Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A koffein fogyaszt?

A koffein megfelelő mennyiségben fogyasztva élénkíti a szervezetet, stimulálja az ideg- és szívrendszer működését, javítja a szellemi funkciókat (például a megfigyelést és az ítéletalkotást), és fokozza az izmok teljesítőképességét. Az anyagcserét is képes felgyorsítani, ezáltal emeli a testhőmérsékletet, és serkenti a vizelet-kiválasztást.
Mit "csinál" a koffein?

A koffein felszívódása emésztő-rendszeredben gyakorlatilag a fogyasztás után háromnegyed órával be is fejeződik. A legnagyobb koffein-koncentrációt a fogyasztás után leghamarabb 15, legkésőbb 120 perccel éri el a vérplazma. Az anyag hatásának időtartamát több tényező is befolyásolja: fiataloknál, illetve korosodó embereknél a koffein felezési ideje (azaz a kezdeti érték felére csökkenésének ideje) 2,5-4,5 óra. Ez azonban akár 50 százalékkal is lecsökkenhet, ha valaki dohányos, egy nőnél viszont duplájára nőhet, ha fogamzásgátló tablettát szed. Aki terhessége utolsó időszakában van, annál ez az érték még a 15 órát is elérheti!

A koffein hatása függ az elfogyasztott koffeintartalmú italtól is, hiszen például a kávéban lévő koffein gyorsabban, és rövidebb ideig hat, mint a teában lévő. Többen saját tapasztalatból is tudják, hogy egy adag kávé az elfogyasztását követő húsz-harminc percben érezteti leginkább a hatását, és ez eltarthat akár 3-6 óráig is.

Lehet hasznos is

Vannak olyan szituációk, amikor az éberség szintjének csökkenése rizikót jelent a biztonság szempontjából. A koffein élénkítő hatása jól érzékelhető a tipikusan alacsony éberségi szinttel jellemezhető helyzetek, állapotok – reggel, éjszakai munka, hideg, vagy alváshiány – esetén. Kora reggel és késő délután például sok autóbaleset okozója a vezető fáradtsága. Szellemi teljesítményünknek pedig kiemelkedő jelentősége lehet egy-egy szereplés vagy vizsga alkalmával.

A koffeinfogyasztás fokozhatja a fizikai teljesítményt olyan, nagy állóképességet és kitartást igénylő versenyszerű sportnál, mint például az úszás, a kerékpározás vagy a tenisz.

80-100 csésze a halálos dózis

A koffein rendszeres fogyasztásával számolnunk kell a hozzászokás kialakulásával, amely azonban néhány „koffeinmentes” héttel – fejfájás, lehangoltság kíséretében – viszonylag egyszerűen leküzdhető. A nagyarányú koffeinfogyasztásnak viszont hosszú távon komolyabb veszélyei is vannak: növeli a kalcium ürítését, ami a csontritkulás fokozott kockázatával jár együtt. Emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, aminek következtében alvászavar, fejfájás, súlyos esetben pedig szívpanasz és infarktus is kialakulhat. A túladagolás halálos dózisa körülbelül 80-100 csésze kávé elfogyasztásával egyenértékű.

Fogyasztószer?

A koffeint előszeretettel alkalmazzák a különböző fogyasztószerek összetevőjeként is, mivel a zsírszövetből elősegíti a zsírsavak felszabadulását. Energiaitalokban szintén gyakran előforduló alkotóelem. A gyógyításban is használják a koffeint, elsősorban fájdalomcsillapítók és megfázás elleni szerek összetevőjeként.

(Táplálkozás és Tudomány)

 

A kávét a világ minden táján ismerik, de persze nem mindenhol készítik egyformán... Ha kipróbálnál néhány igazán különleges receptet, készítsd el a válogatásunkban szereplők egyikét! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss