Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A mindenre jó kukorica - szuper ötletek, hogyan használd fel

Itt a szezon, egyre olcsóbb és nagyobb csövekben áll a kukorica a piacon. Igen ám, de nem egyáltalán nem kézenfekvő, hogy mire is tudjuk felhasználni. Persze ott a sós vízben főtt kukorica, amely leégeti a kezünket, miközben esszük, de a szemekért és a csőben rejlő léért mindenre hajlandóak vagyunk.

A kukorica azonban ennél jóval tágabb körben használható alapanyag. Ha inspirációra vágyunk, akkor érdemes körülnézni a mexikói konyha környékén, ahol a levestől kezdve sokféle kukoricás fogással találkozhatunk, mint például a sokak által kedvelt chili con carne.

Kukoricaleves

A kukoricaleves rettentően egyszerű, laktató, jól variálható és finom fogás. Afféle adu ász, amit a legtöbb esetben a gyerekek is nagyon szeretnek. A főtt kukorica alapon nyugvó levest készíthetjük tejszínesen, adhatunk hozzá alaplevet, társíthatjuk más zöldségekkel, hagyhatjuk kissé darabosra vagy egy erősebb mixer segítségével selymes krémmé is varázsolhatjuk.

A darabosabb változat leginkább az angolszász területeken kedvelt chowderre emlékeztet, amely tulajdonképpen nem más, mint egy tartalmas raguleves. A ragulevesekhez híven ez is sokféleképp elkészíthető, az alapanyagok sora szinte végtelen és az ízesítés is ránk van bízva. A kukoricás ragulevesben jó helyen van a brokkoli, a répa, a zeller, póréhagyma, bab, vöröshagyma, fokhagyma, de gombával, bébispenóttal, krumplival, paradicsommal, paprikával is házasítható. A levesbe kerülhet lepirított csirke- vagy sertéshús, esetleg hal. A sűrűségét adhatja némi tejszín, egy kis tejfölös habarás, de az is jó megoldás, ha a leves egy részét leturmixoljuk és azzal sűrítünk.

A kukoricalevest sokféleképp fűszerezhetjük. Az indiai fűszerekkel is klassz harmóniákat érhetünk el, a csípősebb ízek kedvelői nyugodtan adhatnak a végeredményhez egy kevés jalapeno paprikát, a fokhagyma is jó irány lehet, és a zöld fűszerekkel is bátran társítható. Petrezselyem, koriander, kakukkfű, oregánó, tárkony, zsálya mehet bele, attól függően, hogy milyen alapanyagokból dolgozunk.

A fűszerek és az alapanyagok mellett a kukoricalevesnél nagyon fontos tényező a feltét. A sűrű, már-már főzeléknek is tekinthető levesek kívánják a feltétet. A pirított bacon mellett adhatunk hozzá pirított húsfalatkákat, grillezett zöldséget, pattogatott kukoricát, tortilla chipset, reszelt sajtot (pl. cheddart), de frissen sült lepénykenyeret, tortillát is kínálhatunk mellé.

Fasírtba vele!

A főtt kukorica remek alapanyaga a különféle zöldségfasírtoknak, de különféle húskenyerekbe is nyugodtan belekomponálható. A kukoricafasírtot sokféleképp elkészíthetjük. A főtt, lecsöpögtetett kukoricaszemeket sűrű palacsintatésztába forgatva is kisüthetjük, vagy kinyomkodott tejes zsemlével keverhetjük, s az így kapott pogácsákat még be is panírozhatjuk. A fasírozottakat érdemes fűszerezni, illetve fűszeres mártásokkal kínálni. Előételként is megállják a helyüket.

Nem csak a palacsintatésztában van jó helyen a kukorica, hanem sós kevert tésztába is tehetünk egy-két marékkal. A kukoricás muffin például kitűnő körete a grilleknek, de szaftosabb húsokhoz, ragukhoz is jó választás lehet.

Kukoricasaláta

Gyerekkorunk majonézes kukoricasalátája megérett egy újragondolásra. A tejföllel lazított majonézbe kevert kukorica rendkívül finom, de érdemes többféle fűszerrel, más alapanyagok bevonásával is elkészíteni, vagy egyszerűen elhagyni a majonézes tejfölt és egy sokkal könnyebb, kalóriaszegényebb, de tartalmas, izgalmas salátát készíteni.

A kukorica jó partnere sokféle zöldségnek, uborkával, paradicsommal, babbal, hagymával, avokádóval, paprikával, jégsalátával, fejes salátával, madárbegy salátával, rukkolával vagy római salátával keverhetjük. A gyümölcsök közül az alma feltétlenül jó partner, nyugodtan belekockázhatunk egy-két almát a készülő salátánkba. A korábban felsorolt zöld fűszerek itt is jól működnek, s a salátaöntetek között is kedvünkre válogathatunk. A balzsamecetes öntet mellett kipróbálhatjuk a mogyoró- vagy dióolajat is, de egy kevés tökmagolaj vagy épp görög joghurt is adható a salátához.

A salátába szánt, fűszerezett zöldségeket akár bele is tölthetjük egy tortillába, készíthetünk belőle burritot, csupán annyi a dolgunk, hogy kevés lepirított zöldséget adunk a keverékhez, meg esetleg egy kevés guacamolét vagy salsa szószt.

Grillre vele!

A csöves kukoricát érdemes rácsra dobni. Sokan fűszervajjal kenve, fóliába bugyolálva sütik meg, de javasolt kipróbálni a nyers, faszénen sütött változatot is, amelynek utánozhatatlan állaga és kellemesen füstös aromája van. A kukoricacsöveket nem csak egyben, hanem darabokban is a grillre rakhatjuk, így könnyebb velük bánni, s a családtagoknak, vendégeknek sem kell egy egész kukoricát megennie, ha szeretné megkóstolni az extra fűszerezésű, házi kukoricánkat. A kisebb darabokat akár baconbe is csavarhatjuk, így biztosítva van a zsiradék és az extra íz is. A bacont a feltekerés előtt fűszerezhetjük, frissen őrölt fekete borsot, rózsaborsot tekerhetünk rá vagy megkenhetjük akár mustárral is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss