Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A köménymag, a római és az édeskömény

default user icon
SB
Mindhárom kömény, mindhármat viszonylag keveset használjuk – tisztelet a kivételnek - pedig isteni finomak. Növénytani rokonságban állnak ugyan egymással, de nagyon különböznek.
A köménymag

Kezdjük a köménymaggal, mely ismert fűszer hazánkban. Régi kömény, konyhakömény neveken illetik. Az európai konyhában a 13. századtól van jelen.

Íze fanyar, erős, kicsit az ánizsra emlékeztető. Más fűszerekkel ne vegyítsük, de a fokhagymával jól harmonizál.

Sokan a köménymagból levest főznek. Kolbászokba, pogácsák tetejére is tesszük. Körözöttbe is finom. Németországban a rozskenyér tetejére általában szórnak köménymagot. Tesznek a savanyú káposztába és más savanyúságokba is.

Több helyen pálinkaféléket is ízesítenek vele, ebből készül a Kümmel és a dán Aquavit is.

Teaként babáknak adják, szélhajtó, görcsoldó hatású, fertőtlenít is. Állítólag a legmakacsabb csuklást is elmulasztja. Élénkítő, emésztést segítő hatását a gyógyszeripar is felhasználja. Ha angol nyelvű szakácskönyvben keressük, caraway (ejtsd: kerövéj) néven fogjuk megtalálni. Gyakran összekeverik a cumin (ejtsd: kjumin) nevű fűszerrel, mely valójában a teljesen más ízű római kömény neve.

Köménymagos receptjeink >>>

A római kömény

Bár az egyik legnépszerűbb fűszerféleség a világon, mi alig fogyasztjuk, és kapni sem lehet minden üzletben. Fehér kömény, kumin vagy borsoskömény néven is ismerjük. Hasonlít a köménymaghoz, de az íze teljesen más, igen erős aromájú, kicsit kesernyés ízű fűszer. A vékony, sárgás magok tulajdonképpen a kömény megszárított termései. Ritka a fűszernövényeknél, de kevés gyógyhatása bizonyított.

A hollandok és franciák sajtokat ízesítenek vele, de Amerikában, Ázsiában és Észak-Afrikában is nagyon elterjedt. Az indiai konyha fontos fűszere, a garam masala alkotóeleme is. A mexikói konyha is sokat használja, a chili con carne, a tacos vagy a salsa nem képzelhető el nélküle. Szárazon vagy olajban megpirítva érvényesül legjobban az aromája.

Receptek római köménnyel a Mindmegettén >>>

Az édeskömény

Gumós vagy firenzei köményként is ismerjük, de az ánizskapor és a fennel is ő. A növény külső jegyeiben nagyon hasonlít a kaporhoz. Íze ánizsos, húsa ropogós. Az ókorban is ismert zöldségféle, termesztése Európában a középkor vége táján indult.

Főleg salátaként, köretként, főzelékként fogyasztjuk, de édességeket és italokat is lehet készíteni belőle. Sütve is nagyon finom. Az olaszok kedvelt étele, márpedig ők tudnak valamit a gasztronómiáról. Próbáljuk ki az egyik olasz fogyasztási módot: frissen főtt, olívával meglocsolt tésztára reszeljünk nyers édesköményt.

Alacsony energiatartalom és magas ásványi anyag, valamint vitamintartalom jellemzi.
Használhatjuk pakolásként, megnyugtatja a fáradt szemet, kitisztítja a látást. Erősíti a gyomrot és frissen szült anyukák ismerik tejszaporító hatását is. Görcsoldó, serkenti a bélműködést.

Kedvet kaptál, kipróbálnád az édesköményt? Válogass receptjeinkből >>>

A csőben sült édesköményről itt is olvashattok >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss