mezőnyből. Utána talán a Mizo Pillanatok verziója, ami a legtöbb pozitív értékelést kapta a csapattól.

Kerülendő, az Okétej és a Milfina kakaója. Csomagolás szempontjából pedig a zacskósokat ne adjuk inkább gyerek kezébe, vagy csak akkor, ha jár mellé akciósan mosószer is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss