A klasszikus Rákóczi túrós

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 300 g liszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • baracklekvár
  • A töltelékhez:
  • 200 g magozott sárgabarack
  • 1 db citrom
  • 1 kg túró
  • 2 db tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 1 db vaníliarúd
  • A tetejére:
  • 2 db tojásfehérje
  • 100 g porcukor

Elkészítés

    1. A hozzávalókat tálba téve gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Gyúrni nem szabad, csak addig dolgozzuk vele, hogy éppen összeálljon! Ekkor folpakba csomagolva tegyük a hűtőbe fél órára.

    2. A tésztát nyújtsuk ki, fektessük kivajazott, kilisztezett tepsibe, és villával szurkáljuk meg. Süssük világosbarnára 8-10 perc alatt a 190 fokos sütőben, majd vegyük ki.

    3. A töltelékhez a sárgabarackot vágjuk apró kockákra. A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki. Dolgozzuk össze ezeket és a többi hozzávalót.

    4. A kihűlt tésztát vékonyan kenjük meg lekvárral, majd simítsuk rá a tölteléket. Tegyük vissza a 180 fokos sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük világosbarnára.

    5. A díszítéshez a tojásfehérjét verjük fel a porcukorral. Kanalazzuk habzsákba, és felváltva rácsozzuk be a süti tetejét ezzel és lekvárral. Tegyük vissza a sütőbe, és 10 perc alatt süssük világosbarnára a habréteget is. 

Megjegyzés

Csak akkor szeleteljük fel a süteményt, ha már teljesen kihűlt. Így a habréteget is könnyű lesz szépen átvágni.

Recept és fotó: Basa Veronika

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek