Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A mackó és a nevető tehén - avagy a kockasajt

A mackósajt hozzátartozott a gyerekkorunkhoz és manapság is még igen népszerű. Könnyen csomagolható, nem kenődik el az uzsonnás táskában, és azt is kibírja, ha egy napot csak úgy utazgat a táskánkban.

A cikkenként előre csomagolt sajtnak lassan 100 éves története van. Egy tehetséges franciának, Léon Belnek köszönhetően született meg a La vache qui rit (ejtsd: lá vás ki ri), azaz a nevető tehén, ami mára ikonikus figurává vált, igaz, ehhez hozzájárult az is, hogy Belnek jó érzéke volt a reklámozáshoz.

Az első világháború vége felé, 1918-ban a frontról visszatérő Léon már azzal a szándékkal érkezett haza, hogy a korábban apja által működtetett vállalkozáson belül valami újjal szeretne előrukkolni. Az első lökést az akkortájt igen nagy erőkkel folytatott országos kampány adta, amellyel a tejtermékek fogyasztását próbálták népszerűsíteni. A kampányban megfogalmazott céloknak legjobban azonban egy olyan termék felelt volna meg, amely gazdaságos, könnyen hordozható és könnyen ehető. Ekkor született meg Belben az előre porciózott és csomagolt sajt ötlete. A sajtokat többféle kiszerelésben is gyártotta: volt 3, 8, 12, 16 és 24 darabos csomag is.

A név születése körül többféle legenda is kering, az egyik szerint az első világháború alatt Bel  látott egy hússzállítót, aminek az oldalán a „La Wachkyrie”  felirat állt, s ez ihlette a későbbi márkát. Annyi bizonyos, hogy a doboz azóta emblematikussá vált tehenét Benjamin Rabier illusztrátor tervezte 1924-ben.

A fülbevaló kissé később, egy átrajzolást, modernizációt követően Léon feleségének javaslatára került a boldog tehén fülébe.

Az emmentáli és cheddar keverékéből előállított sajthoz olyan adalékokat adtak, aminek köszönhetően az előállított sajt nem igényelt hűtést. A tartalom és a cikkek csomagolása mellett a termék eladhatósága sokban múlott a teljes összképen. A boldog tehén mellett fontos volt az is, hogy a cikkeket tartalmazó doboz is praktikus legyen.

A cikkek egyéni fóliázásához Bel megvette a piros szalagos szabadalmat, majd a cikkeket összefogó csomagoláshoz felhasznált egy kerek papírdobozt. A kerek forma, illetve a sajtok cikk alakban való öntése mind-mind visszautalás az eredeti termékre, a sajtra. Ezt a kapcsolatot erősíti, jelképezi a tehén is, így mutatva, hogy a kockasajt nem külön termékcsoport, hanem egy a sajtok közül.

A La vache qui rit gyors és látványos sikerén felbuzdulva számtalan versenytárs termék árasztotta el a piacot. A sajtokat más és más alapanyagokból készítették, eltérő fűszerezéssel, ízesítéssel gazdagították, és az ék alak után megjelentek a szögletes, azaz kocka formájú sajtok is.

A magyar piac legismertebb ilyen típusú terméke a Medve sajt volt, amit egy répcelaki sajtüzemben állítottak elő. Azt azonban nem tudni, hogy a magyar sajtgyártásban igen jó helyen lévő, az első világháborút megelőző időszakban alapított Stauffer és Fiai Részvénytársaság mikortól gyártotta a Mackó sajtot. Annyi bizonyos, hogy a II. világháború kezdetekor az előre csomagolt sajt már jól bevált, kedvelt termék volt. A medve pedig azért került a kördobozra és sajtcikkekre, mert a cég tulajdonosa - a svájci származású Stauffer Frigyes – afféle védjegy gyanánt a Bern kanton címerében található barna medvét nyomatta a dobozokra.

A háborút követően a céget 1948-ban államosították, majd a hatvanas években megjelent a jól ismert mackó a dobozon és a sajtcikkeken is. A Tejipari vállalat jóvoltából a mackós sajton kívül még sokféle hasonló termék került a magyar piacra. Ilyen volt még a Csárdás, a Royal, a Vadász.

A kockasajt népszerűségének oka valószínűleg az egykor oly újszerű és máig igen praktikus csomagolás az oka. A könnyedén és higiénikusan szállítható, tárolható sajtokat nem csak szendvicsekhez, kenyérhez kínálhatjuk, hanem adhatjuk salátákhoz, sőt főzni is lehet vele.

A harapás méretű falatokban árult sajtot általában a gyerekek is kedvelik, manapság már direkt nekik gyártott kockasajtokat is lehet kapni.

Kockasajttal sűríthetünk levest, készíthetünk belőle krémeket, adhatjuk melegszendvicsekhez, salátaöntetekhez. Különféle ragukat, töltelékeket is gazdagíthatunk kockasajttal, bár a felhasználása ebben a kiszerelésben nem a leggazdaságosabb. A kockasajtot, ömlesztett sajtot inkább tömlős kiszerelésben vásároljuk, ha főzni szeretnénk vele.

Rozmaringos sajtkrém

Hozzávalók:
1 tojás
1 dl tejföl
4 db kockasajt
5 dkg vaj

apróra vágott friss rozmaring

Elkészítés: Egy kisebb lábasba felütöm a tojást, hozzáadom a tejfölt, majd beleteszem a sajtokat is, és addig melegítem, amíg a sajt el nem olvad és az elegy be nem sűrűsödik. Amikor már alakul az állaga, akkor fűszerezem és hozzáadom a vajat. Ha kész, egy műanyag edénybe teszem, majd amikor kihűlt, lefedem és a hűtőbe rakom. Használat előtt legalább egy órát hagyom a hűtőben pihenni.

Sajtos pórékrémleves

Hozzávalók:
4 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
6 db kockasajt
2 l húsleves

4 dkg vaj
frissen őrölt feketebors
1 teáskanál kakukkfű

Elkészítés: A pórékat vékony karikára szelem, vajon rendesen megfonnyasztom, majd levessel felöntöm, borsozom, kakukkfüvet és fokhagymát adok hozzá. Takarékon rotyogtatom, végül hozzáadom a sajtot, és botmixerrel elkrémesítem, ha kell, picit sózom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss