Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A Margharitától a Hawaii-ig

Nincs itthon semmi ennivaló? Hívjuk a pizzafutárt! Késő este, mozi vagy koncert után még valamit gyorsan enni? Irány egy pizzeria!

Korong formájú, sütőben sült kenyértészta, rajta különféle szószok és feltétek. Évszázadok óta ismert hasonló formában, elsősorban Itália déli részén. Igazán híres 1889-ben lett, amikor Margherita királynő tiszteletére sütöttek egy nemzeti színű pizzát: zöld bazsalikommal, fehér mozzarella sajttal és piros paradicsommal. Innentől számítják a pizza olaszországi elterjedését. 

A két világháború között aztán a sok olasz bevándorló (nem csak maffiózók voltak közöttük!) Amerikában is elterjesztette a pizzát, már ott is nemzeti eledelnek számított. A második világháború alatt és után aztán  az amerikai katonák, majd a megindult tömegturizmus révén lett előbb nyugaton, majd egész Európában ismert, ma már az egész világon kedvelt. A pizza a spagetti mellett az olasz gasztronómia nagy slágere.

A tésztája egyszerű kenyértészta: liszt, víz, élesztő, só, kis olívaolaj van benne. Alapos gyúrás és kelesztés után tányér méretű korongokat formálnak belőle (nyújtófával, de persze az az igazi, amikor a levegőbe dobálva nyújtják). Jöhet a rávaló: paradicsom, ami ma már általában nem nyers, hanem előre elkészített szósz, sajt (általában mozzarella, de lehet parmezán vagy egyéb sajt is), szalámi, zöldségek, stb., és az egész jól megfűszerezve. Són és borson kívül bazsalikom, oregánó kerül rá elsősorban. Mehet be a sütőbe, ami persze megint nem akármilyen sütő, az igazi csakis fafűtésű, még ebben is  különböző variációkkal, jobb pizzasütők esküsznek, hogy csak az ő kemencéjükben lehet igazi pizzát csinálni.

Ma már számtalan variációja van a tésztának is (lásd a nagy amerikai láncét, vastagabb, de levegősebb  típus), meg a rengeteg fagyasztott pizza, még abból is emberi eledel lehet a végén. Sokkal  több változat létezik azonban a tésztán található ízesítésben. Ma egy jobb magyar pizzasütő legalább 40 különféle feltétet kínál, ugyanarra a tésztára ennyi  közül lehet válogatni, kombinálni, a vendég maga is összeállíthatja, mit szeretne.

Nem hiányozhatnak nálunk persze a magyaros pizzák sem, kérhetünk a tésztára gyulait vagy csabait, néha még csülköt vagy paprikás csirkét is.
Kedvenc egzotikus pizzám a hawaii módra készült, ez természetesen azt jelenti, hogy ananász is van rajta. Egyáltalán Hawaii - sajnos még nem jártam ott, gyönyörű lehet, de az ottani étkezéseket úgy képzelem el, hogy ananászt esznek ananásszal. Így terjedt el a világban: nincsen hawaii koszt ananász nélkül.

Pizza-receptek a Mindmegettén >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss