Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

A lottó ötös esete a pogácsával

Arra számítottam, hogy szombaton elviszem a főnyereményt, kilépek a munkahelyről és sütök egy nagy adag hajtogatós töpörtyűs pogit... Ebből csak a pogi vált valóra, ráadásul tepertő helyett csupa tejtermék került bele: tehéntúró, juhtúró és sajt. Szórakozottságomnak köszönhetően aztán kénytelen voltam amőbákat is gyártani ugyane tésztából, hiszen a pogácsaszaggatásban már úgyis profi vagyok. :)

Érdekes párhuzamot véltem felfedezni a gazdagság és a szabadidő között: a milliomosok zöme időmilliomos is egyben. Nos, főleg ez utóbbi miatt bíztam a szerencsében, hiszen így módom lett volna az egész délelőttöt betöltő, hajtogatós-pihentetős töpörtyűs pogival való barátkozásra. Ám Fortuna kiszúrta a szemem egy 500 forintos jackpottal, úgyhogy hétfőn délután annak rendje s módja szerint mehettem a dolgozóba. :( Így aztán a B terv lépett életbe, a múltkori eposzomban említett nagymamakommandó túrós-sajtos pogija. Kelesztős fajta ez is, de hajtogatni nem kell, ezért rövidebb idő alatt elkészül. Mondjuk így is elment vele a délelőttöm, ám ennek én vagyok az oka: el kellett volna feleznem a hozzávalók adagját, mert a nagyik láthatóan sokunokás mennyiséggel számoltak. :)

Túrós-sajtos pogácsa

(négy gáztepsire való mennyiség, zárójelben a fél adagok; frissen az igazi, így kalkuláljunk)

3 (2) dkg friss élesztő
1 (fél) deci tej
1 (fél) evőkanál cukor
60 (30) dkg finomliszt
1 (fél) nagy evőkanál só
25 (13) dkg margarin
15 (8) dkg juhtúró
15 (7) dkg tehéntúró
2 (1) tojássárgája
1 (fél) dl tejföl
8 (4) dkg reszelt sajt a tésztába

A tetejére:
6 (3) dkg reszelt sajt a pogácsák tetejére
1 tojássárgája a kenéshez
szezámmag (opcionális)

Valamint:
1 kg darált mák (csak gondolati síkon) :)

Elkészítés: Elöljáróban még annyit, hogy a fotók egy részét nyugodtan átemelhettem volna a múltkori blogosból, főleg a kelesztésről készülteket. (Ismét gyönyörűen megkelt a tészta, szinte sistergett a benne lévő gáztól). Ennek kapcsán volna is egy kérdésem kedves Olvasóimhoz: amikor nagy adag kelt tésztát készítenek, és nem fér be a sütőbe (nem szívesen tolok be két tepsit egyszerre, mivel az alsó rácson hamar megég a sütemény), hol tetszenek parkoltatni a kimaradt tésztát felhasználásig, mi a szabály? Szobahőmérsékleten, hűtőben, netán hagyják tovább kelni? A bejglivel ugyanis egyszer már megjártam, mert túlkelt, és szerte-széjjel foszlott sütés közben. Most ugyan ettől megkímélt a természet, de biztos, ami biztos, rányitottam az ablakot a várakozó pogácsákra (+10 fokig szerencsére hideg- és csókálló vagyok). :)

Locsogás helyett...

...kezdődjék a munka. A cukros, meleg tejben útnak indítjuk az élesztőt. Jókora keverőtálban elkeverjük a lisztet a sóval, elmorzsoljuk a puhácskára mikrózott margarinnal. Krumplinyomón áttörjük a kétféle túrót, mikróban picit meglangyosítjuk, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk. Jöhet, a célba ért élesztő, a sárgája, végül a langyos tejföl. Lágy, jól idomítható tésztát kapunk, melyből csinos, sima cipót kerekítünk. Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc), átnyomkodjuk, majd lisztezett deszkán téglalappá nyújtjuk, és rászórjuk az erre szolgáló reszelt sajtot. Ezután a hosszabbik oldala mentén lazán feltekerjük, mint a bejglit (hű, bejgli!), és meleg helyre téve ismét hízókúrára fogjuk. (Kelesztési tanácsaimat a múltkori epizódban olvashatják, de a siker érdekében kérdezzék meg anyósukat is! :)

Amőbázni jaj de jó!

(Fűtsük fel a sütőt 210 fokra!)
A duci bejglit kb. fél óra eltelte után átemeljük a gyúródeszkára, ha nem ott lett volna, és sodrófával 2 centi vastagra kinyújtjuk. 4 cm-es szagattóval pogácsákat vágunk belőle, a tetejüket megkenjük az elkevert sárgájával, és mindegyikre kevés reszelt sajtot szórunk, amit enyhén rálapogatunk (én szezámmagot is szórtam rá).

És hogy hol vannak az amőbák? Elárulom... Nagymamáék a kinyújtott „bejglit” kenik meg a sárgájával, erre szórják a sajtot, és csak ezután szaggatnak. Kétségtelenül kényelmesebb így készíteni, de hoppácska, jutott eszembe (már későn), mi lesz a szaggatmányok közötti kanyargós tésztaösvényekkel? Alapesetben ezeket ugye újra összegyúr, nyújt, szaggat, de itt ez nem kivitelezhető, hiszen már ott a rászórt sajt. Pistucnak hála azonban megszületett a túrós-sajtos amőba: egyszerűen felszeletelte az amorf maradékot, és kitűnő ropogóst sütött belőlük. :)

...s erre a legjobb bizonyíték a sütés folyamata. Talán nincs is még egy olyan tészta, aminél ennyire függ a siker a sütés módjától — sokszor alig néhány perc választja el a nyers és a szenesre égett pogácsát egymástól. Különösebb praktikáim nekem sincsenek, csekély átmérőjű tudáshalmazom néhány morzsáját azonban szívesen szórom szét önök között:

1. A pogácsákat gyorsan kell sütni, különben kiszáradhatnak. Mindenképpen 200 fok feletti hőtartományt válasszunk (oh, milyen tudományos voltam!) :), és gyakran ellenőrizzük csemegénket.

2. A pogik talpa hajlamos megégni, ezért én mindig két réteg sütőpapírt teszek a tepsibe. A túlsütés ellen persze ez sem véd.

3. A pogácsa frissen jó. Néha mostsült-frissé varázsolhatók félperces mikrózással, de van úgy, hogy ez mit sem ér, ezért inkább online fogyasztásra rendezkedjünk be.

4. A légkeverés funkcióhoz nem tudok hozzászólni, mert hagyományos gázsütőnk van, bocsika!

+1. A pogácsa nagyon eteti magát és hizlal. Sportoljunk sokat! :)

Vissza a mába

Kedves pogijainkat nagyon magukra hagytam...! Ha kész vagyunk a szórással, sebtiben helyezzük őket a tepsibe (már amennyi belefér), egymástól legalább 3-4 centire, és irány a sütő felső-közép táji rácsa. A kimaradt pogikat – kipróbált ötlet híján – tegyük hűtőbe vagy más hűvös helyre.

S hogy mennyi a sütési idő...? Célozzuk meg a 20 és 35 perc közötti tartományt, melyen belül egyéni finomhangolásra is szükség lehet. Ha ropogósabban szeretjük, a felső, ha kalácsosabbra, az alsó szintidő legyen mérvadó, de a kóstolás is elengedhetetlen. Ha a pogácsák talpacskája mélybarna, barátkozzunk meg a kitárazás gondolatával, ne várjuk meg, míg elégnek.

Sziaság, jöhetsz máskor is!

Korábban publikált receptjeimtől (paprimákos, hagymás) merőben eltérő jellegű pogácsát sikerült sütnöm, ám a mostanira különösen igaz, hogy frissen fogyasztandó, érdemes a jó népet a konyha környékére gyűjteni. Finom csemege, az egyszer biztos (10 darabot még melegen eltüntettem, ez időre felfüggesztettem a fogyókúrát.) :)

Kedves Olvasóim! Be kell valljam, hogy — mint azt Önök is láthatják — egyelőre eléggé hiányosak a pogácsákkal kapcsolatos ismereteim, ráadásul, azt hiszem, ez alighanem külön tudományterület a gasztronómiában. Mindenesetre igyekezni fogok, hogy beérjem az átlagnagymama szintjét, koromnál fogva erre talán még van esélyem. :) S nagyon izgat a leveles pogácsa készítése, az ügy érdekében továbbra is rendületlenül lottózom. :)

Jó étvágyat kíván: 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

pistuc
Sziaság, azért remélem, nem ez lesz az utolsó ;-) Ha nagyképű akarnék lenni, azt mondanám, kitűnő tanítványom vagy. :) Annak külön örülök, a kislányodat is bevontad a játékba - a sütés-főzés szerintem nagyrészt játék, hiszen az éhséget vajas kenyérrel is csillapíthatnánk. Az alapos morzsolás nagyon fontos - ezt nem én mondom -, úgyhogy sokat köszönhet a kislányodnak a pogácsa! Pistuc (bácsi) üzeni, hogy nagyon ügyes vagy! :) Igazán köszönöm, hogy ilyen részletesen megosztottad velem-velünk e sikertörténeteket, sokat számít! Persze ha valami esetleg nem úgy sikerül, írd meg azt is, mert én sem vagyok tévedhetetlen. Ez esetben majd kutatásba fogunk, hogy kiderítsük az okát. Remélem, nem festettem az ördögöt a falra. :) Szép hétvégét tinéktek! P.
onamineh
Szia Pistuc! Ígérem, ez lesz az utolsó láncszem, de remélem, nem a leggyengébb... Szóval most jött el az alkalom, hogy juhtúrós pogácsát süssek, de olyan jól sikerült, hogy kötelezőnek érzem, hogy megosszam veled is. Nagyon szuper \"leveles\" lett a sajttal való feltekeréstől, valószínűleg ezután csak ezt a verziót fogom alkalmazni. Puha, omlós, szóval számunkra tökéletes volt. Annál is inkább, mert kislányommal együtt csináltuk. Eddig maximum csak a kiszaggatott pogácsák tetejét volt hajlandó sajttal megszórni, de most valami miatt elejétől fogva részt kívánt benne venni. (Na jó, végülis már 10 éves, de eddig én sose erőltettem, hogy ott legyen sütésnél-főzésnél. Lehet, hogy rosszul tettem, de úgy gondoltam, ha érdekli, úgyis odajön, ha nem, akkor meg semmi értelme.) Szóval kiadtam neki az utasítást: margarin szétmorzsolása a liszttel. Tökéletes munkát végzett, szinte homogénre szétmorzsolta, de ekkor jöttem én, beletettem a többi hozzávalót, és gombóccá gyúrtam. Ekkor megszólalt ő: \"Ne már anya, nem mondod komolyan, hogy azért dolgoztam a szétmorzsolással ennyit, hogy te összegyúrd egybe???\" Később persze tisztáztuk a dolgot, és szentül meg vagyunk róla győződve, hogy az ízhatáshoz az alapos szétmorzsolás is nagyban hozzájárult. Jó hétvégét, kellemes időt és időtöltést! Üdv: Heni
pistuc
Sziaság, Márti! Örülök, hogy finom lett! Bevallom, megfordult a fejemben, hogy teszek bele tönkölyt/grahamot, aztán mégsem volt hozzá merszem (pedig a hókiflitől kezdve a pitékig rendszeresen grahamosítok). De úgy látszik, nem kell tőle félni a poginál sem. :) Én is kinéztem már kókuszos recepteket, sőt a reszelék is megvan, az ajándékba kapott nyomózsákot is illenék kipróbálni - lesz ebből még kókuszmakron... Szép, rengésmentes vasárnapot kívánok. (Azt hittem tegnap, hogy szédülök: ülök a gép előtt, és egyszer csak elkezd a szék előre-hátra hintázni. Ám mivel a szíjam csatja odaverődött a falhoz, sejtettem, hogy valami egészen más dolog történt. Apu nem vett észre semmit, sőt akit elsőnek hívtam fel, az se, aztán a haverom azzal vette fel a telefont, hogy - A rengést akarod mondani? Ijesztő volt!) P.
lovika
Hááát, ez egy isteni recept! Jó, hogy ráakadtál és közzétetted a sikeres kipróbálás után. A felezettnél egy kicsivel több hozzávalóból és harmadrész graham liszttel csináltam, nagyon finom lett. Milyen érdekes, hogy ennyi évet megértem, és némi sütési gyakorlatom is van, mégsem jutnak eszembe ilyen kézenfekvő ötletek, hogy kétféle túrót használjak, vagy hogy előre kenjek és szórjak, és csak utána szaggassak (jó, hogy írtad, hogy a nagymamakommandó így csinálja), nekem ez nagyon bevált. Egyébként ez az adag pont elfért egy nagy gáztepsiben. Öt pogit tettem egy sorba, nem lett semmi összeférhetetlenség, az amőbák is elfértek - kicsit szoroskodva - az egyik sarokban. A két tojásfehérjéből meg kókuszcsókot csináltam, amik kevésbé csókok, inkább kekszformák lettek, de nagyon finomak. (Csak a kilóimat ne kellene búsulnom!!!) Még egy megjegyzés: az ilyen zsiradékban gazdag tészták - amilyen a pogácsa is - alá nem szoktam sütőpapírt tenni, ki sem kenem semmivel, nem ragadnak oda. Üdv. Márti
pistuc
Szia,, Márti! :) Most villant be, hogy a régi sütőnkben volt alufólia. Az új az elég gyengucinak tűnik, de azért van néhány süti (pl. a pogácsa), ami meg tud égni benne. Na kipróbálom majd az alut! Köszönöm a jókívánságot és a György teás tanácsot, hallottam róla. Bár apu most antioxidáncsokat :) (krilldrazsé meg vitamintos tabletta) szed, illetve hársfa-menta teát iszik (már lábal ki az influból, remélem, nem kiabáltam el). Köszönöm, szép hétvégét kívánok! Pistuc
pistuc
Működik a gondolatátvitel, hamarosan jövök, köszi! :)
lovika
Szia, Pistuc! Ma újra benéztem ide, mert holnap meg akarom sütni ezt a változatot (eddig a kétféle túróval külön-külön sütötteket csináltam csak). Újraolvasva az egészet, most látom, a sütővel kapcsolatos megjegyzéseidhez nem fűztem hozzá (pedig akartam) az én praktikámat (nekem is hagyományos). Anno a sógornőmtől kaptam jó vastag alufóliát (inkább nem mondom meg, honnan szerezte), azt kétszeresen hajtva a sütő alján tartom, süteménysütéskor mindig, csak hússütésnél, vagy, ha cserépben sütök, akkor veszem ki. Nem tudom, ismeritek-e a György-teákat? Egyáltalán, szerettek-e gyógyteákkal bibelődni (nem nagy dolog)? Apukádnak - akinek én is azt kívánom, hogy Isten éltesse sokáig - jó volna most ilyeneket innia. Ha esetleg utána akartok nézni, a www. gyorgytea.hu, vagy a www.diabess.hu oldalon megtehetitek. Remélem, benézel még ide, és nem maradnak \"pusztába kiáltottak\" a szavaim. Üdv. Márti
pistuc
Kedves Ili! Nagyon köszönöm, mindjárt át is adom! :) P.
ili2010
Kedves Pistuc ! Jó egészséget és hosszú életet kivánok az édesapádnak,hogy még sokáig örülhessen a sikereidnek és biztatást adjon neked. Üdv.: Ili
pistuc
Szia Lilibori! Nagyon örülök, hogy sikerült! Ilyen híreket szeretnék továbbra is hallani :) Mindig elfelejtkezem a fagyasztási lehetőségről, sok receptnek azért nem álltam neki, jó hogy ismét említetted. Köszi a meselinket, elolvasom majd! :) Szép napot! Pistuc

Magazin