Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A mézesek hete

Itt a konyhában legalábbis biztosan elkezdődött a mézes sütemények ideje. No nem mintha nem lehetne az év bármely szakában mézzel készült finomságokat készíteni, de december közepén szinte óhatatlanul vágyat érez az ember valami fűszeres, mézes illat- és ízkombináció iránt.

A mézeskalács és a fára akasztható, nem is ritkán fogsort próbára tevő mézes figurák gyártása nem az én műfajom, még ha sokan nem is értenek ezzel egyet. Számomra a jó mézes sütemény illatos, puha.

Éveken keresztül sütöttünk családilag apró, puha mézes tallérokat, amelyeket lekvárral illesztettünk egymáshoz, és a felülre került tallért fél dióval dekoráltuk. Mindezt remek recept szerint, amelyet csak Adél-féle mézesként emlegetünk ma is, a recept forrásáról. Idővel kiderült, hogy az eredeti mesés mézest Adél nagymamája készítette valóban briliánsan. A mienk soha nem lett annyira tökéletes, hiába dolgozott édesanyám, én is ugyanabból a receptből (egyébiránt a kettőnké is különbözött). Aztán arra is fény derült, hogy a nagymama is bizonyos Piri nénitől kapta a recipét. Hogy Piri néni ki volt, és ő volt-e a végső forrás, valószínű rejtély marad. Ez a diós-mézes egyébként ma is verhetetlen! Elő is keresem a cédulát valamelyik szakácskönyv lapjai közül!

Aztán valahogy az elmúlt pár évben a karácsony előtti sütési időszakban a sokféle izgalmas újdonság háttérbe szorította ezt a klasszikust. Nem is sütöttem mézes aprósüteményt. Most viszont úgy éreztem, ideje valami új mézeskalácsot kipróbálni. Méghozzá kis túlzással igazi mézes bombát! Egy izgalmas keverékkel töltött, puha finomságot, csokoládéval a tetején.

Az ötletet a már karácsonyra feltankolt aszalt szilva és kandírozott gyömbér adta. Végül is nem kell mindennek a gyümölcskenyérben landolnia. Némi marcipán is társult hozzájuk, így már meg is volt a töltelék, ami cseppet sem krémszerű, de nem is ez volt a cél.

A töltelék lényege, hogy kis izgalmat vigyen a süteménybe – ízkombinációban épp annyira, mint az állagát tekintve. Nem is okozott csalódást! Ez a töltelék nem tolakodó, épp csak a meglepetés erejével hat az első harapásnál, és valahogy előhívja a „még egy harapást, meg még egyet, meg még egy süteményt” érzését.

Az egyszerűen kikevert, mézzel és fűszerekkel gazdagított tészta nem szorul pihentetésre, így aztán gyorsan elkészíthető. Mivel sehol sem találtam a kis muffinok sütésére alkalmas tepsit, így 3 cm átmérőjű muffinpapírokból raktam kettőt-kettőt egymásra, gyakorlatilag ez lett a mézes bombák sütőformája.

Mézes bomba csokoládéval

Hozzávalók 20 darabhoz:
A tésztához:
20 dkg süteményliszt
½ mokkáskanál szódabikarbóna
1 púpozott teáskanál mézessütemény-fűszerkeverék
10 dkg méz
3 evőkanál barna nádcukor
4 evőkanál víz
1 db közepes méretű tojás
3 dkg puha vaj
1 kis csipet só
A töltelékhez:
5 dkg nyers marcipánmassza nagylyukú reszelőn lereszelve
7 dkg aszalt szilva egészen apróra kockázva
3 dkg kandírozott gyömbér felaprítva
2 teáskanál szilvapálinka
A tetejére:
10 dkg jó minőségű csokoládé
2 dkg vaj
cukorgyöngy  (el is maradhat)

Elkészítés: Minden hozzávalót kimértem, előkészítettem.
A töltelékhez a felkockázott aszalt szilvát meglocsoltam a pálinkával, nagyjából 10 percig állni hagytam.
Közben a mézet a cukorral és a vízzel felforraltam, majd lehűtöttem. Amíg a mézes keverékem hűlt, a töltelék minden összetevőjét kis tálba kanalaztam, és alaposan elkevertem.
Keverőtálba öntöttem a kihűlt cukros mézet, és az egész tojással kézi mixer segítségével felvertem, majd hozzáadtam a puha vajat, majd a fűszereket és kanalanként az előzetesen szódabikarbónával elkevert lisztet. A piskótához hasonló állagú tésztát kaptam.
A sütőt 170 fokra előmelegítettem.
A tepsire rakosgattam az egymásba illesztett muffinpapírokat, és mindegyikbe 1 teáskanálnyi tésztát kanalaztam, majd ½ teáskanál töltelék következett, végül újabb 1 teáskanál tészta.
A kis bombákat 15 perc alatt megsütöttem. Mivel minden sütő másként működik, érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy átsült-e. Kiszárítani nem szabad, mert elveszíti puhaságát. A süteményeket rácson hagytam hűlni.
A mázhoz a csokoládét gőz felett felolvasztottam, hozzákevertem a vajat. Minden süteményre kanalaztam belőle, és nem csinosítottam, hagytam, hogy elterüljön a máz – így kicsit olyan formát öltött, mint a rajzfilmek süteményei. A tetejükre egy-egy cukorgyöngyöt biggyesztettem.

A dekoráláson persze ki-ki kedve szerint változtathat, lehet rá szórni csokoládéforgácsot, apró gyöngyöket, marcipánfigurákat, de díszítés nélkül is tökéletes. Puha, fűszeres, illatos mézes sütemény.

A csokoládémáz szilárdulásáig mindenképp hagyjuk konyhai hőmérsékleten. Jól záródó fémdobozban, hűvös helyen 1-2 hétig is tárolható

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss