Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A megbolondított zellerkrémleves

A márványsajt, a gorgonzola, a danablu, a bavaria blu, a roquefort és társaik különlegesen aromás sajtok, igazi csemegék a tányéron. Jóllehet megoszlanak a vélemények, van, aki rajongásig szereti, mások tartózkodnak tőlük, vagy csínján bánnak velük, nálam nagy kedvencnek számítanak.

Olykor egy hajszálvékony rozskenyér kíséretében nincs is jobb uzsonna vagy vacsora, máskor zöldségekkel küldöm a sütőbe vagy lepények tetejére olvad, ezúttal a leveses fazékba került, ahol egy másik határozott ízvilággal társítottam.

Lehetséges, hogy hazai specifikum a levesek iránti rajongás, lehet, hogy egyéni ízlés kérdése, de Habliliom Könnyed Konyhájában nem is telhet el nap leves nélkül. Minden évszakban igyekszem változatos, szezonális alapanyagokból készíteni egy-egy ízletes kombinációt. A naptár ugyan átperdült már az első tavaszi hónapra, a friss zöldek megjelenésére azonban néhány hetet még biztosan várni kell, így hát azzal gazdálkodom, ami van. Még mindig a gyökérzöldségek a legízletesebbek és legkönnyebben hozzáférhetők a piacon, zöldségeseknél. Ezek közül is nagy kedvenc a zeller, ami kitűnő levesalap. Addig, amíg a hőmérő higanyszála tartósan nem kúszik 20 fok fölé, délben, este bizony igencsak jólesik egy-egy tál forró vagy meleg leves.

Krumpli, hagyma, zeller – néhány fűszerrel elegyítve szinte már kész leveshez vezet, de jó dolog játszadozni az ízekkel, kihozni mindenből a legtöbbet.

Már 10 dkg jó minőségű kéksajt kell ahhoz, hogy négy személyre elegendő mennyiségben készüljön különlegesen ízletes leves, amelyben a zeller mély ízei a sajt enyhén csípős aromáival tökéletes harmóniát alkotnak. Mivel a két fő összetevő önmagában is igen karakteres, különösebb fűszerezést sem igényel, mégis csodás ízekkel teli minden kanálnyi leves.

Az elkészítése annyira egyszerű, hogy nem is lehet elrontani – a tálalásnál pedig mindenki bezsebelheti a kifinomult éttermi konyhák fogásaihoz méltó elismerést!

Kéksajtos zellerkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:
1 db közepes méretű zellergumó (kb. 35-40 dkg)
2-3 db sárga krumpli (pl. Ella, kb. 25 dkg)
1 közepes fej hagyma
10 dkg kéksajt (pl. márványsajt, gorgonzola, bavaria blu)
1 l zöldségleves
1 dl száraz fehérbor
1 evőkanál olívaolaj
1 dl főzőtejszín
frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés: A hagymát finomra kockázom, a zellert és a krumplit hámozást követően nagyjából 1,5 cm-esre darabolom. A sajtból lecsípek 1-2 dkg-ot, a többit a zöldségekkel azonos méretűre vagdosom.
Egy nagyobb lábosban az olajon üvegesre dinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a zöldségeket. Átforgatom, és felöntöm a levessel és a borral. Közepes tűzön kb. 15-20 perc alatt puhára főzöm. Mikor minden megpuhult, felöntöm a tejszínnel, alaposan megborsozom, hozzáadom a felvagdosott kéksajtot. Forralást követően botmixerrel krémesítem.
Tálalásnál a félretett sajttal díszítem.

Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan ízletes. A bortól se riadjon meg senki – mire a leves elkészül, alkoholtartalma elillan, de kellemes aromái, enyhe savai csodásak.

Gazdag, markáns leves, könnyű ebédhez akár sajtos pirítóssal is tökéletes, ha előételként tálalom, csakis valami könnyű főfogást pl. spenótos palacsintát kínálok hozzá.

Ezek is érdekelhetnek