Keress receptre vagy hozzávalóra

A legfinomabb Rigó Jancsi

Hozzávalók

  • 5 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 3 dkg lekvár
  • 15 dkg csokoládéfondant (nyújtható cukormassza)
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dl habtejszín
  • A mázhoz:
  • 10-15 dkg étcsokoládé vagy bevonó
  • 0,5 dl habtejszín

Elkészítés

    1. A tojásokat szétválasztjuk. Habverővel a sárgájákat a cukor 1/3-ával és 1 ek vízzel jól kikeverjük, majd belevegyítjük a kakaóport. A fehérjékből a többi cukorral kemény habot verünk, és a kikevert sárgájákhoz adjuk. Egyenletesen rászórjuk a lisztet, és fakanállal óvatosan összeforgatjuk. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és a tetejét elsimítjuk. A 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverés nélkül!) 35-40 percig sütjük, majd kivesszük, és a tetejével lefelé lisztezett sütőpapírra borítjuk, hogy szép sima legyen.
    2. A kihűlt tésztát a sütőpapírok lehúzása után középen, keresztben kettévágjuk. A felső részt a lekvárral bekenjük, majd afondant-nal áthúzzuk.
    3. A töltelékhez a csokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk. A tejszínt keményre felverjük. Az olvasztott csokit egyszerre a habhoz adjuk, és hirtelen elkeverjük. Az egészet ráöntjük a tészta alsó részére, és egyenletesen szétkenjük. Néhány perc pihentetés után rátesszük felső részt.
    4. A mázhoz a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk és a felforrósított tejszínnel simára keverjük. Ezután a tészta tetejére kenjük, és késsel bejelölünk rajta 20 négyzetet. A süteményt tálalásig a hűtőben tartjuk. Végül a jelölések mentén felvágjuk.
A tészta akkor sült meg, ha ujjad hegyének gyengéd nyomására visszaugrik, mint a szivacs. Ha behorpadva marad, süsd tovább még egy rövid ideig. Az eredeti recept szerint a tésztát kétfelé kell vágni, de három lapra is vághatod (mint a képen). Ebben az esetben a középső lapot is kend meg lekvárral, illetve fondant-nal és krémmel.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin