Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A mesésen foszló fonott kalács

Van ugyan még néhány hét húsvétig, de ez az időszak valahogy a kalácsfélék ideje, egyébként sem árt, ha van az ember recepttárában egy-egy kipróbált, jól bevált recept az ünnepre.

Kalácsból sokféle létezik, van, aki a sósra, van, aki az édesre, mások a töltöttre esküsznek. Gyerekkoromból emlékszem nagymamám húsvéti kalácsára, ami egészen fantasztikus volt – és kissé sós. Családilag csak sárga kalácsként emlegettük, tökéletesen illett a húsvéti sonkához. Nem volt fonott, mégis mesésen finom volt.

Évekig kísérleteztem a tökéletes fonott kaláccsal, de hol túlságosan szétterült, hol meg nem volt elég foszlós. Aztán sikerült megtalálni az egyensúlyt, fonott is, szépen megemelkedik, nem terül szét, nem túl édes, nem túl sós, pont ilyenkorra való!

A jégcukor-díszítés nem egyszerűen a kalács szépségét növeli, hanem remekül kiegészíti az ízeket. Foszlós és könnyű – frissen a legjobb! Igaz, hogy nem a leggyorsabban készülő finomság, de a kelt tésztákhoz türelem kell, és ez biztosan megéri a fáradozást! Nagyon fontos, hogy minden hozzávalót érdemes előre kikészíteni a konyhapultra, hogy mindegyik szobahőmérsékletű legyen.

JÉGCUKORRAL DÍSZÍTETT FOSZLÓS KALÁCS

Hozzávalók 1 darab fonott kalácshoz

  • 50 dkg kelt tésztákhoz való liszt + 1-2 evőkanál a tészta kidolgozásához
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 db nagyméretű tojás (vagy 2 db kicsi)
  • 1 teáskanál hideg víz
  • 2 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1,5 teáskanál finomszemű tengeri só
  • 7-8 dkg puha vaj
  • 1 evőkanál jégcukor a díszítéshez

Így készül a foszlós fonott kalács

  1. A tejet meglangyosítjuk. 1 mokkáskanál cukrot lecsípünk a kimért mennyiségből, és 1 dl langyos tejben elkeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk. Amíg felfut, a lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót. A tojást kissé felverjük. Nagyjából az 1/3-át félretesszük a kenéshez. A vajat egészen apró kockákra vagdossuk.
  2. Amikor az élesztő felfutott, a lisztes keveréket dagasztótálba tesszük, és a géppel keverni kezdjük. Lassú folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az élesztőt, aztán a maradék tejet adagoljuk hozzá. Nagyjából 4-5 percnyi dagasztást követően a puha vajkockákat is hozzáadjuk. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. (Ez kb. 10 percet vesz igénybe, de akkor lesz tökéletes a tészta, ha már elválik az edény falától.)
  3. Letakarva kb. 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
  4. Ha megkelt, némi lisztet szórunk a gyúródeszkára, és jó alaposan átgyúrjuk a tésztát, hogy a levegőbuborékok nagy része távozni tudjon. Nagyobb gombócot formálunk belőle, konyharuhával ismét letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.
  5. A kelesztést követően 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Mindegyikből nagyjából 35-40 cm hosszú rudat sodrunk, majd lazán megfonjuk a kalácsot. Fontos, hogy ne legyen túlságosan szoros, mert így lesz ideje szépen megnőni. A már kész kalácsot újabb 45 percen át pihentetjük letakarva.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a félretett felvert tojással szépen lekenjük a kalácsot, majd megszórjuk a jégcukorral.
  7. A 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és nagyjából 25-30 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
  8. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Ezek is érdekelhetnek