Keress receptre vagy hozzávalóra

A nyár csodája: a zöldborsó - mit főzzünk belőle? 4 bombajó recept!

Hazánk borsótermesztő nagyhatalom, a megtermelt borsó csupán néhány százalékát fogyasztjuk frissen, a többi pár órán belül lefagyasztásra kerül. Azon kevés zöldségfélék egyike, amit a gyerekek többsége is megeszik!
Borsótörténelem

6000 éves története van, valószínűleg Afganisztán, illetve a mai Etiópia területéről származott el a Földközi-tenger környékére. Az ókori Egyiptomban, Rómában és Görögországban is fontos táplálék volt. A középkorban nagy mennyiségben termesztették, de inkább állati takarmányként használták, a tehén teje nagyon jó ízű lesz, ha zöldborsót fogyaszt.

Borsófajták

Több zöldborsófajtát is lehet kapni a piacokon. Az édes borsószemek a gyerekek kedvencei. Az úgynevezett fejtő vagy kifejtőborsót kerek, nagy borsószemek jellemzik, egyik fajtáját Petiborsónak hívjuk a szintén francia Petit Provencal (rajnai törpe) kifejezésből.

A cukorborsó márciustól vethető, és ennek hüvelyét meg lehet enni, Tulajdonképpen nagyon hasonlatos a mangetout borsóhoz (ejtsd: manzstu, jelentése: edd meg az egészet, de szerényen nevezhetjük Mindmegette-borsónak is), mely lapos cukorborsó fajta, a szemek még éretlenek a hüvelyben. Wok-ételekben gyakori, de salátában is finom, hiszen csak a két végét kell lecsípni, és már lehet is enni. Egyre inkább terjed zöldségköretekben is. A velőborsót ráncos, nagy cukortartalmú borsószemek jellemzik.

A felesborsó szárított zöldborsó, nem azonos a sárgaborsóval. A sárgaborsó nem a megsárgult, kiszáradt zöldborsó, hanem egy szárazborsó fajta.

A borsó a kezdő kertészek álma, jól tolerálja a hideget, és mindenféle talajon jól termeszthető.

Borsókázzunk

Ha piacon vesszük a fejteni való borsót, figyeljük, hogy zsenge, zöld, ropogós, ép hüvelyű, sérülésmentes példányok kerüljenek a kosarunkba. A borsó nagyon értékes táplálék, kalóriaértéke megegyezik a burgonyáéval, fehérjetartalma viszont háromszorosa annak.

A zöldborsó nagyon jól viseli a mélyhűtést, az élelmiszeripar kifinomult technológiájának köszönhetőn a leszedés után néhány órával már elkészül a mélyhűtött borsó. Ha lehet választani, érdemes a konzerv zöldborsó helyett a fagyasztottat előnyben részesíteni, persze a frissnél nincs jobb.

Mit készítsünk a zöldborsóból?

A zöldborsót fejtés után minél hamarabb érdemes elkészíteni, mert gyorsan veszít víz- és cukortartalmából. Hagyományosan zöldborsóleves és főzelék készül belőle, de szinte bármilyen ragulevesbe tehetünk belőle, párolva is nagyon kellemes köret. A franciasaláta kihagyhatatlan alapanyaga, a Budapest módra készített ételek kötelező eleme, és mindenféle rizottóhoz jól illik.

Ha otthon fejtjük a zöldborsót, és nem használjuk fel azonnal, tegyünk rá egy nedves konyharuhát, kevésbé szárad ki és veszti el zamatát. A friss zöldborsót nemigen kell főzni, néhány perc alatt megpuhulnak az amúgy is zsenge szemek, viszont ha túlfőzzük őket, megkeményedhetnek. Van, aki a zöldborsó főzővízébe egy szál mentát tesz, hogy ezt megakadályozza. A zöldborsót sokan egy kanál cukorral vagy csipetnyi szódabijarbónával együtt párolják, hogy harsogó zöld színét megőrizzék.

Gyerekek nagy kedvence a rizibizi, mely az olasz risi e bisi magyaros változata. Észak-Olaszországban egy zöldborsós, szalonnás, szaftos rizottót kapunk, ha ezt rendeljük. Mi inkább rántott húsok, halak köreteként fogyasztjuk.

Mikor kitör a tavasz, kevésbé kívánjuk a tartalmas húsleveseket, viszont egy finom, friss zöldborsólevesre valószínűleg bárkit rá lehet venni. A friss borsó hüvelyéből is érdemes egy maréknyit a levesbe főzni, hogy még markánsabb ízt kapjunk.

Minden cukorborsóval >>>
Csupa-csupa zöldborsós recept >>>
És még borsós receptek >>>
Zsenge borsó, cukorborsó, zöldborsó >>>
Hagyományos zöldborsóleves

Hozzávalók:
1 kg friss zöldborsó (kb. 50 dkg tisztított vagy mélyhűtött)
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 kis fej hagyma
1 csokor petrezselyem
1 l zöldség alaplé
2 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál édesnemes pirospaprika
4 dkg száraztészta

Elkészítés: A zöldborsót kifejtjük. A répát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra (kockákra, karikákra) vágjuk, a hagymát egyben hagyjuk, a petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. 
A borsót, a répát, a zöldséget, a hagymát az alaplében feltesszük főni lefedve, lassú tűzön az egészet puhára főzzük. 
Az olajat felforrósítjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felengedjük kb. 3 dl vízzel, csomómentesre elkeverjük, és a levesbe öntjük, azaz berántjuk vele a levest. Sóval, borssal ízesítjük. 
A levesbe szórjuk a tésztát, és kb. 5 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a petrezselyemmel, 10 percig állni hagyjuk, és utána tálaljuk.

Zöldborsó francia módra

Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó
fél fejes saláta
1 fej hagyma
1,5 dl zöldségerőleves
5 dkg vaj
fél csokor petrezselyem
fél csokor turbolya (el is maradhat)

fehérbors

Elkészítés: 2 dkg megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a zöldborsót, és 2 percig pároljuk. Felöntjük a levessel, és néhány percig főzzük. A fedőt levéve a lé nagy részét elpárologtatjuk. Hozzáadjuk a darabokra tépdesett fejes salátát. Sóval, fehérborssal, frissen vágott petrezselyemmel és turbolyával ízesítjük. A tányéron rámorzsoljuk a maradék hideg vajat. Párolt rizzsel körítjük.

Borsósült

Hozzávalók:
25 dkg zöldborsó
10 dkg sárgaborsóliszt
csipetnyi sütőpor

őrölt római kömény
menta
olaj

Elkészítés: A zöldborsót sós vízben néhány percig főzzük. A sárgaborsólisztet csipetnyi sütőporral, sóval, őrölt római köménnyel ízesítjük, majd annyi vizet öntünk hozzá a borsó főzővizéből, hogy palacsintasűrűségű tésztát kapjunk. A tésztát jól kidolgozzuk, majd belekeverjük a leszűrt zöldborsót.
A masszából bő, forró olajba kanálnyi adagokat szaggatunk, és mindkét oldalon aranysárgára sütjük. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Ha van, összevágott mentalevéllel megszórjuk. Csípős paradicsommártással kínáljuk.

Színes zöldségcsomagok

Hozzávalók:
20 dkg cukkini
3 újhagyma
1 sárga húsú paprika
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg cukorborsó
20 dkg feta sajt

Elkészítés: A cukkinit megmossuk, szárazra töröljük, végeit levágjuk, és a húsát felszeleteljük. Az újhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A paprikát negyedeljük, kimagozzuk, megmossuk és feldaraboljuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és kockákra szeljük. A cukorborsót megtisztítjuk és megmossuk. A sajtot felkockázzuk.
A hozzávalókat összekeverjük, sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük. A zöldségeket két megfelelő nagyságú alufóliába szétosztjuk, a fóliát összezárjuk, és az egészet negyedóráig sütjük.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

sznejulika 4 évvel ezelőtt
A borsólevesbe daragaluskát szoktam szaggatni.
Ernocske 5 évvel ezelőtt
A zsenge zöldborsó héjából én is szoktam néhány darabot a levesbe tenni, és ha a megpuhult, húsos részét kanállal lekaparom a keményebb részről, még jóízű, ehető is. A fagyasztásról annyit, hogy érdemes előtte blansírozni, vagyis néhány percre forrásban lévő vízbe tenni (ne túl nagy adagot egyszerre, hogy a víz forrásban maradjon), majd lecsepegtetni, kihűlés után pedig adagokra zacskózva mehet a fagyasztóba. Blansírozással nemcsak az eltarthatósági ideje növekszik meg, de mivel így a szemek kissé összezsugorodnak, helyet is takaríthatunk meg a frigóban.