Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A klasszikus rácsostól a morzsásig - terítéken a sokszínű almás pite!

Ezt a finomságot számtalan módon elkészíthetjük, annyi lehetőségünk van, hogy akár hetente új köntösbe bújtatva kerülhet asztalunkra az alma.

Az almás pite tésztája számtalan lehet, dolgozhatunk kevert tésztával, piskótával vagy omlós tésztával is, a lényeg, hogy meg legyen a tökéletes arány a tészta és az alma mennyisége között. A jó almás pite csordultig van töltelékkel, annyi almát tartalmaz, amit még épp elbír a tészta.

Mindent az almáról>>>
Ha nincs sok időd, egy gyors pitére mindig futja

Az almás piték közötti választásban nagy segítség lehet az idő. Pontosabban a kérdés, hogy van-e időnk hosszabban játszani a süteménnyel vagy gyors eredményre vágyunk. Ha kevés az időnk, akkor érdemes a kevert tésztás almás sütemények között válogatni. A sütőporral készített tésztát könnyen és tempósan összeállíthatjuk, majd az almaszeletekkel vagy almadarabokkal meghinthetjük, de az se gond, ha a tepsi aljára ömlesztett pucolt almára kanalazzuk rá a tésztát. Ebből a fajtából a legegyszerűbb és a leggyorsabb a cobbler, ahol a tál aljában heverő cukros-fűszeres gyümölcsre csak néhány kanálnyi tészta kerül és már mehet is a sütőbe.

Klasszikus almás pite>>>
Süssünk a gyerekekkel együtt francia tejes pitét

A sűrű palacsintatésztával készített tejes pite, a francia clafoutis is tökéletesen alkalmas almás süteménynek. A vékony szeletekre vágott almával megpakolt pitetálba csak bele kell önteni a sűrű masszát, s bő fél óra alatt már el is készül a sütemény. Mivel ebben a tésztában nincs semmi furfang, nagyobb gyerekekkel is könnyedén elkészíthetjük. Kevés vanília sodó jó áll neki.

Almás-citromos pite>>>
A fahéj, a szegfűszeg és a rétegek közötti morzsa

A ráérősebb almás sütemények közé tartozik az omlós tésztás klasszikus pite, amely megérdemli, hogy rendesen kidolgozott vajas omlós tészta rétegek közé kerüljön a fahéjjal, szegfűszeggel megszórt, mazsolával lazított almaréteg. Mivel az omlós tésztában megvan a hajlam a szalonnásodásra, ha ideje korán túl sok levet vesz fel az almából, ezért az alsó tésztarétegre hintsünk zsemle- vagy kekszmorzsát, esetleg egy kevés darált csonthéjast, mielőtt rátesszük a gyümölcsöt. Ha almás rétest készítünk, akkor az almatöltelék alá ott is minden esetben szórjunk egy réteg morzsát, hogy feligya a nedvességet és ropogós maradjon a tészta.

Almás pite gazdagon>>>
Ha egy egész napod van: klasszikus, rácsos almás pite

Omlós tésztából csodálatos almás pitéket készíthetünk, kis kézügyességgel megrácsozhatjuk a tésztát vagy a felső tésztarétegre apróbb tésztadíszeket is tehetünk. Arra ügylejünk, hogy ezek a tésztadíszek könnyedén megégnek. A pite készítésénél mindig figylejünk rá, hogy legyen hol távozni a felesleges gőznek. Ha nem rácsos tetővel készítjük a süteményünket akkor vagy mutatós lyukakat vágjunk rajtuk vagy egy húsvillával szabályos közönként döfködjük végig.

Az arany középút: fordított tart tatin és crumble

Az omlós tésztás almás sütemények között is létezik egészen egyszerű: ilyen a tart tatin, illetve a crumble. A tart tatin esetében egy fémnyelű serpenyőben elkészítjük az almát, majd a tésztát a serpenyőbe simítjuk, összesütjük, s a végén tálra borítjuk. Szaftos, karamelles, ellenállhatatlan fogás. A crumble, a cobbler ikertestvére, ennél a süteménynél is csak annyi a dolgunk, hogy a tepsiben pihenő fűszerezett gyümölcsre kanalazzuk a tésztát és megsütjük.

Süssünk almával>>>
Egy isteni almatorta>>>
Olvasgatnivaló almás pitével>>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss