Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A lángos, a langalló és a pompos

default user icon
SB
Soha nem értettem, miért éppen a lángos lett a kánikula sztárja!

A piacokon persze egész évben kapható és természetesen kihagyhatatlan, de olyan hangulata semminek nincs, mint amikor a lángosos bódék előtt fürdőruhában kígyózó sort végigállva a papírtálcán illatozó sajtos-tejfölös szélét megkenjük a fokhagymás-sós lével, majd e remekműből darabokat tépkedve ujjainkkal szánkba gyömöszöljük a tésztafalatokat, majd a lecsöpögő, kifröccsenő, lesercenő darabokat a Balaton vizével letisztítjuk. Azt hiszem, mégiscsak tudom, hogy miért a kánikula sztárja.

 

 

Egy múltkori kánikulai hétvégén megvizsgáltam a Balaton-parton a büfében fogyasztók választását. Tízből egy ember evett salátát, egy palacsintát, kettő hot-dogot, hat lángost. Ennyit a magyar étkezési szokásokról...

 

Szerintem egy lángostól két nő biztosan jóllakik, na jó, még lecsúszik mögé egy-egy lekváros palacsinta. Mindenki magából indul ki persze. Árak tekintetében a sima lángos 280-300 forintot, a sajtos-tejfölös 450-500 forintot kóstál mostanában a balatoni strandokon.

 

 

A lángos a kenyérrel egyidős, eredetileg a kenyérsütés mellékterméke. Nevét találóan onnan kapta, hogy a kenyértésztát a lángra, parázsra dobták, és ott sütötték meg. Azokban az időkben kenyeret hetente egyszer sütött a család, a reggeli friss lángos a gyerekek nagy kedvence volt - lekvárral, zsírral, tejföllel ízesítve. Hazánk nyugati részén langalló, keleten inkább lángos névre hallgat. Kaparéknak is nevezik, hiszen gyakran a teknőre ragadt darabkákból készült.

 

 

Névváltozatai még:

Pompos (káposztát, töpörtyűt gyúrnak hozzá, ettől lesz olyan kis pöttyös-pompos)

Vakarcs, vakaró (a teknőről való vakargatás miatt)

Molnárpogácsa (hiszen a molnár jó nagydarab ember volt)

Bodag (a romák hívják így)

Sótlan, sovány (a frissen sült cipó sokkal szebb)

Kanvarjú, vakvarjú (talán az elégetett lángos színe miatt)

Dübbencs (a dübbenő hang miatt, amit a levegő felforrósodása okoz)

 

A jó magyar lángosok - a teljesség igénye nélkül: fokhagymás, tejfölös, sajtos, kefires, joghurtos, sós, túrós, kolbászos, ezzel-azzal megtöltött, káposztás, lekváros, brindzás, nutellás. Kreatív nép vagyunk - ebben is.

 

 

Langos, langosch neveken rejtőzködve találkozhatunk kedvencünkkel több európai országban, fesztiválokon, kirakodóvásárokon. Rokonai az elzászi flammekueche, ami németül Flammkuchen, franciául tarte flambée.

 

A lángos további távolabbi rokonai: a pizzák, az indiai naan, a mexikói tortilla és a főleg a Közel-Keleten és Dél-Európában elterjedt piták. Dél-Ázsiában a puri az a kenyérféleség, mely legjobban hasonlít a mi lángosunkhoz. Indiában, Pakisztánban, Sri Lankán vallási szertartások részeként is fogyasztják. Kínában-  főleg Taiwanon - hasonló a zöldhagymás palacsinta. A kínaiak gyakran reggelizik szójatejjel a youtiao nevű ételt, mely felszeletelt lángosra hasonlít. Szó szerinti jelentése olajos csík vagy olajban sült ördög. Édes változatai is ismertek.

  

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss