Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A magyar konyha remekei két napba sűrítve

Éppen egy hete nagy vendégvárásban voltunk. A férjem rokonai érkeztek hozzánk látogatóba két napra. Igyekeztünk kitenni magunkért, én különösen konyhai és kényelmi szempontból.

A facebook-oldalon is megosztottam veletek a menü összeállításával kapcsolatos dilemmáimat, a sok hasznos hozzászólást ezúton is köszönöm! Végül persze szépen letisztult a tennivalók listája. Később mégis úgy alakult, hogy egész héten a maradékokat ettük, mert kissé túlbecsültem a szükséges mennyiséget.

Hétfőn reggelire kürtőskalácsot sütöttem. Mindig elámulok, hogy egy egyszerű kelt tésztából milyen sok, jellegében teljesen különböző sütemény készíthető. Ha meg akarunk lepni bárkit, szerintem a kürtőskalács kedves gesztus, még ha a sütőben is készült.

Kürtőskalács a sütőből

Hozzávalók 4 kalácshoz:
25-30 dkg liszt
1 csipet só
1,5 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1,5 dl tej
1 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
kókusz, fahéj, vaníliás cukor, darált dió... :)

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne fél evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrokat, közepébe fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfuttatott élesztőt, belereszeljük a citromhéjat. Mikor először sütöttem, elég volt a 25 dkg liszt, most viszont még 5 dkg-t hozzá kellett adnom, hogy szép sima legyen a tészta. Próbálgatni kell! Sima tésztává dagasztjuk, közben hozzáadunk 2,5 dkg olvasztott vajat is. Kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A sütőt bekapcsoljuk a legmagasabb hőmérsékletre, grill fokozatra. A tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk, ujjnyi széles csíkokra felvágjuk, majd az olvasztott vajjal bekent sütőhengerre tekerjük úgy, hogy pici hézag maradjon a sorok között. Majd néhányszor a munkalapon meghengergetjük, így eltűnnek a hézagok, és egyenletes lesz a borítás. Lekenjük a tésztát olvasztott vajjal és megszórjuk kristálycukorral.
A sütőrácsot a sütő középső sínjére helyezzük, ráfektetjük a kalácsot. Mikor már elkezd barnulni rajta a cukor, fordítunk egyet rajta. Ezt addig csináljuk, míg egyenletesen meg nem sül. Vigyázat, itt pillanatokról van szó! Még forrón dióba/kókuszba/fahéjba/vaníliába forgatjuk, picit várunk, hogy hűljön, majd egy kakaó mellett megesszük.

Sokáig gondolkodtam, hogy mégis milyen eszközt kreáljak az elkészítéshez, mert sajnos igazi sütőhengerem nincs. Aztán ahogy recepteket keresgéltem, láttam, hogy többen úgy oldják meg, hogy sörösdobozt vagy konyhai papírtörlő hengerét alufóliával bevonják, és arra tekerik a tésztát. Nosza, én is elkezdtem gyűjtögetni még a WC-papír gurigákat is (amikből kettőt egymás mellé illesztve kaptam egy hosszabb hengert és úgy bugyoláltam fóliába), és állíthatom, hogy tökéletesen működik! :)

Ebédre csirkehúsleves és marhapörkölt készült, desszertnek pedig almás túrótortát sütöttem. A levest úgy készítettem, mint szerintem bárki: 1 egész csirkét feltettem főni hideg vízben, amit persze megsóztam és szemes borssal ízesítettem. Mikor a hús félig puha volt, hozzáadtam 3 nagy sárgarépát, 2 petrezselyemgyökeret, 1 szem burgonyát, 1 kisebb zellert és 1 kisebb karalábét, 2 kisebb vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát, valamint egy nagy csokor petrezselymet. Közben ellenőriztem, hogy elég sós-e. Amikor puhára főtt, a leves egy részében tésztát főztem, majd leszűrtem a levét, hozzáadtam a tésztát, a zöldséget és a húst külön tálra szedtem, így kínáltam. Van viszont egy trükk, amit nem olyan régen tanultam: pár napig a hűtőben nyugodtan eláll a leves, ha nem keverjük bele a tésztát. Attól ugyanis – nem tudom, miért – hamar megsavanyodik.

A maradék leveshús és zöldség a hét további részében jó szolgálatot tett. Tepsibe halmoztam őket, megszórtam kakukkfűvel, és grill fokozaton kissé megpirítottam az egészet. Több napi ebéd született ezzel a trükkel!

A marhapörköltről sajnos nincs fotóm, de biztosan készítek még máskor is, akkor megadom majd a receptet.

Az almás túrótortáét viszont annál hamarabb megadom, mert isteni finom, könnyű sütemény, elkészíteni sem nehéz, csak egy jó nagy keverőtál kell hozzá, mert hatalmas adag! Persze így sem kell félni, hogy megmarad, de ha valaki szeretné, nyugodtan felezze-kétharmadolja a hozzávalók mennyiségét.

Lisztmentes almás túrótorta

Hozzávalók:
8 dkg mazsola
75 dkg savanykás alma
1 citrom leve
5 tojás
12,5 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 kg tehéntúró
1 csomag sütőpor
2,5 csomag (10 dkg) vaníliás pudingpor

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kis cikkekre vágjuk, meglocsoljuk a citrom levével, majd félretesszük.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk 3 tojás sárgáját és még 2 egész tojást, és alaposan kihabosítjuk. Hozzákeverjük az áttört túrót, a pudingporral elkevert sütőport, az almát és a megtisztított mazsolát is. 3 tojás fehérjéből kemény habot verünk, beleforgatjuk a túrómasszába és az egészet kivajazott kapcsos tortaformába (28 cm-es) simítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben legalább 75 percig sütjük (az eredeti recept szerint), ellenőrizzük tűpróbával. Nekem több mint másfél óra alatt lett kész, a sütés vége felé a torta tetejét letakartam alufóliával.
A formában hagyjuk kihűlni, majd tortatálra csúsztatjuk, tetejét megszórjuk porcukorral és tálaljuk. Próbáljátok ki, nem fog csalódást okozni!

A keddi menetrendünk viszont az előre eltervezetthez képest alaposan megváltozott, ugyanis étteremben ebédeltünk, és indulás előtt is csak egy kis maradék tortát ettek a vendégek. Így hát a vasárnap elkészített szilvás gombócot is csak később ettük meg. A hagyományos, burgonyás tésztával készült gombóc nem a kedvencem, de nyáron felfedeztem magamnak ezt az osztrák változatot, és nagyon elnyerte a tetszésemet. Akkor sárgabarackkal készítettem, most a szilva volt szezonális. De szerintem szederrel vagy eperrel sem lehet rossz!

Szilvásgombóc másképp

Hozzávalók kb. 15-18 gombóchoz:
6 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
30 dkg túró
20 dkg liszt
9 darab szilva felezve, magozva
15-18 kávéskanál cukor
A tálaláshoz:
pirított zsemlemorzsa
fahéjas cukor
natúr joghurt

Elkészítés: A puha vajat alaposan kikeverjük a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojást, az áttört túrót és a lisztet. Összedolgozzuk a hozzávalókat formázható tésztává. Tiszta nejlonba csomagolva legalább fél óráig a hűtőben pihentetjük.
Majd lisztezett deszkán 5 cm átmérőjű rudat formálunk belőle, ebből pedig 1 cm vastag korongokat vágunk. A korongok közepére helyezünk 1-1 fél szem szilvát (vagy akár egészet is lehet), amelyek magházába tettünk 1 kockacukrot vagy 1 kávéskanálnyi cukrot, és gombócot formálunk. Ilyen állapotban akár mehetnek is a fagyasztóba, vagy bő, forrásban lévő sós vízben az újraforrástól számított 4-5 perc alatt főzzük meg. (Ha fagyasztottuk, akkor felengedés nélkül mehetnek a vízbe.)
Lecsepegtetjük a gombócokat, megforgatjuk a zsemlemorzsában, natúr joghurttal és fahéjas cukorral tálaljuk.

A kenyérlángost szintén keddre szántam, de végül csak csütörtök estére készült el. Ott csücsült a hűtőben rengeteg házi tejföl, kár lett volna veszni hagyni! Áthívtuk hát a barátainkat, és némi fröccs kíséretében szépen elmajszoltuk. Mondanom sem kell, hogy gyorsan fogyott!

Kenyérlángos

Hozzávalók:
20 dkg főtt burgonya (1 öklömnyi krumpliból)
50 dkg finomliszt
2-3 kávéskanál só
2 dl víz (a krumpli főzővizéből)
2 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
3 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
25 dkg sonka és/vagy kolozsvári szalonna
20 dkg füstölt kolbász
2-3 fej lilahagyma

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl langyos, cukorral ízesített vízben. A krumplit összetörjük, elkeverjük a liszttel és a sóval. Hozzáadjuk a habos élesztőt, és még némi langyos víz hozzáadásával sima tésztává formázzuk. Duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, egy kiolajozott gáztepsibe szépen elegyengetjük. Még csupaszon 180 fokos hőlégkeveréses sütőben elősütjük, hogy egy kis kérget kapjon, ne ázzon majd el (10-15 perc). Ekkor megkenjük a zúzott fokhagymával ízesített tejföllel, megszórjuk a felszeletelt hagymával, szalonnával és kolbásszal, majd további kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Sok minden más is készült a konyhában, de azokat majd egy másik alkalommal mesélem el. Hektikus napok következnek, így elképzelhető, hogy a jövő héten nem találkozunk. Viszont gyűjtöm majd a jobbnál jobb recepteket, és amint időm engedi, megosztom őket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss