Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A nagy bébiételteszt! Kipróbáltuk, mit is adunk a gyereknek

Egy csecsemő életében valahol az 5. hónap környékén jön el az igazi élet, mivel nagyjából onnan lehet „szilárdabb” étellel táplálni. Természetesen nem arról van szó, hogy onnantól nyugodt szívvel elé csaphatunk egy T-bone steaket, hogy nesze fiam egyél egy jót, persze sört még nem kapsz hozzá! A bébiételek innentől kiegészítő táplálékként szolgálhatnak a kis lurkó számára.

Nos, viszonylag kevés gyereknek vagyok a szülője, leginkább egynek sem, óvodából vagy bölcsödéből kölcsönvenni gyereket pedig nem tudtam legális keretek között, így maradt a „vén” teszt, azaz mit érez belőle egy felnőtt.

Nagy tesztek és étteremkritikák a Mit ettem ma oldalán >>>

Alapesetben egy szülő, akinek ilyen korú gyerkőce van, valljuk be, nincsen könnyű helyzetben. Mit várhatunk egy fél éves gyerektől, amikor ilyet tömünk a szájába? Nem sok esély van rá, hogy azt mondja, hogy „kösz mami, ez nem túl finom, inkább passzolom”. Cserébe a gyerek bőg, aminek oka lehet egészen más is, mint az étel, így a szülő szintén gügyögve lapátolja befelé megállás nélkül a suhancba. A lényeg, hogy szerencsére szinte semmire nem emlékszünk belőle mire felnövünk.

A nagy lapkasajtteszt! Megkóstoltuk nyersen és mikrózva is >>

Kecskeméti – Őszibarack pulykahússal

Egy kis kopasz, bicepszben még elég gyenge ifjú titánnal reklámozzák magukat, a címke nincs túlragozva. 5 hónapos kortól ajánlott, nem tartalmaz hozzáadott sót, aromát és tejszármazékot és az egyik legfontosabb, hogy nincsen génkezelt alapanyag benne. A pontos tápanyagértékek és hasonlók a címkén részletesen rajta vannak. Színre a töltelék az üvegben olyan, mint a mustár. Megcsavarjuk a kupakját, ami hálája jeléül pukkan egyet és máris kinyílt. Nehéz megfogalmazni azt az érzést, amikor beleszagoltam. Egy pillanatra megjelenik az őszibarack íze, de utána a gagyi gyümölcslé illat nyomja el az egészet. Állaga közepesen folyékony, mindenképpen muszáj felkeverni, mert az alján sűrűbb. Melegítés után az első falatok egészen ízetlennek tűnnek, ami meglepett. Igazi pépesített állag, sehol egy nagyobb csomó vagy hasonló. Pulykahúsra utaló ízeket sehol nem fedeztem fel benne. Olykor kicsit kiérződik a barack, de nagy íz orgiát ez nem okoz.

Hipp – Zöldséges sonka tésztával

Felnőttként ezt a márkát tudtam biztosra mondani, hogy gyárt bébi ételeket. Zöldséges sonka tésztával egy olyan hangzatos név, hogy még rendelnék is belőle egy étlapról. Viszonylag látványos illusztráció a címkén, de nincsen sehol egy gyerek sem rajta, hát, hogy van ez? Szokásos leírás itt is megvan, mint az első tesztalanynál, ugyanazon szabályzásoknak ez is tökéletesen megfelel. Ezt viszont 6 hónapos kortól ajánlják csak. Színre ez sötétebb, kicsit engem az ajvár árnyalatára emlékeztet. Kupakját nem kis feladat kinyitni, szóval nem árt, ha a családban az anyuka is egy markos menyecskének számít. Illatra egy az egyben chilis bab konzerv, nem mondom, hogy egyből megkívántam, de egész elfogadható. Állaga sűrű, a kanál gond nélkül megáll benne. Ízre elveszik a chilis babos remény, zöldségpüré, amihez leginkább hasonlítani tudom, de az sem túl intenzív.

A nagy májkrémteszt! Kipróbáltuk, melyiket érdemes megvenni >>>

Ovko – Borjúhús sárgarépafőzelékkel

Csábító leírás, nem? Nekem bizony nem. Kissé hátrányból indul, mivel a sárgarépafőzelékkel ősidők óta ellenségek vagyunk. Alaposan illusztrált címke, szokásos leírással kiegészítve. A kutyával és macskával mindent el lehet adni elvet remekül érvényesítik, mivel egy rajzolt kutyuli mosolyog ránk egy gyerek helyett az ételkép mögül. Nem igazán ajánlott közelről nézegetni az üveget, mert nem túlságosan étvágygerjesztő látvány. A töltőanyag és az üvegfal között valamilyen folyadékréteg húzódik meg, bizarr. Maga a pép világosbarna, állagra pedig kifejezetten sűrű. Illata itt is egészen hajaz a chilis babra, lassan visszavágyakozom csecsemőnek. Alapos keverés után megvan a homogén massza lé nélkül. Ízre a répa tényleg kijön belőle, de borjúhúsnak semmi nyoma, mondjuk 8% mindössze, amennyi belekerült, tehát nem kell meglepődni. A szokásos pép „hatás” itt is érvényesül.

Dinky – Banános bébidesszert almával és piskótával

Na, ennyi! Tudják, hogy a gyerekeknél is fontos a desszertrekesz folyamatos karbantartása. Visszafogottabb az egész csomagolás, de ami ennél is lényegesebb, hogy ez nem olyan mélyen szabályozott, mint a konkurencia. Ezen kizárólag annyit tüntettek fel, hogy nem tartalmaz hozzáadott sót. Glutén biztosan van benne, mivel ezt rá is vésték. Telivigyor, boldog gyerek teszi ki a címke jelentős hányadát, sokkal csábítóbb, mint egy kutya. Színre nekem egy üveg tormát juttat eszembe, gyanítom ennek hátterében a piskóta és az alma állhat. Illata egészen biztató, kifejezetten almás irányba tereli gondolatainkat. Állaga közepesen sűrű, ami furább, hogy kicsit szemcsésebb, annyira nem mondanám tiszta pürének, valószínű a piskóta miatt. Kóstolás után marad az almás vonal, ez egészen tűrhető lett. Ha újra 5 hónapos lehetnék, akkor még az is lehet, hogy ilyet rendelnék az internetről magamnak.

Univer – Alma – őszibarack

A kecskeméti nagy brand gyerekekre fejlesztett étele. Sárgás színben úszik címkéje, amin egy szőke hajasbaba vigyorog mind a két fogával, ami összesen van éppen neki. Glutén-, tejcukor és tejfehérjementes, ami hozza a kötelezően elvárhatót, ha már alig 4 hónapos gyerekek számára is ajánlják. Kizárólag természetesen előforduló cukrokat tartalmaz, hozzáadott nincsen benne. Színre inkább a barack fele húz, állagra pedig extra pépesített, aminek eredménye, hogy egészen folyós az állaga. Illatra akár egy barackos üdítő, egészen bátran lehet belőle mélyeket szippantani. Mondhatni az első, amiből bátran csaptam be az első kanálnyit a számba, de nem is bántam meg. Kellemes barackos ízvilág, amibe csak egy hangyányit mer beleavatkozni az alma. Leginkább olyan, mint egy sűrűbb ivólé.

A nagy epresjoghurt-teszt! Megkerestük a leggyümölcsösebbet >>>

Dinky – Alma őszibarackkal

Duplázás, igen. Érdekesség, hogy fentebb tesztelt testvéréhez képest egészen sok tulajdonsága eltérő. Ez nem tartalmaz glutént és tejszármazékokat. Viszont a hozzáadott só nincsen feltüntetve, gyanítom az így került bele, vagy kimaradt egy marketingfogás. A vigyori gyerek itt is megvan, kicsit más a kísérőszín a címkén, de a többség azonos. 5 hónapos kortól adagolhatjuk, ami hozza a mezőny átlagát. Színre ez is barackos, akár az Univer terméke, állagra egy picivel sűrűbbnek hat. Nemcsak hat, de olyan is. A kupakon ragadt adag például egészen zselés, le sem akar onnan cseppenni a gravitáció hatására. Illatra kellemes, már-már tiszta barackot érezni belőle, almának viszont illatra nincsen nyoma. Kóstolásnál leginkább olyan élményt nyújt, mintha egy komplett barackot pépessé daráltunk volna és kész. Almának kóstolás utána se éreztem jelenlétét, kizárólag a barack jött át, viszont az kellemes benne.

Összegzés

Ha mindenáron kísérletezni akarunk ilyen ételekkel, akkor egyértelműen a kizárólag gyümölcsös alapokra támaszkodót válasszuk, azok egészen kellemesen fogyaszthatóak. Abban az esetben, ha már mindenképpen szeretnénk gyerekünket a húsfogyasztás irányába terelni fél éves kora környékén, akkor ne lepődjünk meg, hogy amikor felcseperedik, elénk áll és ad egy maflást, mert valami csoda folytán emlékszik a bébiétel csudálatos ízére.

A legtöbb üveg kupakján ott a figyelmeztetés, ha nem pukkan, akkor ne adjuk oda gyerekünknek, hanem irány a kuka. Mégis a legjobb talán, ha áldozunk időnkből és energiánkból, hogy saját magunk készítsünk ilyen ételeket, persze csakis ellenőrzött forrásból beszerzett alapanyagokból.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss