Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A portugál süti, amit muszáj elkészítened!

A portugál gasztronómia egyik meghatározó eleme egy aprócska sütemény, amely évszázadok óta változatlan népszerűségnek örvend. Nem véletlenül.

A pastéis de nata története egészen a XVIII. századig nyúlik vissza, amikor is a lisszaboni. Belém torony mögötti Szent Jeromos rendi kolostorban élő szerzetesek elkezdték árusítani a kis, kerek tésztakapszikat, amibe édes krémet sütöttek. A tojásfehérjéket a rendek a ruhák keményítésére használták, de a sárgájából különféle süteményeket készítettek, amit azután értékesítettek is.

A portugálok kedvence

A tejszínes, tojássárgájával készített krémmel töltött portugál leveles tészta, a massa folhada nagyon hamar népszerűvé vált, úgyhogy a lisszaboni cukrászdák sorra kezdték el kikísérletezni a pastéis de Belém receptjét, s született számos, az eredetit megközelítő variáció.

Sokáig titkos volt a recept!

Bár a titkot őrizték a szerzetesek, s állítólag csak egy, azaz egy cukrászatnak árulták el, a sütemény annyira nem bonyolult, hogy ne lehetne megközelítőleg olyan jót csinálni, mint az ő titkos receptjük. A lényeg, hogy a bolti vagy házi leveles tésztából készített kosárkába teljes tejből vagy tejszínből, tojássárgájából készített, cukorral édesített krémet öntenek, amely a sütés közben megszilárdul.

Sütés: magas hőfokon

A süteményt Lisszabonban rendkívül magas hőfokon szokás sütni, a közel 400 fokos sütőben születnek ugyanis a süteményre oly jellemző foltok a sűrűsödő töltelék tetején, s ez a hőfok kell ahhoz, hogy a tészta ne ázzon meg, s a töltelék is könnyen és gyorsan megkössön.

Méretezd kedvedre

Ahogy a receptek is tartalmazhatnak eltéréseket, úgy a sütemény mérete sincs kőbe vésve. Készíthető muffinformában, de akár kisebb vagy nagyobb pasteleket is süthetünk. Arra kell ügyelni, hogy a tészta megtartsa a krémet és a krémnek legyen lehetősége sütés közben felvenni a megfelelő állagot, megszilárdulni annyira, hogy együtt haraphassuk a ropogós leveles tésztával.

Az eredeti...

Bár számos változata létezik ennek a süteménynek, Lisszabonban, pontosabban Belémben 1837 óta üzemel az a bizonyos cukrászda, amelynek tulajdonosai állítják: ők az eredeti, az a szerzetesek receptjén alapuló és a lisszaboniak által megszeretett süteményt sütik, ennek okán még le is védették a sütemény eredeti nevét, ma már csak itt kapható pastéis de Belém, a többi mind csak pastéis de nata lehet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss