Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A kora ősz kincsei és kihívásai

Ismét hosszú leszek, mert meglehetősen eseménydúsnak bizonyult az elmúlt hét, konyhai téren különösen. Szerencsére nem hiába.

Bár a múlt hétvégén és a hét elején még langyos volt az idő, és a piacon a pultok roskadoztak a késő nyári – kora őszi kincsektől, ideje felkészülni a hűvösebb, borongós napokra, hiszen bármikor beköszönthet az igazi ősz. Igazság szerint én a hamisítatlan őszi időt is nagyon kedvelem – különösen, mióta egyre több élmény és emlék fűz hozzá. Éppen négy éve, egy igazán, gyönyörűen izgalmas őszön ismertem meg a páromat, aki egy tavalyi, csipkés-tompafényű októberi nap óta a vőlegényem, és egy még nem tudom milyen, de mindenképpen a leggyönyörűbb őszi napon a férjem lesz... Ugye nem kell tovább ecsetelnem, miért is szeretem annyira az őszt? :) Viszont az is biztos, hogy a leglehangolóbb, nyálkás-lucskos őszi napot is széppé lehet varázsolni egy finom vacsorával, különösen, ha azzal meg tudjuk idézni egy balzsamos nyári este mámoros hangulatát...

Ennek érdekében a múlt szombati nap bevásárlással és befőzéssel telt. Pár nappal előtte még a konyha nagytakarítását terveztem, de aztán arra jutottam, most vagy soha! A konyhát novemberi szakadó esőben is ki lehet takarítani, de paradicsomot, zakuszkát, lecsót eltenni különben nem lenne alkalmam. Márpedig valamiért ragaszkodok ahhoz, hogy valamit megőrizzek, átmentsek a nyárból a télbe. Nemcsak a fentebbi sorokban kifejtettek miatt.

Nagyon vonzódom a befőzéshez, főleg mióta van rá lehetőségem. Pedig nem lenne muszáj, ha nem tenném sem kellene a bolti lekvárra fanyalodni, mert anyukám és a nagymamáim ellátnak mindenféle finomsággal. Számomra a befőzés az emberi leleményességnek és a jószívű, de józan előrelátásnak a megtestesítője, két olyan tulajdonságé, amit nagyon kedvelek. Éppen ezért igyekszek legalább néhány félét eltenni, ha nem is mindig tudok mindent, amit szeretnék.

Délelőtt tehát a párommal nyakunkba vettük a piacot és megpakoltuk a hátizsákjainkat nagyjából 10 kiló paradicsommal, 3 kiló paprikával, hagymákkal, padlizsánnal, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Paradicsom így, paradicsom úgy

A paradicsom szerves részét képezi az étrendünknek, mindenféle formában. Gyakran főzök paradicsomlevest, paradicsomos tésztaszószokat, esszük magában, imádjuk sütve a pizzán vagy más lepényen, főzeléknek, paradicsomlének és aszalva sem vetjük meg. Éppen ezért gyakori szereplő a bevásárlólistámon a paradicsomkonzerv vagy a passzírozott paradicsom. Remélem, ennek vége! Ugyanis még a nyár folyamán az egyik főzős magazinban találtam egy ígéretes receptet. Nem is teketóriáztam, elkészítettem. Remélem, jó szolgálatot tesz majd.

Koktélparadicsom-befőtt

Hozzávalók 7 db 7,2 dl-es befőttes üveghez:
3 kg koktélparadicsom
21 gerezd fokhagyma (kb. 1,5 fej)
7 evőkanál szárított oregánó
40-50 kisebb-nagyobb bazsalikomlevél
7 evőkanál só
víz

Elkészítés: A koktélparadicsomokat alaposan átmossuk, mindegyiket megszúrjuk fogpiszkálóval, és az előre kifertőtlenített üvegeket megtöltjük. Minden üvegbe beledarabolunk továbbá 3 gerezd fokhagymát, 6-7 bazsalikomlevelet, megszórjuk 1-1 evőkanál oregánóval és sóval, majd ¾ részig felöntjük vízzel. Tepsire sorakoztatjuk az üvegeket, és fedetlenül 120 fokos sütőben 1 órán keresztül pároljuk a paradicsomot. Csak ezután zárjuk le az üvegeket, és száraz dunsztban 2 nap alatt hagyjuk kihűlni.
Levesnek, mártásnak, szósznak szerintem remek lesz. Csak felmelegítem, összerottyantom, és kész. :)

Tavaly már készítettem aszalt paradicsomot, remekül sikerült, és nagyon sokrétűen felhasználható: salátába, pizzára, halakhoz... Mindenképp érdemes belefogni, mert egyébként csak igen borsos áron juthatunk hozzá.

Sütőben aszalt paradicsom

Hozzávalók:
lucullus paradicsom

bors
oregánó/kakukkfű/...

Elkészítés: Azért nem írtam mennyiséget, mert mérettől függ, hogy egy gáztepsire hány darab paradicsom fér, tömegre úgy 50 dkg. Én összesen 3 kg szilva méretű paradicsomból készítettem, 3 részletben. A paradicsomokat 4-6 (ha nagyobb, akkor 8) gerezdre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Egyszerre 2 tepsinyit tudunk szépen aszalni. Meghintjük sóval, borssal, oregánóval, majd 3 órán keresztül 100 °C-on, hőlégkeveréses módon, résnyire nyitott sütőajtónál fonnyasztjuk, utána levesszük a hőmérsékletet 80 °C-ra, és további 3 óráig bent tartjuk a sütőben. Az aszalás több lépésben is működik, közben ügyeljünk arra, hogy érje a levegő, ne nedvesedjen be. Kihűlés után eltehetjük például fokhagymás olívaolajban vagy papírtasakban is.

Vitaminpótlás a téli hónapokban

Tavaly egy magazinban olvastam a vöröslencsés zakuszka receptjét, de sajna nem volt érkezésem elkészíteni. Idén nem hagytam magam! Bár majdnem meghiúsult a tervem, mert a piacon eleinte sehol nem láttam padlizsánt. Márpedig padlizsán nélkül nem tudom, hogyan lehet zakuszkát főzni... Már kezdtem mérgelődni, hogy akkor ugyan mit kezdek a több kilónyi paprikával és paradicsommal, mikor futottam még egy kört, és a leghátsó standnál észrevettem még néhány árválkodó példányt.

Zakuszka

Hozzávalók  3 db 7,2 dl-es üveghez:
1 kg padlizsán
1 kg kápia paprika
50 dkg paradicsom
3 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
25 dkg vöröslencse
2-3 db babérlevél
olaj

bors

Elkészítés: A padlizsánokat és a paprikákat tepsire helyezzük és 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a paprikának meg nem fekedik a héja (kb. 30-40 perc mérettől függően). Ha több tepsin sütjük, akkor hőlégkeveréses módra állítjuk a sütőt. Ha megsültek, kivesszük a tepsiket, és kis ideig pihentetjük a zöldségeket. A padlizsánnak lehántjuk a héját, húsát egy tálba tesszük. A paprikának kihúzzuk a csumáját, lehúzzuk a héját, kikaparjuk a magjait, és a padlizsán mellé tesszük.
A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon elkezdjük dinsztelni, majd hozzáadjuk a durvára reszelt sárgarépát, és puhára pároljuk. Közben a padlizsánt és a paprikát összeturmixoljuk, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és a hagymás répát.
Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és 30 percig alacsony lángon fedő alatt rotyogtatjuk. Csak ezután adjuk hozzá az alaposan átmosott vöröslencsét, és addig főzzük, míg a lencse megpuhul, de nem esik szét.
Befőttes üvegekbe kanalazzuk a pépet, a tetejére olajat csurgatunk, majd lezárjuk.

Nagy reményt fűzök ehhez is: vacsorára kenyérre kenve, salátákba, húsokhoz is biztosan kiváló lesz. A felhasználásra példát mutatok még ebben a cikkben, később!

Bár szorosan nem kötődik a befőzéshez, de padlizsánsütéskor a zakuszkához szükséges mennyiségen túl két kisebb (összesen kb. 50 dkg) padlizsánt is betettem a sütőbe, és készítettem belőle egy kis padlizsánkrémet. Nem tudom, hogy mennyire eredeti, mindenesetre nagyon finom!

Padlizsánkrém

Hozzávalók:
2 kisebb padlizsán
2 gerezd fokhagyma (aki nem kedveli az erős fokhagymás ízt, tegyen bele egyet)
1 kis fej lilahagyma
1,5 evőkanál tejföl

bors

Elkészítés: A megsült padlizsánról lehántjuk a héját, húsát tálba tesszük. Belereszeljük a fokhagymát és a vöröshagymát, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, tejföllel lazítjuk. Jól behűtve nagyon finom pirítósra extra lilahagymával. :)

Persze a jó öreg lecsó sem maradhatott ki a sorból.

Lecsó

Hozzávalók:
3 nagy fej hagyma
15 db paprika
9 db paradicsom

Elkészítés: A hagymákat megpucoljuk, negyedekbe vágjuk, vékonyan felszeleteljük. A paprikákat alaposan megmossuk, és kb. 1,5 cm-es kockákra daraboljuk.
Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd rádobjuk a paprikát, és fedő alatt félpuhára főzzük. Közben felkockázzuk a paradicsomot, és hozzáadjuk az alaphoz. Fedő alatt főzzük még egy ideig, majd mikor a paradicsomdarabok elkezdenek szétfőni, fedő nélkül főzzük tovább, hogy a levének egy részét elfője. Igazából ízlés kérdése, ki mennyire bő lére eresztve szereti. Én csak a végén sóztam.
Tiszta befőttes üvegekbe kanalaztam, amelyeket rögtön le is zártam.

Vasárnapi ebéd a szőlő jegyében

Tavaly készítettem először ezt az igazán finom, hamisítatlan őszi egytálételt. Csak apróságokban változtattam rajta tavalyhoz képest, mégis sokkal ízletesebbre sikerült!

Szőlős-diós csirkecomb

Hozzávalók:
4 pecsenye csirkecomb
1,5 kg burgonya
1 nagy vagy 2-3 kisebb fej lilahagyma
6-7 gerezd fokhagyma
1 kisebb fürt szőlő
2 marék durvára vágott dió
1,5 dl illatos száraz fehérbor (pl. irsai olivér, chardonnay...)
2 evőkanál mustár
olívaolaj

kakukkfű
snidling

Elkészítés: A krumplikat megpucoljuk, kb. 2 cm-es darabokra felkockázzuk. Egy nagy, mélyebb tepsi alját kiolajozzuk, egyenletesen elterítjük rajta a krumplit, és mindenütt átforgatva megsózzuk. A lilahagymákat összesen 8-10 darabba vágjuk, ezeket, a fokhagymagerezdeket, a megmosott szőlőszemeket egyenletesen elosztjuk a krumpliágyon, majd meglocsoljuk a bor és mustár keverékével, és meghintjük a dióval.
A csirkecombokat is megmossuk, leszárítjuk, besózzuk, megszórjuk kakukkfűvel és snidlinggel, majd ráhelyezzük a krumplis rétegre.

Alufólia alatt 210 fokon 50 percig puhára sütjük, majd levesszük a fóliát, és további 10-15 percig pirítjuk. Forrón tálaljuk, lehetőleg a főzéshez használt bor kíséretében.

Szerintem az egyszerű és nagyszerű ételek iskolapéldája. Az illat, ami a sütőből kiárad, mindenkit a konyhába csábít.

Közben elkezdődött a tanítás...

Tanév közben elég nehéz az egészséges táplálkozás szabályait betartani. A legnagyobb gond az, hogy nincs hol megmelegíteni az ebédünket, már ha egyáltalán van fél óránk dél és kettő között. Az egyetemi menza nem túl finom és változatos, bár néha sajnos ráfanyalodok. Jobban szeretem magammal vinni az ebédemet. Ehhez viszont egy elég szigorú heti menüt kell összeállítanom, hiszen ezekre a napokra olyan étel kell, ami hidegen is jó. Mi jöhet szóba? Saláták, fasírt, sült hús, quiche, pizza, szendvics, esetleg valamilyen leves, netán péksütemény (pogácsa, töltött kifli...).

Félreértés ne essék, ritkán tudok tudatosan tervezni. Félév elején még pihentek vagyunk, nem terhelnek le minket annyira, így nyugodtan belefér hétköznap is a főzés. Máskor meg előfordul, hogy három hétig nem is nézek a konyha felé. Mindenesetre szerintem törekedni kell erre a tudatosságra, ehhez pedig miért ne merítenénk erőt, ötleteket azokból az időszakokból, amikor mi magunk jól csináltuk? Adok néhány receptet, ami szerintem megkönnyíti a napközbeni étkezést, hiszen hidegen is nagyon finomak, ha pedig valaki meg is tudja melegíteni – az egyenesen tökéletes! :) Utána pedig bátran tovább lehet gondolni, hiszen millió változatban készíthetők.

Túrós zöldségtorta

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj + a kenéshez
1 tojás
1 evőkanál tejföl
1-2 kávéskanál só
A töltelékhez:
2 csokor újhagyma / 20 dkg póréhagyma
25 dkg cukkini
1 kápia paprika
10 dkg (fagyasztott) zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

bors
bors majoranna
kakukkfű
A túrós krémhez:
25 dkg joghurt
25 dkg natúr joghurt, esetleg tejföl
2 tojás
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 evőkanál étkezési keményítő

bors
szerecsendió

Elkészítés: A lisztet megsózzuk, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, összedolgozzuk a tésztát. Fóliába csomagolva 30 percig a hűtőben pihentetjük.
A hagymákat megmossuk, felkarikázzuk, ugyanígy járunk el a hámozatlan cukkinivel is, a paprikát pedig kis kockákra vágjuk.
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát és a cukkinit, hozzáadjuk a fagyasztott borsót, a paprikát, fűszerezzük, és 5 percig pároljuk fedő alatt, majd még 5 perc alatt elfőzzük a levét.
Egy piteformát kikenünk vajjal. A tésztát kör alakú lappá nyújtjuk úgy, hogy a formában pereme is legyen, majd belehelyezzük a sütőedénybe. Sűrűn megszurkáljuk az alját és az oldalát.
Összekeverjük a krém hozzávalóit, beleforgatjuk a zöldségeket, majd a tésztára simítjuk.
200 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük, majd langyosan tálaljuk, de hidegen sem utolsó!

Sültpaprika-krémleves

Hozzávalók:
10 db kápia paprika
1 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
olívaolaj
1 db leveskocka
5 dkg feta sajt

Elkészítés: A paprikákat megmossuk, az egész fej fokhagymával együtt sütőlemezre helyezzük, és 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt addig sütjük, míg meg nem feketedik a héjuk. Egy légmentesen zárható, hőálló dobozba átrakjuk a zöldségeket, lezárjuk, és megvárjuk, míg kihűlnek. Ha nem azonnal használjuk fel, hűtőben pár napig eltarthatjuk. Főzés előtt közvetlenül meghámozzuk a paprikákat, eltávolítjuk a magokat, majd a héjából kinyomkodott sült fokhagymagerezdekkel együtt egy tálba tesszük.
Olajat hevítünk, megdinszteljük rajta a kis kockákra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymás paprikahúst, pár perc alatt átsütjük. Felöntjük vízzel, hozzáadunk 1 leveskockát, felfőzzük. Belemorzsoljuk a feta felét, összeturmixoljuk.
Forrón tálaljuk, tálaláskor a maradék sajtot rámorzsoljuk. Ha túl darabos maradna, átszűrhetjük. Pirítóssal isteni finom! Íze kicsit a töltött paprika szószára emlékeztet, könnyű, bársonyos leves.

Zöldségkrémes-rántottás szendvics

A következő ebédtippem. Az ötlet csak félig az enyém, ugyanis lehet kapni rántottás szendvicset a suliban is, elég kiadós, de ez az otthoni változat még tartalmasabb. Egy zsemlét félbevágunk, mindkét oldalát megkenjük zakuszkával. Az egyikre sonkát fektetünk, ráhalmozzuk a rántottát, a másikkal befedjük, alufóliába becsomagoljuk, és már vihetjük is!

Almás-zabos muffin

Ezt a muffint ráérősebb reggelekre vagy délutáni kávéhoz ajánlom. Munka aztán nem sok van vele, a sütő szépen elvégzi a dolgát, csak győzzük kivárni!

Hozzávalók 12 darabhoz: 
2 tojás
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 evőkanál simaliszt
5-6 evőkanál zabpehely
1 teáskanál sütőpor
2 kisebb alma pucolva, szeletelve

Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük a cukrokkal és a fahéjjal. Hozzáadjuk a vajat, az előre elvegyített száraz hozzávalókat, és homogenizáljuk. Beleforgatjuk az almaszeleteket, a masszát muffinformába kanalazzuk és 180 fokra melegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

A zabpehely ropogós marad, de az alma puhává, könnyeddé varázsolja a süteményt. Garantáltan nem lehet abbahagyni! 

Ideje abbahagyni ezt a cikket, hiszen a végtelenségig lehetne folytatni. A felsorolt ételek óta is igen sok minden készült a konyhában, de ez már a jövő heti történet része. Addig is – remélem - mindenki tud szemezgetni a leírtakból és felvidítani az amúgy undok, esős napokat.

Szeretettel:

Ezek is érdekelhetnek

Friss